Labuan Bajo

Labuan Bajo

Labuan Bajo is voor velen de eerste kennismaking met het eiland Flores. De havenplaats is gelegen in de meest westerse hoek van het eiland. Behalve dat je er ontzettend mooie zonsondergangen hebt, stelt het plaatsje zelf niet zo veel voor. De omgeving van Labuan Bajo daarentegen biedt heel veel moois. Het wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis om het Komodo National Park te bezoeken. Daarbij worden de wateren van het Komodo National Park vaak als een van de mooiste duikgebieden ter wereld bestempeld.

Komodo National Park

Het Komodo National Park, dat bekend staat om de prachtige natuur en de komodovaranen, is vanaf Labuan Bajo per boot te bereiken. Het park bestaat uit meerdere eilanden, waaronder het bekende Komodo, Padar en Rinca. Je kunt dit park enkel bezoeken met een georganiseerde boottocht. Dit kan door middel van een dagtour, of met een meerdaagse tour. Ondanks dat het wat aan de prijs is, raden wij aan om een meerdaagse tour te doen. Er zijn simpelweg te veel mooie spots om in een dag te bekijken en het is een unieke ervaring om ’s ochtends wakker te worden op een boot middenin de geweldige natuur van het Komodo National Park. Bij deze tours zitten vaak meerdere stops, in, en rondom, het park inbegrepen. Naast de bekende eilanden, stopt de boot op verschillende snorkelplekken, waaronder Manta Point, op Pink Beach en Kalong eiland. Let er wel op dat de entreeprijs voor het nationale park vaak niet in de prijs is inbegrepen.


Labuan Bajo


Eilandhoppen

Ook buiten het Komodo National Park liggen een aantal mooie eilandjes om te bezoeken. Deze zijn soms bij de meerdaagse tours inbegrepen, maar kunnen ook als dagtour bezocht worden. Seraya en Bidadari zijn kleine eilanden met paradijselijk witte zandstranden en helderblauw water. Rondom Kanawa eiland vind je mooie riffen, met veel vissen, schildpadden, rifhaaien en als je geluk hebt zelfs manta’s. Een ander spectaculair eiland is Kalong eiland, waar iedere avond duizenden vliegende vos vleermuizen rondvliegen. Hoewel dit meestal niet in het backpack budget past, kun je op sommige van deze eilanden ook overnachten.

Duiken

De omgeving van het Komodo National Park staat bekend als een van de mooiste gebieden ter wereld om te duiken. De wateren staan zelfs op de Unesco werelderfgoedlijst. Het is dan ook geen verrassing dat Labuan Bajo vol zit met duikscholen. Er zijn veel verschillende duikspots in de omgeving, waardoor je hier meerdere dagen kunt duiken en nog steeds iedere dag een geheel verschillende ervaring hebt. Het koraal is nog kleurrijk en onaangetast en de sterke stromingen en de samenkomst van warme en koudere wateren zorgen voor een grote diversiteit aan marine leven. Je hebt hier onder andere kans om schildpadden, rifhaaien, hamerhaaien, dolfijnen, grote vissen en mantaroggen te zien.

Het duiken is hier wat duurder dan je waarschijnlijk gewend bent van Zuidoost-Azië. Dit komt onder andere doordat de Komodo National Park fee er nog bij opkomt. Dit is 175.000 roepies per dag en op nationale feestdagen 250.000 roepies. Een minimum van twee duiken is vaak verplicht, doordat de duiksites iets verder weg liggen. Het is ook mogelijk om een meerdaagse duiktocht te maken. Deze tochten worden ook wel liveaboard genoemd en verschillen van drie dagen tot zelfs twee weken. Je verblijft op een boot en maakt twee tot drie duiken per dag. Soms wordt dit ook gecombineerd met een bezoek aan de eilanden in het Komodo National Park.

Het koraal in het Komodo National Park is nog erg gezond en kleurrijk en een aantal organisaties in Labuan Bajo werken er hard aan om dit te behouden. Zo is DOCK (Dive Operator Community Komodo) een samenwerking tussen verschillende duikscholen om verantwoord en veilig duiken in het Komodo National Park te stimuleren. We raden dan ook aan om een duikschool te kiezen die hierbij aangesloten is. Verder wordt er iedere vrijdag een clean up georganiseerd door Trash Hero Komodo. Je kunt je hiervoor aanmelden als vrijwilliger via hun Facebook pagina.

Labuan Bajo


Omgeving verkennen

Labuan Bajo wordt omgeven door prachtige natuur en de omgeving is zeer geschikt om per scooter te verkennen. Op wat gaten en steile hellingen na, zijn de wegen goed begaanbaar. Een leuke plek om heen te rijden is de Batu Cermin grot. Deze ligt op zeven kilometer vanaf Labuan Bajo. Afhankelijk van de tijd van het jaar schijnen hier om 09.00 of 10.00 uur zonnestralen naar binnen, welke door de spiegelachtige wanden worden weerkaatst en voor een prachtig gezicht zorgen. Verder zijn de Cunca Wulang watervallen, gelegen op anderhalf uur rijden vanaf Labuan Bajo, een leuke optie voor een dagtocht. Na een hike van een uur door de jungle, kom je bij prachtige watervallen, waar je een verfrissende duik kunt nemen. Als je naar een strand wilt, maar niet met een boot weg wilt, is Waecicu beach een goede optie. De route hier naartoe is prachtig en je komt langs het Love Hill uitzichtpunt, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op de zonsondergang. Dit strand ligt op vijf kilometer van Labuan Bajo.

Vervoer in Labuan Bajo

Het stadje is klein genoeg om voornamelijk lopend te verkennen. Motortaxi’s kunnen je meenemen als je geen zin meer hebt om te lopen. Daarnaast is het leuk om een scooter te huren, met name om de rest van Flores te ontdekken. Je kunt in Labuan Bajo een scooter huren om het eiland te verkennen. De scooter kun je vervolgens in een andere plaats terugbrengen, zodat je niet dezelfde weg terug hoeft. Overleg dit van tevoren wel even met de verhuurder.


Labuan Bajo


Eten en drinken

Er zijn enkele hele goede restaurants gevestigd in Labuan Bajo. Dit zijn met name de wat duurdere, internationale restaurants. Het aanbod van warungs valt hier wat tegen. Van een spectaculair nachtleven is in Labuan Bajo geen sprake. Wel zijn er enkele leuke bars aan het water waar je met een drankje kunt genieten van een prachtige zonsondergang.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Labuan Bajo:

Naam Eten Aanbod Prijs
Happy Banana Komodo Een heel goed, populair sushi restaurant €€
Atlantis On The Rock Lekkere vis met een fantastisch uitzicht €€
La Cucina Goede pizza en andere Italiaanse gerechten €€
Warung Mama Een van de beste warungs van Labuan Bajo €€

Overnachten in Labuan Bajo

Er zijn steeds meer accommodaties te vinden in Labuan Bajo. De meesten bevinden zich in de omgeving van de haven. De prijs is waarschijnlijk wat hoger dan je gewend bent van Indonesië en in het hoogseizoen doe je er goed aan om vooruit te boeken. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Labuan Bajo heeft een kleine luchthaven met directe vluchten naar Bali, Jakarta, Ende en Bajawa. Bekijk onze tips over het boeken van goedkope vliegtickets Indonesië.

Misschien wel de leukste manier om Labuan Bajo te bereiken is per boot vanaf Lombok naar Flores. Tijdens deze drie of vierdaagse tour zie je direct het Komodo National Park.

Vanaf Ruteng is het ongeveer vier uur met de bus of met een shared car. De laatste kun je gemakkelijk via je guesthouse regelen.

Ons oordeel
7/10

Met name de leuke omgeving van Labuan Bajo maakt dit een leuke bestemming op het Indonesische eiland Flores.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.