Geplaatst op 3 mei 2015 in de categorie(ën) Algemeen.


Goed beschermd op reis naar Azië? Check onze top 5!

Azië herbergt prachtige landen en culturen, niet zo gek dus dat je dit continent graag bezoekt. Let wel op: in Azië komen diverse reizigersziekten voor. Met de juiste voorzorgsmaatregelen voor je vertrek en tijdens je reis, kun je de gezondheidsrisico’s echter flink beperken.

Tip 1: zorg voor een goede hygiëne

Wist je dat reizigersziekten zoals buiktyfus en hepatitis A worden verspreid als gevolg van een slechte (persoonlijke) hygiëne? Een goede bescherming tegen reizigersziekten begint dan ook bij jezelf. Was altijd je handen na toiletbezoek en voordat je gaat eten. Daarnaast is het verstandig om altijd een antibacteriële handgel bij je te hebben. Kortom: als je zorgt dat jouw persoonlijke hygiëne optimaal is, kun je daarmee al een hoop reizigersleed voorkomen.

Tip 2: Let op met voedsel en drinkwater

In een land met een warm klimaat en een mindere hygiëne is een voedselinfectie snel opgelopen. Ziekteverwekkers verspreiden zich onder die omstandigheden immers sneller in voedsel. Eet alleen voedsel waarvan je zeker weet dat het voldoende verhit is. Zorg bovendien dat je je voedsel beschermt tegen vliegen en andere insecten. Het water uit de kraan is meestal niet drinkbaar tenzij je het kookt voordat je het drinkt. Het makkelijkste is om bronwater uit flessen te gebruiken. Kijk ook uit met ijsblokjes in je drankje. Voor het maken ervan is vaak kraanwater gebruikt. Ook onverpakt ijs dat langs de weg wordt verkocht vormt een gezondheidsrisico. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel leveren meestal geen bezwaar op.

Tip 3: Pas op voor muggen

Als backpacker heb je ongetwijfeld wel eens van de malariamug gehoord. Maar wist je dat muggen, naast malaria, ook ziektes zoals dengue en Japanse encefalitis verspreiden? Reden genoeg dus om je goed te beschermen tegen deze kleine spelbrekers. Ook teken kunnen de vakantiepret flink bederven. Deze kleine geleedpotige kan de infectieziekte FSME/teken encefalitis overbrengen. De teek houdt zich op in dichtbegroeid struikgewas of gras. Zorg daarom altijd dat je bedekkende kleding draagt als je de natuur in trekt. Neem ook altijd een tekentang mee op reis.

Tip 4: Neem een reisapotheek mee op reis

De medische zorg is in de meeste Aziatische landen lang niet zo goed als in Nederland. En als je over grote afstanden gaat backpacken, is er vaak niet eens medische zorg in de buurt. Daarom is het belangrijk om zelf een goedgevulde reisapotheek mee te nemen zodat je altijd pleisters / verband, desinfecterende middelen, insectenwerende middelen en andere artikelen bij je hebt. Bekijk ook onze inpaklijst om te bepalen wat je allemaal mee moet nemen op reis.

Tip 5: Haal tijdig je reisvaccinaties

Reisvaccinaties kunnen een hoop ellende op reis voorkomen. Vaccinatie tegen gele koorts is zelfs voor veel Aziatische landen verplicht wanneer u het land in wilt reizen vanuit een gele koorts gebied. In veel andere gevallen worden reisvaccinaties sterk aanbevolen. Het is belangrijk om je zo’n twee maanden voor vertrek te oriënteren op de voor jouw reisbestemming benodigde vaccinaties. Sommige vaccinaties moeten namelijk herhaald worden, met een vastgestelde interval tussen twee vaccinatiemomenten. Neem bijvoorbeeld de hepatitis B vaccinatie. Om tien jaar lang volledig beschermd te zijn tegen deze ziekte, heb je maar liefst drie vaccinaties nodig! Bovendien heeft het lichaam tijd nodig om na de vaccinatie bescherming op te bouwen tegen de ziekte waartegen je bent gevaccineerd.