Sint-Petersburg

Bijgewerkt op: 15-10-2020


Sint-Petersburg wordt ook wel eens de culturele hoofdstad van Rusland genoemd. Gebouwd naar Amsterdams model op bevel van tsaar Peter de Grote. Wie door Rusland reist kan deze stad niet links laten liggen. Er is een hoop cultuur te bezichtigen. Wij zochten uit wat je niet mag missen in Sint-Petersburg.

Over Sint-Petersburg

Is het je wel eens opgevallen dat de Russische vlag dezelfde kleuren bezit als de Nederlandse vlag? Dat is te danken aan tsaar Peter de Grote die omstreeks 1700 Nederland bezocht en onder de indruk was van de vele waterwegen. Deze ideeën nam hij mee naar Rusland. En zo werd Sint-Petersburg gebouwd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Duits klinkende naam Sint-Petersburg veranderd naar Petrograd. De Russische Revolutie van 1917 vond plaats in deze stad. Een paar jaar later werd de zetel van de hoofdstad verplaatst naar Moskou. Nadat Vladimir Lenin, de leider van de Russische Revolutie, kwam te overlijden, werd Petrograd omgedoopt tot Leningrad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad belegerd door de Duitsers die er niet in slaagden de stad in te nemen. Toen in 1991 de Sovjet-Unie uiteen viel, werd de oude naam in ere hersteld en sindsdien spreken we weer van Sint-Petersburg.
Sint-Petersburg
Sint-Petersburg

Bezienswaardigheden in Sint-Petersburg

Sint-Petersburg wordt ook wel eens de poort naar Europa genoemd. De stad doet enorm Europees aan het doet bij het zien van de grachten denken aan Amsterdam. De bekendste bezienswaardigheid van Sint-Petersburg is het Winterpaleis, ook wel de Hermitage genoemd. Dit is één van de grootste cultuurhistorische musea in de wereld wat naar zeggen meer dan drie miljoen objecten bevat. Kunstliefhebbers zullen dit fantastisch vinden. Zoek vooraf goed uit hoe je het beste binnen kunt komen. Openingstijden en bezoekersregelingen kunnen van tijd tot tijd verschillen. Het aangrenzende Paleisplein dat zich voor het enorme bouwwerk bevindt is erg imposant. Mocht je na het zien van het Winterpaleis nog meer musea willen bezoeken, dan heeft Sint-Petersburg nog genoeg te bieden. Zo is er nog het Russisch Staatsmuseum en het Etnografisch Museum. In Sint-Petersburg bevinden zich meerdere mooie kerken en gebouwen die je kunt bezichtigen. Zoals de Kerk van de Verlosser op het Bloed die op vele ansichtkaarten en koelkastmagneetjes prijkt. Eveneens zijn er de Petrus-en-Pauluskathedraal, de Izaäkkathedraal, de Kazankathedraal en het Mariinskitheater. De belangrijkste straat en verkeersader is de Nevski Prospekt. De Petrus-en-Pauluskathedraal bevindt zich in de gelijknamige Petrus-en-Paulusvesting die sowieso de moeite van het bezoeken waard is. De vesting bevindt zich aan de overkant van de rivier de Neva en kent een rijke geschiedenis. De kathedraal dient ook als rustplaats voor de laatste tsarenfamilie van Rusland.
Sint-Petersburg
Sint-Petersburg

In de omgeving

Voor wie geen genoeg kan krijgen van de tsaristische grandeur moet zeker nog even de stad uit. Buiten Sint-Petersburg bevinden zich meerdere voorsteden met tsaristische paleizen. De steden zijn prima per trein of bus bereikbaar. Lomonosov: is een stadje gelegen aan de zuidkust van de Finse golf en is per trein (vanuit station Baltiyskiy) te bereiken. Op loopafstand van het station (men kan ook de bus nemen) ligt het paleizencomplex Oranienbaum. Oranienbaum was voorheen de naam van het stadje Lomonosov. Het paleizencomplex is minder toeristisch dan Peterhof en daarom voelt het wat exclusiever aan. Peterhof: ligt op de route naar Lomonosov en bevat het bekende paleizen- en tuinencomplex dat ook wel Russisch Versailles wordt genoemd. Vanzelfsprekend rijden hier talloze tourbussen af en aan. Zeker een aanrader, maar verwacht iets meer drukte dan in Oranienbaum. Poesjkin: ligt in het zuidoosten van de stad en heette vroeger Tsarskoje Selo. Er bevinden zich twee prachtige paleizen, namelijk: het Catharinapaleis en het Alexanderpaleis. Per bus en trein (vanaf station Vitebsky) te bereiken. Kronstadt: is een eiland en havenstad op 30 kilometer afstand van Sint-Petersburg. De marinebasis speelde tijdens de Russische Revolutie en de Tweede Wereldoorlog een prominente rol heeft gespeeld. Het plaatsje bevat fraaie achttiende eeuwse fortificaties en kerken. Het eiland is te bereiken per bus.

Vervoer in Sint-Petersburg

Sint-Petersburg is een grote stad, maar is grotendeels goed te belopen. Er is veel verkeer, maar het is redelijk goed gereguleerd. Wie het lopen moe is, kan altijd de metro pakken. Daarnaast rijden er bussen. Over het algemeen spreekt bedienend personeel redelijk Engels, gezien de dagelijkse stroom aan toeristen.
Sint-Petersburg

Overnachten in Sint-Petersburg

Hostel prijzen zijn goed te doen in Sint-Petersburg. Prijzen variëren van zes tot vijftien euro per nacht. Op Booking.com vind je het meeste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Per vliegtuig kun je vanuit de meeste Europese steden op Sint-Petersburg vliegen. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets naar Rusland.

Vanuit Moskou rijden er dag en nachttreinen naar Sint-Petersburg.

Er vertrekken ook boten vanuit Helsinki en Tallinn naar Sint-Petersburg. Let op: als je per cruiseschip in Sint-Petersburg arriveert krijg je een gratis visum voor 72 uur. Informeer bij de havens van Helsinki en Tallinn voor de precieze regels, aangezien die van tijd tot tijd kunnen veranderen gezien de internationale politiek.

Vanuit de Finse hoofdstad Helsinki en de Estische hoofdstad Tallinn kun je per bus naar Sint-Petersburg reizen.

Ons oordeel
8/10

Sint-Petersburg is een prachtige stad. Hoewel de Trans-Siberische spoorlijn officieel pas in Moskou aanvangt, kun je deze stad niet links laten liggen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.