Geplaatst op 29 mei 2015 in de categorie(ën) Thailand.


Thaise superfoods

Een voorproefje op je reis of nagenieten en herinneringen ophalen; bij beide wil je Azië proeven. In dit blog lichten we de steeds bekendere Thaise keuken uit. De ingrediënten die de Thai in hun geurige, kleurrijke gerechten samenvoegen zijn goed op elkaar afgestemd, zodat je maaltijd gezond is. Volgens de Thai hebben veel kruiden, groenten en fruit een belangrijke functie voor je lichaam.

Antibacteriële werking
Kruiden: knoflook, basilicum, peper, koriander en kruidnagel
Fruit: ananas, citroen, limoen en papaja
Groenten: champignon, pompoen en ui

Tegen hartziekten
Kruiden: knoflook, kaneel en basilicum
Fruit: citroen, aardbei, limoen, papaja, sinaasappel, watermeloen, banaan en appel
Groenten: tomaat, paprika, aubergine, bloemkool, wortel en pompoen
Overig: pinda’s, vis en rijst

Bloeddruk
+ Knoflook en komkommer verlagen de bloeddruk.
+ Bananen, knoflook, citroen, watermeloen en champignons houden de bloeddruk onder controle.
+ Peper is tevens een pijnstiller en het stimuleert de bloedsomloop.

Cholesterol
Selderij, limoen, koriander, knoflook, citroen, pinda’s, ui, champignons, bonen en sinaasappels verlagen het cholesterol.

eten thailand
De lekkerste ingrediënten koop je in Thailand op de markt.

Spijsverteringssysteem
+ Gember gaat griep te lijf en vermindert misselijkheid en buikkramp.
+ Je spijsvertering geef je een boost met chilipepers, komijn, gember, mango, honing, ananas en peper.
+ Kaneel en peper verbeteren de gezondheid van je dikke darm.
+ Appels, bonen en wortels werken onder andere tegen constipatie, zodat je lekker kunt poepen op het hurktoilet.

Kanker
Volgens de Thai zijn deze kruiden, groenten en fruit anti-kanker middelen:
Kruiden: chilipeper, knoflook en komijn.
Fruit: mango, sinaasappel, aardbei, papaya, citroen en limoen.
Groenten: wortel, ui, champignon, paprika, kool, zoete aardappel, bloemkool, selderij, bonen, tomaat, pompoen en aubergine.
Overig: rijst, water, vis en sesamzaad.

Een extra boost
+ In komijn en koriander zit veel ijzer.
+ Magnesium haalt je lichaam uit koriander en kruidnagel. Kruidnagel voorziet je ook van een fijne dosis omega 3 en calcium. Ook sesamzaad bevat veel calcium.
+ Peper, paprika, aubergine, tomaat, limoen, ananas en citroen zijn rijk aan antioxidanten.
+ Sinaasappels, papaya’s, ananassen, chilipepers en vis geven je immuunsysteem een boost.
+ Komkommer verkoelt en er zitten veel vezels in, net als in sinaasappels.
+ Aubergine en kaneel zijn goed voor je hersenen.
+ Voor een beter geheugen moet je volgens de Thai vis, mango en aardbei eten.
+ Over paprika, wortel en zoete aardappel wordt beweert dat ze je zicht ten goede komen.

thailand pepers
Aan pepers geen gebrek in Thailand.

Overige kwalen, lekkernijen en specerijen
+ Paprika, bloemkool, limoen, citroen, papaya en sinaasappel kunnen mensen met gewrichtsontsteking helpen.
+ Bloemkool is goed voor je lever en daarom vanaf nu een nieuw ingrediënt voor je katerontbijt.
+ Pompoen en watermeloen rijmen en zijn lief voor de prostaat.
+ Tomaat verdunt je bloed, er zit vitamine K in en het verzacht migraine, net als sesamzaad.
+ Sinaasappels, rijst en water zouden goede middelen tegen nierstenen zijn volgens de Thai.
+ Je botten versterk je door sesamzaad, bananen, bloemkool, champignons, zoete aardappel en ananas te eten.
+ Een gladde huid bereik je door citroen en water te nemen.

Een opmerking die we aan het lijstje met Thaise superfoods toe willen voegen is dat je je niet blind moet staren op deze info. Niemand kan bevolen dat bepaalde ziekten of kwalen tegengegaan of genezen worden door bepaald voedsel te eten.

Aan de slag

In Zuidoost-Azië verwen je jezelf drie keer per dag met een geurrijk gerecht, maar ook in Nederland kun je je smaakpapillen trakteren op de zoete, zure of zoute smaak van de Thaise keuken. Het bekendste gerecht uit Thailand is de curry, die in verschillende kleuren te verkrijgen is in het ganse land. Wij dienen je het recept van de groene curry op.

Op naar de toko

1 eetlepel gesneden citroengras
1 theelepel Laos (in Engels ‘galangal’, is onderdeel van de gemberfamilie)
1 theelepel gesneden gember
4 grote chilipepers
1 eetlepel gesneden sjalot
1 theelepel gesneden knoflook
1/2 theelepel garnalenpasta
1/2 theelepel geroosterde korianderzaadjes
1/2 theelepel gesneden schil van de kaffir limoen
1/2 theelepel geroosterde komijnzaadjes
1/2 theelepel peperkorrels
1/4 theelepel zout

Thaise kruiden
Ook in Nederland kun je gemakkelijk alle benodigde kruiden kopen.

Pak je vijzel

Alle zaden leg je in de vijzel om ze tot poeder te malen. Op de garnalenpasta na voeg je alle andere ingrediënten toe aan het poeder. Stamp en vermorzel de inhoud van de vijzel tot het veranderd is in een gladde pasta. Als je zover bent, is het tijd om de garnalenpasta toe te voegen. Maal nog een keer, zodat de kruiden goed mengen. Je mengsel is een maand houdbaar in de koelkast.

In de pan

Met de ingrediënten van je curry kun je variëren. Wij hebben een aantal suggesties voor je opgesomd; aubergine, kip, broccoli, gekookte aardappel, prei, paprika, wortel, witvis, garnalen, rundvlees, tomaat en sperziebonen. Kies wat je lekker vindt, wok het met een flinke eetlepel zelfgemaakte currypasta en kook jasmijnrijst. Altijd even proeven wat je kookt natuurlijk. Kan de curry jou niet heet genoeg zijn, dan kun je nog wat pasta toevoegen.

In Thailand zijn veel mogelijkheden om een kookcursus te volgen, wat erg leuk is.