Backpacken Indonesië

Backpacken Indonesië

Indonesië is, in onze ogen terecht, één van de populairste bestemmingen onder backpackers. De mensen zijn er over het algemeen erg vriendelijk en het is een prachtig en veelzijdig land. Indonesië heeft meer dan 17.000 eilanden en is daarmee ongeveer vijftig keer groter dan Nederland. Doordat Indonesië uitgestrekt is over een grote oppervlakte, kent het een aantal verschillende klimaten. Zo vind je in het westen van Indonesië tropische regenwoud en in het oosten savannelandschap. Over de hele archipel zijn bergen en vulkanen te vinden. Enerzijds zorgen de actieve vulkanen voor grote schade en anderzijds maken ze Indonesië één van de vruchtbaarste landen op aarde.

Leuke locaties Indonesië

Over Indonesië

Het land is mede dankzij de vriendelijke mensen, goede infrastructuur en backpackers vibe toegankelijk te noemen. Daarnaast is het land goedkoop, wat het natuurlijk ook prettig vertoeven maakt. Indonesië is enorm qua omvang, waardoor er veel te zien en te beleven is. Elke regio heeft zijn eigen charme en bezienswaardigheden. Bali kunnen we bestempelen als het meest toeristisch, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. De natuur in Indonesië is wonderschoon. Groene rijstterrassen, parelwitte stranden of schitterende vulkanen: Indonesië heeft voor natuurliefhebbers veel te bieden. Kom je voor de cultuur, dan is Indonesië ook interessant. De prachtige tempels visualiseren hoe hoog geloof in het vaandel staat. Vriendelijke en open mensen, die veel geduld tonen en gastvrij zijn, laten jou snel op je gemak voelen binnen het land.


Indonesië


Backpacken Indonesië


Bestemmingen

De meeste backpackers beginnen hun reis op Bali. Dit is het meest toeristische gedeelte van Indonesië en de vele mooie bezienswaardigheden vertellen ons waarom. Op Bali is ontzettend veel te beleven. In Uluwatu is het minder druk dan in Ubud, waardoor het een meer relaxte sfeer heeft en je optimaal kunt genieten van de heerlijke stranden. In het dorpje Canggu draait het vooral om surfen en hippe eettentjes met de lekkerste smoothie bowls. Vlakbij Bali vind je de Nusa eilanden, waarvan Nusa Lembongan het meest bezocht wordt door toeristen. Doe hier vooral een snorkel tour waarbij je kunt zwemmen met Manta roggen.

Naast Bali is ook Lombok een toeristisch hoogtepunt. Er is hier geen groot uitgaansleven, maar de stranden en natuur zijn hier nog mooier dan op Bali. De populaire Gili eilanden behoren ook tot Lombok. Je kunt vanaf Lombok een drie- of vierdaagse oversteek maken met de boot naar Flores. Het eiland Sumatra staat bekend om de orang-oetans en haar tropische regenwoud. Meer ongerepte natuur en avontuur vind je op Sulawesi. Naast (karst)berggebieden, rijstvelden en vulkanen, vind je hier ook prachtige duikspots. Het eiland van Indonesië met de meeste inwoners is Java. Hoofdstad Jakarta wordt vooral gebruikt als tussenstop, maar er zijn wel andere hoogtepunten te vinden zoals de Bromo Vulkaan.

Bezienswaardigheden

Een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Indonesië liggen in de culturele hoofdstad Yogyakarta op Java. Hier kun je de Borobudur bezoeken; het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld. Ook op Bali zijn genoeg bezienswaardigheden te bewonderen. Zo kun je in de stad Ubud scooteren naar de mooie Tegalalang rijstvelden en het heilige water in in de Tirta Empul tempel. Tussen Lombok en Flores ligt het Komodo National Park, waar je de bijzondere Komodovaraan kunt spotten.

Eten

Niet alleen zal je de vriendelijke bevolking in je hart sluiten, ook het eten is iets waar je verliefd op wordt tijdens je reis door Indonesië. De Indonesische keuken is ontzettend smaakvol en wordt door velen gezien als een van de beste van heel Azië. Elke regio maakt weer gerechten, maar de heerlijke pindasaus vind je door heel Indonesië terug. De meeste gerechten zijn gebaseerd op rijst, vlees en groente. Je kunt dit op elke hoek van de straat halen, maar we raden je vooral aan de warungs te proberen: lokale, low-budget Indonesische restaurantjes. Het eten is goedkoop en ontzettend lekker. Absolute must tries zijn gado-gado, rendang en natuurlijk de bekende saté ayam. Wil je liever zelf aan de slag? In Indonesië kun je overal kookcursussen volgen. Hierdoor krijg jij de fijne kneepjes van de Indonesische keuken makkelijk onder de knie.



Reisgids Indonesië

Geld, kosten en budget

Eten en drinken is heel goedkoop in Indonesië en ook voor je verblijf betaal je weinig. De archipel behoort daardoor tot de goedkoopste landen in Azië. Een accommodatie vinden is prima te doen door het ruime aanbod. Zorg dat je altijd voldoende cash (Indonesische roepia) op zak hebt, want op sommige eilanden of afgelegen gebieden kun je niet pinnen. Op onze pagina over geldzaken in Indonesië lichten we dit onderwerp verder toe.

Praktische informatie

In Indonesië is het het gehele jaar door warm, ook al valt tussen november en maart de meeste regen. Als je zoveel mogelijk zon wilt zien, is de beste reistijd over het algemeen van juni tot en met oktober, maar dit wil per regio nogal eens verschillen. Indonesië is namelijk ontzettend groot. Het landschap, de eilanden en de bergen, leiden ook tot langere reistijden tussen de verschillende locaties. Gelukkig is de infrastructuur redelijk goed. Door het water en de afstanden zal je ook vaker aangewezen zijn op de boot of het vliegtuig. Je hebt voor Indonesië geen visum nodig als je niet langer dan 30 dagen blijft en aan bepaalde voorwaarden voldoet. Malaria is aanwezig in Indonesië, met uitzondering van Bali en Java. We raden je aan DEET goed te gebruiken en navraag te doen in welke regio’s je het beste malariatabletten kunt gebruiken.

Combineren met andere landen

Het is wat lastiger om over land naar Indonesië te reizen dan voor de meeste andere landen in Zuidoost-Azië geldt. De enige landgrenzen zijn met Maleisië op Borneo, Papoea-Nieuw-Guinea op het eiland Nieuw-Guinea en Oost-Timor op het eiland Timor. Vanuit landen als Singapore, de Filipijnen en Thailand kun je bovendien goedkoop naar de archipel vliegen.


Indonesië


Indonesie


Uitgelicht: de vele routes door Indonesië

Indonesië heeft ontzettend veel interessante eilanden en regio’s. Heel Indonesië zien in een enkele reis is bijna niet te doen. Welke route je het beste kunt volgen is daarom afhankelijk van de eilanden die je wilt bezoeken. Onze populairste route door Indonesië brengt je van Java naar het populaire Bali. Als je Java liever overslaat heb je meer aan onze route door Bali & Lombok. Tevens hebben we een route door Sumatra en een route door Sulawesi samengesteld, ideaal als je deze eilanden wilt bezoeken. In onze Reisgids Indonesië vind je nog meer routes door Indonesië, die allemaal uitvoerig worden beschreven.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Ons oordeel
9/10

Indonesië is enorm, veelzijdig en bijzonder interessant. Elk eiland heeft weer een eigen cultuur en haar eigen trekpleisters. Of je zou op zoek bent naar strand, cultuur, natuur of komt om te relaxen of op zoek bent naar avontuur, in Indonesië kun je hiervoor terecht.

Nieuwste blogartikelen Indonesie