Geplaatst op 20 februari 2017 in de categorie(ën) Myanmar.


Kyaiktiyo: de Gouden Rots van Myanmar

Verborgen in de bergen van Myanmar ligt het pelgrimsdorpje Kinpun. Overduidelijk is dat dit dorpje nooit had bestaan zou er geen heiligdom voor het boeddhisme te vinden zijn. Al lopend door het dorp vind je enkel souvenirshops, hotels en restaurants. De woorden ‘Hello? You need taxi? Hotel for the night?’ vliegen je om de oren. Per jaar trekken duizenden Myanmarezen richting dit bergdorpje; zelfs vele mensen uit India, maar ook in mindere mate toeristen uit het westen, zijn er te vinden. Waarvoor zij hierheen komen? De zogenaamde Gouden Rots.

De boeddhistische legende

Lang, lang geleden was er volgens het boeddhistische geloof een man genaamd Taik Tha, die een haar ontving van Boeddha. Deze haar heeft hij zorgvuldig bewaard en aan zijn koning gegeven. Hij vroeg hem om de haar te verwerken in een rots, welke de vorm moest krijgen van een hoofd. Ze vonden samen de plek voor de Gouden Rots, op de zogenaamde Kyaiktyo berg. De haar die Boeddha gegeven had, zorgt er volgens de legende voor dat de rots op zijn plek blijft. Dit is dan ook het meest bijzondere aan de rots met de pagode erop; het lijkt alsof de zwaartekracht ervoor zou moeten zorgen dat de rots naar beneden valt, wat niet gebeurt. Tot op de dag van vandaag wordt nog steeds geloofd dat het zien van dit fenomeen ervoor zorgt dat mensen zich tot het boeddhisme keren.
Kyaiktiyo 1
Nog steeds trekken monniken eropuit om de tocht naar de gouden rots zelf te maken en lopen vanaf het dorpje Kinpun zo’n vijf uur omhoog, om na een aantal zware kilometers de heilige plek te bereiken. De terugweg neemt ongeveer drie uur in beslag. Hoewel iedereen deze tocht mag lopen, kiezen velen er inmiddels voor om de luxe die is ontstaan door het toerisme te benutten – non-stop gaan er pick-up trucks de berg op en af om mensen te vervoeren. Al voor 1.500 kyat (iets meer dan een euro) kan je een plekje bemachtigen in zo’n truck. Met de nadruk op plekje; de wagens worden zo vol gestouwd dat je na de rit van twintig minuten blij bent weer op vaste bodem te staan. Ook de beruchte rij-skills van de chauffeurs helpen hieraan mee, aangezien de vele haarspeldbochten nogal eens het hart in de keel laten kloppen. Enfin, eenmaal boven is deze tocht het zeker waard. Na ongeveer een kilometer aan kraampjes is daar dan eindelijk de Gouden Rots te vinden. Hier zal je vele mensen zien bidden rondom de rots, die er erg indrukwekkend uitziet met zijn gouden kleur. Opvallend is het bladgoud dat mensen kopen en op de rots plakken – in alle voorzichtigheid, aangezien het goud zo dun is dat het makkelijk kan verdwijnen.

De weg naar Kinpun

Vanuit Yangon is het ongeveer acht uur met de trein om bij het dorp Kyaiktyo te komen. Vanaf hier gaat er een bus richting Kinpun, welke ongeveer twintig minuten in beslag neemt. Ook al is de treinreis ontzettend mooi en zeker de moeite waard, een snellere manier om bij het bergdorp te komen is een rechtstreekse bus vanaf Yangon – dit duurt zo’n 4,5 uur en brengt je zonder overstappen op de plek van bestemming.
Kyaiktiyo 2

Doen?

Hoewel het een mooie plek is om te bezoeken, raden wij aan om enkel de reis te maken vanaf Yangon als er ook nog andere bezoeken op de lijst staan in deze buurt, zoals Hpa-an, Mawlamyine of Myeik. De reden hiervoor is dat je redelijk lang in de bus zit vanaf Yangon en beide dorpjes zelf, buiten de Gouden Rots om, niet veel te bieden hebben. Mocht je vanaf Bangkok de grens oversteken naar Myanmar (of andersom; van Myanmar naar Thailand) ligt dit dorp ook op de route, en valt het ook aan te raden. Als het niet binnen je route past is het wel een hele lange omweg voor alleen de rots en raden we het niet direct aan.

Reisgids Myanmar