Hoi An

Hoi An

Hoi An is onze favoriete bestemming in Vietnam. De kleurrijke straten van deze kleine stad en de uitstekende sfeer maken het een heerlijke plek om een paar dagen te blijven hangen. Met het steeds hipper wordende An Bang Beach heeft deze stad alles wat je wilt: cultuur, goed eten, strand, stad en genoeg leuke bars. Kortom: hier hoef je je niet te vervelen. We vertellen je dan ook graag wat er allemaal te doen is.

Over Hoi An

Het leukste aan Hoi An is de gezellige sfeer die in de stad heerst. De stad was vroeger een belangrijke havenstad in Vietnam, maar tegenwoordig heeft het geen haven meer. Toch zijn de invloeden nog te zien. Zo zie je nog verschillende koopmanshuizen die vroeger voor de handel gebruikt werden. Ze zijn nog steeds in goede staat. Het centrum van de stad is autovrij, wat de sfeer ook ten goede komt. Na zonsondergang gaan de lampen aan en verfraaien de kleurrijke lampionnen de straten. Het is dan ook leuk om ‘s avonds de Night Market te bezoeken. Verder zijn er een aantal leuke bars en restaurants te vinden in Hoi An. De goede sfeer en de leuke bars maken het een leuke stad om uit te gaan.


De Japanse overdekte brug


De Chinese Fukian Assembly Hall


Bezienswaardigheden in Hoi An

In tegenstelling tot veel andere plaatsen in Vietnam is Hoi An zo goed als onaangetast gebleven tijdens de Vietnamoorlog. Daardoor is het oude centrum van de stad nog uitstekend bewaard gebleven. In 1999 heeft UNESCO het oude centrum op de Werelderfgoedlijst gezet. Het symbool van de stad is de Japanse overdekte brug. Deze houten brug is gebouwd in 1590 en is een bezoekje waard als je toch in Hoi An bent.

In het oude centrum vind je verder een aantal Chinese tempels, mooie, traditionele huisjes en musea; allemaal versierd met lampionnen en tierelantijntjes. Alles is op loopafstand, waardoor je de stad goed kunt verkennen. Echte spectaculaire bezienswaardigheden ontbreken verder, maar voor je bezoek aan Hoi An maakt dat niets uit. Er zijn genoeg leuke activiteiten voor minstens drie dagen vermaak. Bovendien maakt de sfeer in de stad het al leuk om gewoon rond te lopen door de mooie straten van Hoi An. Wat zijn de leukste activiteiten in en rondom Hoi An? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Ontdek Hoi An op de fiets

De leukste manier om Hoi An te zien is per fiets. Er zijn genoeg leuke fietstours waar je je bij kunt aansluiten. Het leuke aan deze fietstours is dat je echt even in het lokale reilen en zeilen van de Vietnamezen duikt. Met de fiets kom je per slot van rekening makkelijker buiten de gebaande paden dan met een auto. Onderweg maak je dan ook verschillende stops waar je van alles leert over de lokale cultuur.

Volg een lokale kookcursus

De Vietnamese keuken behoort tot onze absolute favorieten van Azië. Hoi An is dé plek in Vietnam om een kookcursus te volgen. Tijdens deze dagactiviteit leer je een aantal Vietnamese gerechten bereiden. Ook is een bezoekje aan de markt vaak inbegrepen, wat ontzettend leuk en leerzaam is. Je krijgt uitleg over de verschillende ingrediënten en achtergrondinformatie over gerechten. Na het koken kun je uiteraard genieten van je eigen – net verbeterde – kookkunsten.

Er zijn meerdere restaurants in de stad die deze kookcursussen organiseren, waarbij het aanbod verschilt. Sommige restaurants laten je vaste gerechten koken, andere laten je zelf van de menukaart kiezen tijdens de kookcursus. Bovendien verschilt het aantal uren dat je kookt en de grootte van de groepen. Lees voordat je je keuze maakt eerst even de reviews van de kookschool op internet. Gebruik hiervoor de website Cookly. Hier worden verschillende kookcursussen vergeleken en beoordeeld. Je kunt ook gelijk boeken, zodat je zeker weet dat je een plekje hebt.


Kookcursus in Hoi An

Leer Vietnamees koken tijdens een kookcursus in Hoi An


An Bang strand

Het An Bang strand, net buiten de stad


Laat op maat gemaakte kleren maken

Hoi An staat bekend om de tientallen goede kledingzaken waar je pakken, jurken of andere kleding kan laten maken. Voor een goede prijs kan je jouw kledingstuk geheel zelf ontwerpen en op maat laten maken. Bij simpele ontwerpen kan dit al de volgende dag klaar zijn. Check wel goed de reviews op TripAdvisor voordat je een winkel binnenloopt, want er kan nog wel verschil in de kwaliteit zitten.

Ontspan op het strand van Hoi An of Cham Island

Op slechts enkele kilometers buiten de stad vind je twee stranden, namelijk in Cua Dai en An Bang. Deze laatste heeft onze voorkeur. Hoewel de stranden niet behoren tot de mooiste van Vietnam, kun je hier prima relaxen. Zwemmen is vanwege de ruwe zee hier niet altijd mogelijk, maar er zijn in An Bang genoeg leuke en hippe strandtenten waar je kunt vertoeven en uit eten kunt gaan. Bovendien kun je hier ook slapen als je liever niet in de drukte van Hoi An verblijft. An Bang beach is steeds leuker en hipper aan het worden, dus ook hier kun je gerust een paar dagen blijven om een welverdiende break te nemen van het continu onderweg zijn met je backpack.

Mooie, denk paradijselijke, stranden vind je op Cham Island. Dit eiland, net voor de kust van Hoi An, is een ongerept paradijs, met idyllische stranden en helderblauw water. Zeker later op de dag zie je hier nauwelijks toeristen. Bovendien kun je vanaf hier ook heel leuk eilandhoppen naar andere mooie eilandjes in de buurt.

Bezoek de Central Market en Night Market

Wil je een kijkje hebben in hoe de locals eten (ver)kopen? Bezoek dan de Central Market. Een bomvolle markt waar je alleen maar verse ingrediënten en gerechten kunt kopen. Je kijkt je ogen uit!
Op de Hoi An Night Market vind je meer reizigers. Het is een onwijs gezellige avondmarkt, en niet voor niets één van de populairste van Vietnam. Hier zie je de bekende straatjes versierd met lichtgevende lampionnen. De perfecte plek om even lekker te eten en een goed souvenir te scoren. Die zijn hier beter geprijsd dan in het oude centrum van Hoi An!


Hoi An Vietnam

Het sfeervolle centrum van Hoi An


Hoi An

Typisch Hoi An


Hai Van Pass

Als je van Hué naar Hoi An reist (of andersom), kom je langs de Hai Van Pass. Deze beroemde kustweg langs de Zuid-Chinese Zee kun je op de motor afleggen en is zeker aan te raden. Onderweg passeer je schitterende uitzichtpunten, waar je mooie foto’s kunt schieten. Ander verkeer kom je nauwelijks tegen. Check vooraf wel even de weersvoorspelling, want met regen en mist is de tocht minder spectaculair. Lees ook ons artikel over de Hai Van Pass.

Vervoer in Hoi An

Hoi An is heel geschikt om per fiets te verkennen. Veel accommodaties verhuren voor een klein bedrag een fiets, waar je vervolgens een volle dag plezier van hebt. Verken zo de omgeving lekker op je eigen tempo. Vergeet je niet in te smeren, want de zon kan verraderlijk zijn. Het is vooral leuk om richting het ‘platteland’ te fietsen: de Tra Que Herb Village, waar je door de tuinen vol kruiden en groenten kunt lopen. Je vindt het dorpje op zo’n drie kilometer van het oude centrum af. De mensen die op het land aan het werk zijn, maken graag een praatje met je. Engels spreken ze amper, maar met handen en voeten het gesprek voeren is des te leuker. Je kunt ze ook aanbieden een handje mee te helpen. Dit levert vaak grappige situaties op, omdat hoogbejaarde vrouwen het zaaien of oogsten drie keer zo snel als jou doen.

Als je niet wilt fietsen kun je er ook voor kiezen om een (motor)taxi te nemen.


De prachtige Hai Van Pass


Eten en drinken

In het historisch centrum van Hoi An zijn vele restaurants gevestigd. Er zijn tientallen hele goede restaurants. Je kunt hier weken blijven en elke dag wat anders lekkers eten. Uiteraard zijn er vele Vietnamese restaurants, maar ook als je liever voor Italiaans, Mexicaans, Grieks, Indiaas of andere internationale keukens kiest zijn er genoeg opties. In de avond kun je terecht in een van de gezellige bars, waar de meeste backpackers goed gebruik van maken.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Hoi An:

Naam Eten Aanbod Prijs
Nhan’s Kitchen Een populair restaurant met een gevarieerde keuken
Phi Banh Mi De lekkerste Banh Mi in Hoi An
Baba’s Kitchen Een ontzettend goed Indiaas restaurant
What Else Coffee Goede koffie en een lekker ontbijt €€
Quan Cao Lau Ba Le Goedkoop, heerlijk lokaal eten

Overnachten in Hoi An

Er zijn een paar leuke hostels te vinden in Hoi An. De homestays zijn echter leuker, daar zitten een paar echte toppers bij. Hoi An is een populaire bestemming onder toeristen, dus ook de middenklasse hotels zijn volop te vinden. In onze Reisgids Vietnam staan de leukste hostels van Hoi An vermeld.

Reisgids Vietnam

Hoe kom ik er?

Hoi An heeft geen treinstation. De dichtbij gelegen stad Da Nang echter wel. Je kunt dus eventueel met de trein naar Da Nang en vervolgens de bus of een taxi nemen.

De makkelijkste manier is de bus nemen. Vanuit meerdere steden in Vietnam gaan er bussen naar Hoi An. Zo is het vanuit Da Nang een rit van vijfenveertig minuten, vanuit Hué ruim vijf uur en vanuit Nha Trang twaalf uur. Al deze busritten zijn relatief goedkoop en lokaal te boeken. Op 12Go.Asia kun je de buskaartjes eventueel ook online kopen.

Ons oordeel
9/10

Hoi An is onze favoriete stad in Vietnam. Het autovrije centrum is een verademing ten opzichte van de drukte in andere Vietnamese steden. Er is bovendien ook genoeg te zien en te doen om hier een aantal dagen met plezier door te brengen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.