Geplaatst op 21 mei 2016 in de categorie(ën) Algemeen.


Inspirerende reizigers

Iets of iemand heeft je interesse in reizen getriggerd. Wij hebben een aantal personen op een rijtje gezet die hun best hebben gedaan wanderlust in je op te wekken. Ter plekke kunnen locals je enthousiasmeren over hun heimat. Zij weten natuurlijk het meest over de plek waar zij wonen.

Floortje Dessing

Floortje heeft veel gereisd, gezien, geproefd en gedaan. Ze deelt deze ervaringen graag met je. Ze schreef boeken en maakte en presenteerde televisieprogramma’s over reizen. Floortje’s eerste reisboek – 100 wereldplekken die je gezien moet hebben – is een brok inspiratie voor het opdoen van ideeën voor reizen. Een deel van de winst van 100 wereldplekken die je gezien moet hebben, doneerde Floortje aan een schoolproject in Oeganda. Met het overige deel van de opbrengst zette ze de duurzame kledingwinkel Nukuhiva neer. De kleding die Nukuhiva in Amsterdam en Utrecht verkoopt, is fair trade. De meeste producten die Nukuhiva verkoopt zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Met het boek 25 wereldroutes die je gedaan moet hebben inspireert Floortje Dessing de lezer weer om op reis te gaan. De opbrengst van dit boek gaat deels naar Floortje’s stichting Share Trade dat een klein fair trade kledingatelier helpt opzetten. Het andere deel van de opbrengst investeert ze in Nukuhiva. In 365 dagen onderweg heeft Floortje elke maand een andere bestemming. Het boek staat bol van persoonlijke tips en ervaringen, zoals we van haar gewend zijn. Niet alleen in de reishoek van boekenwinkels kom je Dessing tegen, ook op tv trekt ze je aandacht. Acht seizoenen was Floortje een van de vertrouwde gezichten van BNN’s 3 op reis. Ze presenteerde zelfs een aflevering over Noord-Korea. Toen Floortje stopte met het presenteren van 3 op reis, begon ze haar eigen programma. Floortje ontmoette tijdens haar reizen veel boeiende mensen. Met haar serie Floortje naar het einde van de wereld geeft ze deze mensen een podium. Ze bezoekt afgelegen plekken en laat je kennismaken met unieke levensstijlen.

Tony en Maureen Wheeler

Misschien laten deze namen niet direct een belletje rinkelen, maar je bent waarschijnlijk erg blij met hetgeen zij in de jaren ’70 van de vorige eeuw gedaan hebben. Tony en Maureen zijn niemand minder dan de oprichters van Lonely Planet. In 1972 trokken ze met een oude auto en een paar dollar door Europa en Azië naar Australië. Bij thuiskomst schreven ze samen hun eerste reisgids die ze Across Asia on the Cheap noemden. Binnen een week verkochten ze 1500 exemplaren en werd Lonely Planet een feit.

Chanel Cartell en Stevo Dirnberger

Chanel en Stevo kennen elkaar van een blind date. Het Zuid-Afrikaanse koppel is erg avontuurlijk. Ze zegden hun baan op om de wereld rond te reizen. Hun Instagram-account geeft een flinke inspiratieboost. Het tweetal post er jaloersmakende foto’s waarop ze weergeven hoeveel kilometer ze van huis zijn. Op hun blog How far from home, lees je meer over hun reis. Een van hun posts gaat over het zware werk dat ze onderweg verrichten om hun reis te kunnen financieren. Met dit blog over ’the uglier side of the trip’ lieten ze zien dat ze hard werkten om van de wereld te genieten.

‘Alexander Supertramp’

Christopher McCandless ofwel Alexander Supertramp is welbekend door de verfilming van zijn avontuur. De man waarop Into the wild gebaseerd is, mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje.

Walter Chang

Walter Chang reisde in drie jaar tijd door zestig landen en deelt die ervaring graag in vier minuten beeldmateriaal. Wanderlust is gegarandeerd na het zien van deze video.

Jelle Brandt Corstius

Jelle Brandt Corstius is reisjournalist, schrijver en programmamaker. Met een reeks van boeken laat Jelle je kennismaken met de voor velen onbekende cultuur en landschappen van Rusland. Later schrijft de reisjournalist Een universele reisgids voor moeilijke landen waarin hij je oplossingen voor allerlei ongemakkelijk situaties aanreikt. Jelle kent geen taboe. Zo staan er tips over eten en drinken in het boek, maar ook goede raad over corruptie, schijterij en prostituees. Jelle’s nieuwste boek As in tas (ebook) is zijn meest persoonlijke. Het is een reisverhaal over de zestiendaagse fietstocht die hij maakt om het as van zijn overleden vader uit te strooien. Net als Floortje, deelde Jelle zijn reiservaring op de Nederlandse televisie. In Jelle’s serie Van Bihar tot Bangalore gaat hij op pad in India. Armoede, het kastensysteem, Bollywood, de rol van de Ganges, het gearrangeerde huwelijk; Jelle reist heel India door om de cultuur van het land beter te begrijpen. Over de Russische cultuur maakte hij zelfs twee series: Van Moskou tot Moermansk en Van Moskou tot Magadan.

Iris Hannema

Reisjournalist Iris Hannema is bijna altijd onderweg. Haar eerste boek Miss yellow hair, hello! staat vol tips en anekdotes van deze reizigster met haar rauwe reisstijl. In kwam haar boek Het bitterzoete paradijs uit. Voor dit boek legde ze vast wat ze tijdens haar zoektocht naar het paradijs op ansichtkaartachtige eilanden meemaakte en dat is behoorlijk heftig.