Ubud

Ubud

Ubud ligt in het midden van Bali en kan beschouwd worden als het cultureel middelpunt van het eiland. Vroeger kwamen voornamelijk backpackers naar Ubud, maar tegenwoordig is het ook onder andere toeristen erg populair. Desondanks heeft Ubud dezelfde identiteit en cultuur weten te houden, wat het onze favoriete bestemming op Bali maakt. De vele bezienswaardigheden en talloze activiteiten zorgen ervoor dat jij je hier gemakkelijk meerdere dagen kunt vermaken.

Ubud wordt ook wel het culturele hart van Bali genoemd. Al decennialang is dit bijzondere stadje een van de belangrijkste trekpleisters van Bali en is de ideale plek om een aantal dagen rond te struinen. Het heeft namelijk alles waar je als reiziger naar op zoek bent: goed eten, traditionele spa’s, authentieke, kleine winkeltjes, veel kunst, cultuur en historie,. Je voelt hier de ambiance van het échte Bali, ver weg van alle resorts en privéstranden en middenin de hindoe-cultuur. Desondanks wordt het dorpje steeds meer toeristisch.

Doen in Ubud

Het centrum van Ubud ademt de Indonesische cultuur. Denk aan traditionele dansen, prachtige tempels en geuren van de verrukkelijke Indonesische keuken die je neus binnendringen. Er is ontzettend veel te zien en te beleven. Breng een bezoekje aan de markt en koop hier een heleboel souvenirs van gretige verkopers. Volg een kookcursus, die overal in het centrum worden aangeboden. Kom vervolgens tot rust tijdens een ontspannen massage. Je kunt je gemakkelijk een aantal dagen in en rondom Ubud vermaken. Hieronder staan onze must do’s in deze toeristische trekpleister op Bali.

Tegalalang rijstvelden

Op zo’n twintig minuten rijden van Ubud liggen de fotogenieke Tegalalang rijstvelden. Deze behoren tot de mooiste rijstvelden van heel Bali. Zorg dat je hier vroeg op de dag bent, voordat de meeste toeristen arriveren. Zoek een ingang naar de rijstvelden en loop en klim zo ver de rijstvelden in als je wilt. Lees ook onze blog over de Tegalalang rijstvelden voor meer tips. Meer rijstvelden zien? Huur een fiets en wijk af van de drukke wegen. Heb je eenmaal een rijstveld gevonden, dan leiden lokale boeren of kinderen je graag rond. Zo kom je meer te weten of het proces van zaaien en oogsten.


Tegallalang rijstvelden

De prachtige Tegalalang rijstvelden nabij Ubud


Relaxen in een infinity pool

In en rondom de stad liggen een aantal prachtige infinity pools. De meeste van deze prachtige zwembaden liggen in, voor de meeste backpackers veel te dure, hotels. Er zijn ook een aantal van deze zwembaden waar je gewoon een dagje kunt doorbrengen. De populairste optie is Jungle Fish; een beach club zonder strand, maar mét zwembad, gelegen in de jungle. Deze infinity pool geeft je de perfecte Instagram-foto en om binnen te komen betaal je nog geen €10.

Daarnaast kun je ook bij een aantal hotels met infinity pool als niet-gast een dagje aan het zwembad doorbrengen. Hier betaal je vaak een bedrag of een minimum bestedingsbedrag aan eten en drinken voor. Zo kun je voor een minimum bestedingsbedrag van 250.000 Rupiah een dag doorbrengen bij het fraaie zwembad van het Kastara Resort.

Monkey Forest

Monkey Forest is zonder twijfel de bekendste attractie in Ubud. Het is een verzameling van drie tempels gelegen in een stukje jungle. Klinkt niet bijzonder, maar zoals de naam al doet vermoeden lopen hier overal apen rond, wat het een leuk uitstapje maakt. Hoewel de meesten fotogeniek zijn, zijn er veel ook ontzettend brutaal. Ze lijken getraind om spullen uit je zakken en tassen te halen en er bestaat het risico dat ze bijten. Laat je kostbaarheden dus thuis wanneer je het Monkey Forest bezoekt.


De Saraswati Temple, gelegen in het centrum van de stad


Goa Gajah

De Goa Gajah tempel


Tempels

In en om Ubud is een scala aan tempels te vinden. Groot of klein, eenvoudig of prestigieus – ze zijn er in alle soorten en maten. Enkele tempels die zich in het centrum van Ubud bevinden zijn de Puri Saren Agung, Pura Padang Kerta en Saraswati Temple (watertempel). Dit zijn kleine oases van rust, midden in de stad. Om de paar uur wordt de ‘kecak’ dans opgevoerd, een traditioneel Balinese hindoe dans die je niet kan missen. Buiten de stad zijn grotere tempels te vinden zoals de bekende Goa Gajah (olifantengrot), Gunung Kawi (dichtersberg) en Pura Tirta Empul (tempel van de heilige bron). Hier zal je minder toeristen tegenkomen. Vraag een local om het verhaal en de betekenis van de tempel, ze vertellen het je graag. Respecteer de Balinese cultuur en religie en draag een sarong (doek of sjaal) om je heupen voordat je de tempel betreed.

Breng vanuit Ubud een bezoek aan de Pura Ulun Danu Bratan tempel. Deze tempel, tussen Ubud en Lovina in, is een echte aanrader. Hij is gelegen aan de rand van het kratermeer Bratan, in het midden van Bali. Na Tanah Lot is dit de meest gefotografeerde tempel van het eiland. De tempel is dagelijks geopend van 7.00 tot 17.00 uur en de entreeprijs is Rp. 5.000 per persoon. Een andere veelbezochte tempel is de Goa Gajah grot. De ingang van de grot is een opening van de mond van een demon. Binnenin vind je meer beelden. Leuk om te zien, maar niet heel bijzonder.

In de omgeving van Ubud vind je ook de unieke Pura Tirta Empul tempel. Deze tempel ligt twintig kilometer ten noordoosten van Ubud. Het is een van de heiligste tempels op Bali, gebouwd rond hete bronnen die nu midden in de tuin opborrelen. Erg bijzonder om te zien! De gelovigen gaan het water in om bij ieder fonteintje een gebed te doen en het water over zich heen te laten lopen. Als toerist mag je hieraan deelnemen.


Pura Tirta Empul

De Pura Tirta Empul tempel


Rijstvelden in Ubud

De eerder genoemde Tegalalang rijstvelden zijn de bekendste rijstvelden van de omgeving, maar ook in Ubud zelf zijn een aantal prachtige rijstvelden te vinden. Je kunt een aantal wandeltochten maken om deze van dichtbij te bekijken. De bekendste wandeltocht langs de rijstvelden is de Campuhan Ridge Walk. Een heuvelachtige hike door fraaie natuur. Aan het einde van de tocht kom je bij wat restaurantjes waar je kunt afkoelen met een drankje. Bekijk ook onze blog over de Campuhan Ridge Walk voor meer tips hierover.

Vlakbij deze onder toeristen bekende wandeltocht kun je ook de Sweet Orange Walk Trail doen. Als je meer buiten de gebaande paden wilt is dit een heel leuk alternatief. Het begin van de route gaat door wat steegjes en is wat klimmen en klauteren, maar al gauw kom je in een prachtig stuk waarbij je echt door de rijstvelden loopt. Sluit de tocht af in de ontzettend leuke Sweet Orange Warung.


Campuhan Ridge Walk

Het begin van de Campuhan Ridge Walk


Sweet Orange Walk

De bijzonder leuke Sweet Orange Walk Trail


Massage en spa

Iedere backpacker kent de behoefte aan een goede massage op z’n tijd. In Ubud ben je dan op de juiste plaats: het centrum telt meer dan 30 spa’s. Deze spa’s zijn geen commerciële, grote, westerse spa’s maar worden vaak gerund door kleine families en zijn te vinden in hun achtertuin. Hierdoor is je ervaring des te specialer, aangezien je een traditionele Balinese massage zult krijgen voor een schappelijke prijs. Daarnaast support je ook nog de lokale bevolking terwijl je ultiem kunt relaxen. Wat wil je nog meer?

De omgeving van Ubud

Vlakbij de Na Tanah Lot tempel vind je ook de kratermeren Buyan en Tamblingan, op nog geen uurtje rijden vanaf Ubud. Wil je hier een dagtrip van maken, dan kun je ook meteen het bergdorp Bedugul bezoeken. Hier vind je nog twee andere grote attracties, namelijk de Bedugul botanische tuinen en het Treetop Adventure Park.

Breng ook zeker een bezoekje aan een van de koffieplantages rondom Ubud. Je kunt hier een rondleiding krijgen en vervolgens gratis koffie en thee proeven.

Je kunt vanuit Ubud ook een bezoek brengen aan Tirta Gangga, het koninklijk waterpaleis. Hier doe je echter ruim een uur over en, hoewel het waterpaleis leuk is om te zien, behoort het wat ons betreft niet tot de absolute hoogtepunten. Tirta Gangga bezoeken vanuit Ubud is daarom voornamelijk een optie als je nog tijd over hebt.


Tirta Gangga, het waterpaleis van Bali


Kookcursussen

Ubud is dé bestemming op Bali om een kookcursus te volgen. Dit is een ontzettend leuke activiteit. Je krijgt een indruk van het lokale leven, leert over de Balinese cultuur en leert bovendien hoe je een aantal heerlijke Indonesische gerechten maakt. Op de website Cookly kun je gemakkelijk een kookcursus in Ubud boeken. De aanbieders worden hier bovendien vergeleken, waardoor je zeker weet dat je een leuke kookcursus boekt.

Cultuur

Het museum Puri Lukisan is het leukste museum in Ubud om te leren over de traditionele Balinese cultuur. Vooral de liefhebbers van Balinese kunst halen hier hun hart op. Ook in het Neka Art museum kun je veel Balinese werken zien. Ubud is daarnaast dé plek om een traditionele Balinese dansvoorstelling bij te wonen. Tijdens de voorstellen wordt door middel van een dans een verhaal vertelt. Geheel gehuld in traditionele kleding, maken de dansers indruk op je met sierlijke en expressieve hoofd-, oog-, hand- en vingerbewegingen. Er zijn dagelijks voorstellingen op verschillende plaatsen in de stad. Je kunt op de dag zelf kaartjes kopen, vaak bij een verkoper op straat. Een tip is om minstens een half uur voor de start van de show aanwezig te zijn, zodat je een goede plek kunt bemachtigen. Een andere heel bijzondere ervaring is het bijwonen van een crematie. Je hostel eigenaar kan je vertellen wanneer er een crematie in het centrum plaatsvindt. Deze zijn vrij toegankelijk, dus ook voor toeristen. Het klinkt wat luguber, maar het is een hele bijzondere ervaring. Neem een sarong mee om je knieën te bedekken en toon natuurlijk respect.

Winkelen

Kunst is een belangrijk onderdeel van de gemiddelde inwoner van Ubud, en al wandelend door het dorp zal je veel kunstgalerijen tegenkomen. Vooral houtsnijwerk is populair en typerend voor Ubud. Een andere ‘must-do’ is het bezoeken van de markt. Deze bevindt zich elke dag op een oude binnenplaats en in het oude gebouw eromheen. Dit is de plek waar kunstenaars hun werk tentoonstellen maar vind je ook souvenirs, antieke meubels en sieraden. Het centrum wordt verder gesierd door veel particuliere, kleine boetiekjes. Hier vind je dus echt originele souvenirs! Daarnaast zijn er veel internationale kledingwinkels waar je kunt shoppen.


Winkelen in Ubud

Genoeg mogelijkheden om souvenirs te kopen


Eten

Ubud staat onder de expats vooral bekend om haar goede keuken en dan met name zoete lekkernijen. Je hoeft je tijdens je bezoek aan de stad geen zorgen te maken om de hitte, want er zijn talloze ijswinkels en hippe smoothie-kraampjes om je koel te houden. Voor de lunch kun je het beste een van de pastelkleurige lunchrooms binnenstappen – je zult verbaast staan van het assortiment aan taart en juices. Verder is er in Ubud ruime keuze uit goede, spotgoedkope ‘warungs’; een typisch Indonesisch restaurant. Als je liever westers wilt eten is er ook meer dan genoeg keuze aan fantastische restaurants.

Vervoer in Ubud

De beste manier om Ubud en haar omgeving te verkennen is met de scooter. Binnen het centrum van het dorp kun je de meeste afstanden wel lopend afleggen. Echter liggen veel accommodaties net buiten het centrum, waardoor het wel handig is om over een scooter te beschikken. Daarnaast liggen veel van de leuke activiteiten in de wijdere omgeving van Ubud. Als je geen scooter wilt huren kun je gebruik maken van taxi’s. Maak dan gebruikt van de app Grab, waarmee je gemakkelijk en snel overal naar toe reist.


Het drukke centrum van Ubud, waar bijna altijd file staat


Overnachten in Ubud

Er zijn honderden accommodaties in Ubud; van simpele guest houses tot geweldig mooie hotels. Naar een goedkope kamer hoef je dan ook niet lang te zoeken. De gemiddelde prijs voor een kamer is ongeveer €10, maar je kunt met wat moeite wel een goedkopere slaapplek vinden. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Ubud vermeld. Of ga naar Booking.com, waar je gemakkelijk een overnachting kunt reserveren.

Reisgids Indonesië

Ons oordeel
8/10

Ubud is een hele fijne plek. Er is veel te zien, je kunt er veel ondernemen en er heerst een fijne sfeer. Wel is Ubud heel toeristisch en ontzettend druk geworden.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.