Visum Maleisië

Visum Maleisië

Maleisië is een fijn Zuidoost-Aziatisch land om doorheen te reizen; het land heeft bijzondere natuurgebieden, geweldig eten, duikplekken en interessante steden. Mocht je van plan zijn om naar Maleisië te gaan en wil je meer weten over de visumvoorwaarden, dan kun je hieronder alles lezen over het arriveren, het verblijf en het verlaten van Maleisië.

Visum Maleisië

Als je in bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort, dan zul je weinig problemen ervaren bij het arriveren in Maleisië. Voor ons geldt een visumvrij beleid voor negentig dagen. Dit betekent dat je van tevoren niets hoeft te regelen en bij aankomst in Maleisië gratis een stempel krijgt voor een verblijf van negentig dagen. Er gelden geen verschillen tussen een aankomst over een landsgrens en op een internationale luchthaven. Wel moet je sinds 2024 een Malaysia Digital Arrival Card aanvragen. Dit is geen visum, maar een registratieverplichting om het land te bezoeken. Hieronder lees je hier meer over.

Met je stempel heb je toegang tot alle delen van Maleisië; het vasteland plus de staten Sabah en Sarawak op het eiland Borneo. Als je aankomt in Sabah krijg je een extra stempel met de datum van aankomst, maar dit brengt geen beperkingen met zich mee. Net als overal in Maleisië, kun je tot negentig dagen in Sabah blijven.


Visum Maleisië


Hoe krijg je een visum voor Maleisië?

Maleisië is wat betreft visumvoorwaarden een van de gemakkelijkste landen in Azië. Je hoeft niet van tevoren naar een ambassade te gaan of online formulieren in te vullen. Bij aankomst hoef je slechts je paspoort te tonen aan een beambte en krijg je toestemming om maximaal negentig dagen in het land te blijven. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Ondanks dat hier in de praktijk zelden naar wordt gekeken, zul je er rekening mee moeten houden dat je paspoort minimaal nog zes maanden na je geplande vertrekdatum geldig is.

Malaysia Digital Arrival Card

Sinds januari 2024 is het verplicht om een Malaysia Digital Arrival Card aan te vragen. Alle reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort dienen deze arrival card aan te vragen voordat ze naar Maleisië reizen. Dit moet uiterlijk drie dagen voor vertrek gedaan worden. De Malaysia Digital Arrival Card moet je bij aankomst aan de douane laten zien. Er zijn geen kosten verbonden aan deze aanvraag. Deze registratie is geen vervanging van het visum, maar een extra check van de Maleisische overheid om in kaart te brengen wie het land bezoekt. Je kunt de aanvraag zelf doen via de officiële website van de Maleisische overheid.

Mogelijkheid om te verlengen

Als je graag langer dan negentig dagen in Maleisië wil blijven, dan heb je verschillende keuzes en een daarvan is verlengen. Je kunt nog een maand aan je verblijf vastplakken via een immigratiekantoor in bijvoorbeeld Kuala Lumpur. Ook hiervoor hoef je niets te betalen. Het komt soms voor dat aanvragen voor verlenging worden geweigerd, als de beambte beoordeelt dat je al lang genoeg in Maleisië bent geweest.

Overstay

Langer in Maleisië blijven dan is toegestaan is een slecht idee. ‘Overstaying’ is een overtreding van de Maleise wet en er staan boetes op een illegaal verblijf. Doorgaans betreft het een bedrag van 50 ringgit (10,50 euro) per day tot een week ‘overstay’, maar als je nog langer blijft kun je serieus in de problemen komen. De maximum geldboete bedraagt 10.000 ringgit (2.120 euro) en dit kan gepaard gaan met een celstraf tot vijf jaar.

Reisgids Maleisië

Grensovergangen Maleisië

Hoewel er tussen Thailand en Maleisië twintig grensovergangen zijn, kunnen internationale paspoorthouders slechts bij zeven landsgrenzen oversteken:

  • Satun Tammalang (Thailand) naar Langkawi / Kuala Perlis (Maleisië); ferry
  • Sungai Kolok (Th) naar Rantau Panjang (Ma); te voet
  • Buketa (Th) naar Bukit Bunga (Ma); te voet
  • Betong (Th) naar Pengkalan Hulu (Ma); te voet
  • Ban Dan Nok (Th) naar Bukit Kayu Hitam (Ma); te voet
  • Padang Besar (Th) naar Padang Besar (Ma); te voet
  • Wang Prachan (Th) naar Wang Kelian (Ma); te voet

Vanuit Singapore is er een grensovergang tussen Singapore en Johor Bahru. Je kunt de grens oversteken met de trein of de bus.

Tussen Brunei en Maleisië zijn verschillende grensovergangen, allen over de weg:

  • Sungei Tujoh (Brunei) naar Sungai Tujuh (Maleisië)
  • Kuala Lurah (Br) naar Tedungan (Ma)
  • Ujung Jalan (Br) naar Pandaruan (Ma)
  • Labu (Br) naar Mengkalap (Ma)

Bij alle grensovergangen kun je met een Nederlands of Belgisch paspoort Maleisië zonder problemen binnengaan. Het proces bij de douane duurt vanuit Brunei en Singapore vrijwel nooit lang, maar vanuit Thailand moet je rekening houden met vertraging.

Visa run

Je kunt Maleisië verlaten en opnieuw binnengaan door middel van een visa run. Veel reizigers gaan de grens naar Singapore over en blijven daar een paar dagen, om vervolgens terug te gaan naar Maleisië. Hier kun je dan opnieuw negentig dagen blijven.

Lees meer over Maleisië