Ontdek Wat Chedi Luang: onze favoriete tempel in Chiang Mai

Ontdek Wat Chedi Luang: onze favoriete tempel in Chiang Mai

Chiang Mai, de culturele hoofdstad van het noorden van Thailand, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, indrukwekkende tempels en relaxte sfeer. Voor backpackers die deze stad bezoeken, is een stop bij Wat Chedi Luang een absolute must. Deze iconische tempel, gelegen in het hart van de oude stad, biedt een perfecte mix van geschiedenis, architectuur en spirituele ervaring. In deze blog delen we onze tips om het meeste uit je bezoek aan Wat Chedi Luang te halen.

De geschiedenis van Wat Chedi Luang

Wat Chedi Luang werd oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Chiang Mai. Het meest opvallende kenmerk van de tempel is de enorme chedi (stoepa), die ooit een hoogte van 82 meter bereikte. Hoewel de chedi gedeeltelijk werd verwoest door een aardbeving in de 16e eeuw, blijft het een indrukwekkend bouwwerk dat een bezoek meer dan waard is. De tempel heeft ook een belangrijke religieuze betekenis, aangezien de Smaragdgroene Boeddha hier ooit werd bewaard voordat hij werd overgebracht naar Bangkok.


Wat Chedi Luang


Wat Chedi Luang


Een bezoek aan Wat Chedi Luang

De enorme chedi te vinden midden op het tempelcomplex is het absolute hoogtepunt van Wat Chedu Luang. De stoepa is dus gedeeltelijk verwoest, maar dat geeft de chedi juist charme. Ook de olifantenbeelden maken het extra mooi. Het tempelcomplex biedt echter meer dan alleen de beroemde chedi. Terwijl je door het complex wandelt, kom je diverse andere bezienswaardigheden tegen die je niet mag missen.

De Wihan Luang is de hoofdtempel waar een prachtige Boeddha te vinden is. De wihan is rijkelijk versierd met traditionele Lanna-architectuur, wat typisch is voor de cultuur van Noord-Thailand.

In Wat Chedi Luang kun je vaak getuige zijn van de dagelijkse rituelen van de monniken. Het bijwonen van een ochtend- of avondgebed kan een onvergetelijke ervaring zijn, waarbij je een glimp opvangt van het spirituele leven in Thailand.

Praktische tips voor je bezoek

Zoals bij alle tempels in Thailand, is het belangrijk om je gepast te kleden. Zorg ervoor dat je schouders en knieën bedekt zijn. Dit toont respect voor de religieuze plek en voorkomt dat je de toegang wordt geweigerd.

De tempel is het hele jaar door open, maar het is aan te raden om vroeg in de ochtend of later in de middag te gaan. De temperatuur is dan aangenamer en je vermijdt de grootste drukte. Bovendien is de sfeer tijdens zonsopgang of zonsondergang magisch.

De toegang tot Wat Chedi Luang is niet gratis, maar de kosten zijn minimaal en dragen bij aan het onderhoud van de tempel. Als toerist betaal je 40 baht om het complex te betreden.


Chiang Mai Wat Chedi Luang


Wat Chedi Luang Chiang Mai


Verkenning van de oude stad van Chiang Mai

Na je bezoek aan Wat Chedi Luang, kun je de rest van de oude stad van Chiang Mai verkennen. Dit gebied staat vol met andere historische tempels, levendige markten en gezellige cafés waar je kunt ontspannen en je volgende avontuur kunt plannen. Vergeet niet om een bezoek aan Wat Chedi Luang op je lijst te zetten tijdens je reis naar Chiang Mai—het is een ervaring die je niet wilt missen!