Geplaatst op 25 september 2017 in de categorie(ën) Indonesië.


De gevolgen van de eventuele vulkaanuitbarsting voor toeristen op Bali

De heilige Gunung Agung op Bali is al meer dan 50 jaar niet uitgebarsten, maar het lijkt niet lang meer te duren tot de volgende uitbarsting. In 1963 was de laatste uitbarsting, waarbij meer dan 1000 Balinezen te overlijden kwamen. Gelukkig is de wetenschap tegenwoordig een stuk verder en kunnen we nu ruim van te voren op de uitbarsting anticiperen. Een enorm direct gevaar voor levens betreft het daarom niet. In een straal van 9 tot 12 kilometers rondom de vulkaan zijn de bewoners al geëvacueerd door de lokale autoriteiten.

Ben ik in direct gevaar op Bali?

Gelukkig kunnen we hier vrij simpel in zijn; nee. De vulkaanuitbarsting zal vooral veel nadelige gevolgen hebben voor de Balinezen die rondom de vulkaan wonen. Zij moeten geëvacueerd worden, raken wellicht hun huis en bezittingen kwijt en zullen ook op lange termijn andere nadelige gevolgen ondervinden zoals een gebrekkige infrastructuur en dergelijke. De Gunung Agung ligt in het noordoosten van Bali, ver weg van populaire toeristische bestemming als de Kuta regio, Uluwatu en Ubud. Een van de weinige toeristische bestemmingen die enigszins in de buurt ligt is Amed, maar ook deze kustplaats ligt ver buiten de geëvacueerde gevarenzone.

Wat zijn de andere nadelige gevolgen?

Je loopt dus gelukkig geen gevaar als toerist door de eventuele vulkaanuitbarsting, maar het kan wel wat nadelige gevolgen hebben voor je verblijf. Als de vulkaan uitbarst komt er veel vulkanische as vrij, waar vliegtuigen niet doorheen kunnen vliegen. Dit zal hoogst waarschijnlijk als gevolg hebben dat het vliegveld van Bali buiten gebruik komt te liggen. Er vallen nu nog geen uitspraken te doen over hoe lang dit zal duren en wanneer dit zal zijn. De windrichting en de kracht van de wind speelt een grote rol in de verspreiding van de as. Een langdurige inademing van vulkanische kan ook negatieve invloeden hebben op je longen en tot andere gezondheidsklachten leiden. Wij hebben verstand van reizen en zijn geen medische experts, dus informeer je hier goed over na de uitbarsting via beter ingelichte medische bronnen. Ook hiervoor geldt dat het effect nog niet geheel duidelijk is, omdat de wind een grote invloed zal hebben op de verspreiding van de vulkanische as. Wanneer er geen luchtverkeer van en naar Bali mogelijk is zal er uitgeweken worden naar andere luchthavens in de regio. Denk hierbij aan het vliegveld van Lombok wat binnen een aantal uren te bereiken is of het vliegveld van Surabaya op Java. De airline/reisorganisatie waarmee je vliegt zal op zoek gaan naar een alternatief voor je en hierover contact met je opnemen. Tenzij je in de directe omgeving van de vulkaan bent merk je op Bali weinig van de ontwikkelingen tot nu toe. De Balinezen zijn er rustig onder en het leven gaat gewoon door. Hou de internationale en lokale hulporganisaties in de gaten om eventueel de vriendelijke Balinezen te helpen na de uitbarsting.