Overnachten

Een van de vele pluspunten van Azië is de mogelijkheid tot goedkoop overnachten. Dit maakt backpacken in Azië vele malen goedkoper dan andere continenten. Voor enkele euro’s heb je al een kamer of een bed in een dorm(slaapzaal). Voor dit geld heb je niet altijd een even mooie kamer, maar het is wel ideaal voor de reiziger op een laag budget. Als je bereid bent een paar euro meer uit te geven zit je vaak in hele leuke hostels of heb je een uitstekende privé kamer.

Verschillende accommodaties

Accommodaties vind je in alle soorten en maten in Azië. Je kunt ‘slapen’ in echte party hostels, bijkomen in rustige bungalows of genieten van de gastvrijheid in lokale homestays. In de meeste populaire bestemmingen kun je kiezen uit meerdere leuke opties. Als je alleen reist is een sociaal hostel wel zo leuk, als je reist als stel kun je ook kiezen voor een privé kamer in een hostel of in een homestay.

Overnachten in een homestay

Slapen bij de mensen thuis wordt steeds vaker aangeboden door reisorganisaties. Dat de populariteit stijgt is niet gek; men is steeds meer opzoek naar een authentieke reis waarbij ze het land op een pure manier zien en meemaken. En waar kun je het echte leven van de mensen nu beter zien dan door bij ze te slapen? In sommige landen in Azië heb je soms zelfs geen andere optie. Ga je bijvoorbeeld een meerdaagse trekking maken door de Sapa regio in Vietnam? Ga er dan maar vanuit dat je in een van de kleine dorpjes bij de mensen thuis slaapt. Ook in Sri Lanka kan je in veel plaatsen uitsluitend in homestays of hele dure hotels slapen, de keuze is dan snel gemaakt. Op Bali vind je bijna op iedere hoek van de straat een homestay. Een bijzondere ervaring, waarbij je de regio pas echt leert kennen. De prijzen zijn zeer uiteenlopend en hangen af van het gebied (hoeveel accommodaties zijn er?), het land, het seizoen en de luxe van de homestay. Je vind ze voor €2 per nacht, maar soms kunnen ze ook €15 per nacht zijn. Het is namelijk niet zo dat je in een primitief hutje slaapt, hoewel die optie er ook is, voor de liefhebber. Een primitieve homestay heeft bijvoorbeeld een koude douche, maar wel gewoon klamboes en vaak vind je hier het lekkerste eten. Vaak zijn de huizen goed onderhouden en als je geluk hebt, is er zelfs een zwembad. Hoeveel tijd je doorbrengt met de familie is ook afhankelijk van de plek waar je bent. In Sapa zijn ze heel begaan met je en laten ze je graag het gebied zien door middel van een trekking, motor toer of door je de plaatselijke school te laten zien. Op een meer toeristische plek zoals Bali helpt de familie je ook graag, maar dan dien je het wel zelf aan te geven. Zo voorzien ze je bijvoorbeeld van ontbijt ’s ochtends, maar zullen niet (snel) samen met je eten. Homestays waren voorheen nauwelijks op internet te vinden, maar tegenwoordig kan je op Booking.com ook gewoon een kamer in een homestay reserveren. De echt goedkope en primitieve homestays zijn echter niet boekbaar op internet. ‘Ouderwets’ op de bonnefooi op zoek gaan naar een kamer is vaak the way to go. Stap dan gewoon een homestay binnen en vraag of je er een nachtje (of 3) kan slapen – je zult meteen zien hoe ze je met open armen ontvangen.

Hoe zoek ik de leukste accommodaties?

Er zijn een aantal manieren om de leukste slaapplekken te vinden, wij beschrijven ze hieronder: Tips van andere reizigers Tijdens het reizen of in je hostel kom je ongetwijfeld backpackers tegen die al in de bestemming zijn geweest waar jij binnenkort heen gaat. Ideaal, want met de tips van deze backpackers weet jij welk hostel leuk is of juist niet. Online reviews Sites als TripAdvisor, maar ook de review secties van bekende boekingssites hebben wat ons betreft tegenwoordig meer waarde dan de beoordelingen van reisgidsen. Niet alleen is elk hostel er op te vinden, maar de mening van tientallen of zelfs honderden reiziger is meer waard dan de mening van een of enkele schrijvers. Reisgidsen In onze e-books raden per bestemming de leukste hostels aan. Dit updaten we regelmatig, waardoor je zeker weet dat dit daadwerkelijk de leukste hostels zijn.

Wanneer moet ik boeken?

Wij raden altijd aan om te boeken zodra je 100% zeker weet wanneer je ergens bent. Als je een vliegticket geboekt hebt kun je beter alvast een overnachting boeken voor die nacht, plus eventueel een aantal nachten daarna. Ook als je trein- of busrit vast staat kan het geen kwaad om alvast een kamer te reserveren. Zo voorkom je dat de accommodatie die je op het oog hebt al vol zit. Het is absoluut niet nodig om al weken van te voren alles vast te leggen. Je vrijheid om te gaan waar je wilt behouden is het belangrijkste, boek dus pas iets als je zeker weet dat je daadwerkelijk in die bestemming overnacht.

Waar online boeken?

Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gelijk een kamer of bed reserveren.