Qom

Qom

Gelegen op zo’n twee uur ten zuiden van Teheran ligt de snel ontwikkelende stad; Qom. Het is, na Mashhad, de tweede heiligste stad van Iran en tevens een van de heiligste steden van het Midden-Oosten. Een eeuwenlange historie heeft de stad gevormd tot wat het vandaag de dag is. Een conservatief en vredig oord waar in het zwart gesluierde vrouwen en meisjes, vrome heren, imams in opleiding en geestelijke leiders de straten vullen en waar jaarlijks honderdduizenden sjiitische moslims naartoe trekken voor een bedevaart. Het is een unieke bestemming waar je een kleine handleiding voor nodig hebt.

Bezienswaardigheden in Qom

Qom is als stad al een bezienswaardigheid op zich. Het is een enorm religieus complex met verschillende moskeeën, madreseh’s, een mausoleum en meerdere binnenplaatsen, omringd door minaretten. De adembenemend mooie gebouwen zijn versierd met ontelbaar veel kleine blauwe, witte en gouden mozaïektegeltjes.

De populairste bezienswaardigheid is het Fatima-e-Masumeh mausoleum dat als bedevaartsoord dient voor de sjiitische moslims. Daarnaast vind je hier de ruim 1600 jaar oude Jamkaran moskee die in opdracht van de twaalfde en laatste heilige imam is gebouwd. Legendes doen men geloven dat hij hier op de dinsdagen kwam om te bidden, wat het vandaag de dag de meest drukbezochte dag maakt.

Verderop gelegen, in het openbare park Baghe Gonbade Sabz, vindt je drie graftorens uit de 8e eeuw die de lichamen van de toen regerende familie (Ali Safi) herbergen. Deze torens staan bekend om hun glorieuze koepeldecoraties.

Ben je klaar met je bezoek aan Qom? Vergeet dan niet nog een bezoek te brengen aan de Mehr-o-Mah toeristencomplex om je lokale souvenirs voor het thuisfront te scoren.


Qom


Het Fatima-e-Masumeh mausoleum

In 860 trok Fatima-e-Masumeh naar Mashhad om hier haar broer en heilige achtste imam, Reza, te bezoeken. Helaas kwam zij onderweg te overlijden in Qom, waarna zij daar is begraven. Maar dit is niet gebeurd op een zanderige begraafplaats. Het mausoleum van Fatima Masumeh is namelijk een groot zilveren heiligdom dat tegenwoordig de belangrijkste en populairste bezienswaardigheid is voor bezoekers aan Qom. Ieder jaar trekken honderdduizenden vrome sjiitische moslims ter bedevaart naar Qom, om hier Fatima-e-Masumeh (de zus van de 8ste heilige imam) te eren en te vragen om haar zegens. Let op, als niet-moslim mag je het heiligdom alleen onder begeleiding van een lokale moslim betreden.

Qom en het sjiisme

Qom is het hart van religieus Iran en van de sjiitische vertakking van de islam. Vandaar dat dit dé bestemming is waar studenten van over de hele wereld zich hier komen opleiden en theologen zich hier komen verdiepen in het geloof. In Qom vind je vele theologische madreseh’s (scholen) waarvan Hozeye Elmiye Qom de grootste van het land is. Het is dan ook niet gek dat vele senior sjiitische leiders en geestelijken in deze stad wonen en lesgeven. Velen hopen ook via deze weg een hoogstaande functie te scoren bij de regering van de Islamitische Republiek.

Respect

Qom is een van de heiligste en meest conservatieve steden van Iran en het Midden-Oosten. Houd dus hier, meer dan waar dan ook in Iran, rekening met de strenge islamitische normen en waarden. Wees discreet in je gedrag en kleding. Verhef je stem niet, scheld niet en probeer jezelf zoveel mogelijk te bedekken. Met name bij het Hazrat-e Masuma mausoleum.


Qom


Sfeer in Qom

Hoe erg je ook je best zal doen om onopvallend Qom te bezoeken, opvallen zal je. Je kan verwachten hier flink aangestaard te worden. Over het algemeen zijn dit verwarde en verbaasde blikken van streng religieuze mensen die zich afvragen hoe je hier als buitenlander bent beland. Van intimidatie is hier dus geen sprake! Qom is een zeer stille en vredige stad waar je, net als in de rest van Iran, welkom zal zijn.

Drukte

De meeste reisgidsen raden het af om op vrijdag naar Qom te gaan vanwege de grote menigte die op het vrijdaggebed afkomt. Dit is echter een overweging waard. Ja, het is heel druk. Maar het is een spektakel om mee te maken. Een menigte aan lange zwarte gewaden, groepen rondspelende kinderen en streng religieuze mannen komen hier samen om hun liefde en toewijding voor het geloof te uiten. Je krijgt de echte ervaring tussen de duizenden moslims die hier bij de heiligdommen bidden. Bovendien ontwijk je met dit uitstapje de enorme drukte van Teheran op vrijdag (de enige vrije dag van de week).

Hoe kom ik er?

Er gaan behoorlijk veel bussen van Teheran naar Qom, deze doen er ongeveer twee uur over.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.