Geplaatst op 12 juli 2016 in de categorie(ën) Algemeen.


Malaria advies voor backpackers

Malaria blijft een belangrijk onderwerp voor reizigers naar Azië. De vraag of je preventief malariatabletten moet slikken, komt vaak ter sprake. De GGD adviseert tegenwoordig niet meer standaard om preventief malariatabletten te slikken bij een reis naar Azië. Het huidige advies is om vooral goed voorbereid te zijn en maatregelen te nemen om muggenbeten te voorkomen. Malariatabletten worden alleen aangeraden in specifieke situaties, bijvoorbeeld als je langere tijd in afgelegen gebieden verblijft waar malaria voorkomt.

Algemene informatie over malaria

Wij willen voorop stellen dat wij niet voor jou kunnen bepalen of je wel of geen malariatabletten moet nemen aangezien we geen medische instantie zijn. Wij geven je echter wel de nodige informatie om zelf een keuze te kunnen maken die het beste is voor jou.

Malaria is een infectieziekte, die je kan krijgen door een prik van de malariamug. Als je geprikt wordt door een malariamug zal het wel even duren voordat je iets merkt van de symptomen. Malaria kent namelijk een incubatietijd van 12 tot 40 dagen. De symptomen lijken op een griep, maar vele malen heftiger. Hoge koorts is vaak de beste indicatie, maar ook spierpijn, diarree, hoofdpijn en braken zijn veel voorkomende symptomen van malaria. De ziekte is in de meeste gevallen goed te behandelen, mits je op tijd bij het ziekenhuis bent. Hoe langer je wacht met de behandeling hoe gevaarlijker de infectieziekte wordt.

Malaria komt in Azië voornamelijk voor in landelijke en beboste gebieden, en minder in grote steden. Je huisarts of de GGD kan je informeren over actuele risicogebieden. Let erop dat deze informatie verandert: in sommige gebieden waar malaria vroeger voorkwam, is het risico nu minimaal.


Mug 1

Het huidige gebruik van malariatabletten

De GGD adviseert tegenwoordig om malariatabletten achter de hand te houden in plaats van ze preventief te slikken, tenzij je echt naar een hoogrisicogebied reist. Dit wordt “standby-behandeling” genoemd. Je neemt de tabletten dan alleen in als je malaria-achtige symptomen krijgt en niet direct toegang hebt tot een ziekenhuis. Bespreek vooraf met een arts of dit voor jouw reis geschikt is.

De bekendste malariatabletten zijn Malarone, Lariam en Doxycycline. De bijwerkingen blijven een belangrijk aandachtspunt, maar door ze alleen te gebruiken als dat nodig is, beperk je de kans op vervelende effecten.

De voor- en nadelen van malariatabletten

Malariatabletten bieden bescherming tegen malaria, maar komen met bijwerkingen. Het voorkomen van muggenbeten blijft de belangrijkste preventieve maatregel. Overweeg standby-medicatie als alternatief voor dagelijks of wekelijks gebruik. Dit verkleint de kans op bijwerkingen en maakt je reis aangenamer.


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.


Tips om malaria te voorkomen

Het beste advies dat wij je kunnen geven is: voorkomen is beter dan genezen. De beste preventie voor malaria is het voorkomen van muggenbeten, ook als je de tabletten neemt is dit belangrijk. Malaria is namelijk niet je enige zorg tijdens het backpacken in Azië. Dengue komt vele malen vaker voor. Volg de volgende tips om ervoor te zorgen dat iedere mug met een boog om je heen vliegt, of je nu wel of niet kiest voor het slikken van malariatabletten.

  • Geïmpregneerde klamboes houden je veilig in de nachturen
  • Neem een ruime hoeveelheid antimuggenspray mee met DEET en wees hier vooral niet zuinig mee!
  • Draag voor zonsopgang en na zonsondergang lange mouwen en lange broekspijpen.
  • Ontwijk accommodaties die in de toiletten of badkamers (grote) emmers water hebben staan. Dit zijn verzamelplaatsen voor muggen.
  • Ben je een muggenmagneet? Wees dan zorgvuldig met het kiezen van je accommodatie. De aanwezigheid van airconditioning is belangrijk. Controleer tevens of je kieren en gaten vindt rondom de deuren en ramen.

Handige tips vooraf

Houd ook rekening met onderstaande tips rondom malaria in Azië

  • Test de malariatabletten voor je vertrek naar Azië. Dit is de beste manier om te testen of je last hebt van bijwerkingen. Als je ter plekke na het slikken van de tabletten diarree krijgt zou dit net zo goed reizigersdiarree kunnen zijn.
  • Veel backpackers houden tabletten over na hun reis. Probeer om deze tabletten over te nemen, dit kan best veel geld schelen. Let wel goed op de houdbaarheidsdatum.
  • In sommige zorgverzekeringen ben je verzekerd voor malariatabletten, check dit altijd even.
  • Raadpleeg lokale informatie: Malariarisico’s verschillen per gebied, en up-to-date informatie is essentieel.