Geplaatst op 25 juli 2017 in de categorie(ën) Algemeen.


Minicursus surfen in Azië

Je zou het misschien niet meteen met Azië associëren, maar je vindt hier talloos veel goede surfplekken. En dan hebben we het niet alleen over Bali, waar je om de oren wordt geslagen met de activiteit, maar ook in bijvoorbeeld Taiwan en Sri Lanka kun je hoge golven treffen. Tijdens je reis is surfen een leuke activiteit om eens te proberen. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten bij het aanschaffen van een surfboard? En wat zijn de ongeschreven regels onder surfers in het water? We leggen het je allemaal uit in deze minicursus surfen.

Surfbestemmingen

Bali mag dan wel een van de beste surfplekken ter wereld zijn, dat sluit niet uit dat Zuidoost-Azië verder niets te bieden heeft. De rest van Indonesië kent namelijk ook veel mooie plekjes met hoge golven, zoals de Mentawai eilanden bij west Sumatra, Desert Point op Lombok en meer naar het oosten bij Sumbawa. In Taiwan wordt al sinds 1965 gesurft, toen de Amerikaanse soldaten voor het eerst uit paddelden. Vooral de noordelijke en oostelijke kust hebben goede surfcondities, met populaire ‘breaks’ bij Taitung en Cheng Gong. Maleisië is vooral in het regenseizoen (april-september) een gunstig land om te surfen. Ga dan vooral naar Cherating, Desaru, Kijal en Tioman. Wie de film ‘Apocalypse Now’ heeft gezien weet dat er ook veel gesurft wordt in de Filipijnen. De eilandenarchipel telt ongeveer 35 spots, waarvan de meeste zich bevinden op het eiland Siargao in het zuidoosten van de Filipijnen. En als je in januari of februari in Vietnam bent, vind je bij Nha Trang goede golven. Lees ook ons blogpost over de beste surfspots van Zuidoost-Azië voor extra inspiratie.

Verschillende surfboards

Bij het surfen zijn er verschillende boards die bij verschillende golven gebruikt worden. Er zijn heel veel opties als je een surfboard uitzoekt, maar eigenlijk is het vrij simpel: een klein board gebruik je bij hoge golven en een groot board gebruik je bij kleine golven. Als beginner is het slim om te beginnen met een longboard. Een longboard is lang, zo’n 8 tot 10 feet, en heeft veel volume. Door het volume en de lengte is het board stabieler waardoor het makkelijker is om op te staan. Na een aantal lessen op een longboard stap je normaliter over op een ‘funboard’. Met dit board is het nog steeds redelijk makkelijk om golven te pakken, omdat deze ook lang (6.5-7.5 feet) is en meer volume heeft dan een shortboard. Een shortboard is namelijk een klein board (5-6.5 feet) die ervaren surfers veel gebruiken. Met dit board wordt voornamelijk veel ‘geripped’; snelle bewegingen maken met je board in de golf. Omdat ‘ie zo klein is, is het met een shortboard makkelijk om van richting te veranderen. Een ietwat apartere soort surfboard is de ‘fish’: een shortboard met veel volume en een vorkvormig uiteinde waardoor het nog steeds makkelijk is om snel van richting te veranderen. Vooral bij middelgrote golven is de fish een fijn board.

Een surfboard aanschaffen

Wat je gemiddeld betaald voor een board hangt af van de bestemming waar je er een wil aanschaffen. Op Bali heb je bijvoorbeeld voor €150 al een mooi tweedehands board, terwijl je in Australië met een beetje pech het dubbele kwijt bent. Mocht je van plan zijn een tweedehands board te kopen, kijk dan kritisch naar de conditie van het board. Check of er veel krasjes en deuken op het board zitten. Dit is niet per definitie erg, maar veel deuken kunnen na een tijdje het volume van het board aantasten. Kijk ook naar het fiberglas, verkleuring van het oppervlak, eventueel waterschade en of de vinnen van het board kunnen worden afgeschroefd. Als dit laatste het geval niet mogelijk is zal je moeten kijken of de vinnen nog in goede conditie zijn. En last but not least: zorg ervoor dat er geen wax zit op het board. In de wax blijft namelijk zand zitten dat het fiberglas beschadigt, daarom is het ook slim om na elke surfsessie je board met kraanwater te wassen. Bij het huren van een board is het ook verstandig om het board goed te bekijken en eventueel foto’s te maken, zodat je kunt bewijzen dat jij de deuken en krassen die erop zitten niet hebt veroorzaakt. Als je een langere periode op een bestemming blijft en je regelmatig surft, is het natuurlijk goedkoper om een surfboard te kopen en bij vertrek weer te verkopen.

In het water

In tegenstelling tot andere sporten, zijn er geen geschreven regels voor surfen. Het is onderdeel van de sport, want de oceaan kent geen regels. Toch geldt er wel een bepaald etiquette in het water zodat je niet tegen elkaar botst in een golf. Als je naar de plek peddelt waar de golf breekt, zie je dat er meer surfers zijn die daar golven willen pakken. Er zit een logica in, een volgorde die wordt aangehouden zodat iedereen om de beurt een golf kan pakken. Sluit daarom achteraan de rij en wacht tot je dicht bij het breekpunt van de golf bent. Eén golf betekent één surfer. Als je toch de golf probeert te pakken heet dat ‘snaking’, omdat je als een slang de golf probeert af te pakken. Peddel ook niet zomaar door de plek waar de golf breekt, want dan blokkeer je de surfer die de golf wilt nemen en ontstaan er ongelukken. Tot slot: respecteer het strand en de zee en laat geen afval achter.