Een ideale manier om door India te reizen is met de trein. India heeft namelijk het grootste spoorwegstelsel van Azië en het op één na langste ter wereld. Er zijn meer dan 7.000 stations, dus veel plaatsen zijn met de trein bereikbaar. Het grote voordeel van reizen met de trein is dat je veel van het land kan zien, het is goedkoop en de rit zelf is ook altijd een hele belevenis! Het lastige is alleen dat treinen snel vol raken en dat het vaak onduidelijk is voor toeristen hoe ze het beste aan tickets kunnen komen. Om je een beetje wegwijs te maken in het Indiase treinsysteem hebben we hieronder een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.
Je kunt de treintijden en kosten van de rit checken op de officiële website van Indian Railways: indianrail.gov.in. Deze website is alleen niet erg overzichtelijk en het laden lukt vaak niet. Het is gemakkelijker om op cleartrips.com bij ‘Trains’ te kijken voor de tijden en kosten. Verder kun je naar het dichtstbijzijnde station gaan en hier informatie inwinnen. Probeer je alleen niet te veel vast te pinnen aan de treintijden die gegeven worden, want de treinen in India hebben vaker vertraging dan dat ze op tijd zijn. Je hoeft er niet gek van op te kijken wanneer de trein een paar uur later vertrekt dan gepland. Wanneer de trein vertraging heeft wordt dit omgeroepen in het station en de nieuwe geschatte vertrektijd wordt aangegeven op de digitale borden (mits aanwezig). Zorg dus dat je deze goed in de gaten houdt. Het slimste is ruim van te voren (half uur tot een uur) op het station aanwezig te zijn. Stations in de grote steden zijn vaak erg druk en groot, dus je bent even bezig om op het juiste perron te komen.
Een groot voordeel van het reizen met de trein is dat het spotgoedkoop is. Tickets voor korte ritjes zijn bijvoorbeeld al vanaf 10 roepie (13 cent) te verkrijgen! Tweede klas of sleeper tickets zijn het goedkoopst, hierdoor reizen de meeste locals in deze klassen. Hou er dan ook rekening mee dat deze klassen overvol kunnen zitten. De prijsverschillen tussen de verschillende klassen zijn redelijk groot. Reis je liever wat comfortabeler en kies je voor air-conditioned klas dan moet je bereid zijn wat meer geld neer te leggen.
Er zijn in totaal 8 verschillende klassen in de Indiaanse trein. De belangrijkste klassen worden hieronder beschreven:
Air-conditioned class (AC1, AC2, AC3)
Dit zijn de meest comfortabele klassen om mee te reizen. Je bent altijd verzekerd van je eigen slaapbank en beddengoed voor de nacht (laken, deken en kussen) is inbegrepen. De meest luxe air-conditioned klas, AC1, heeft afsluitbare slaaphutten. In de overige AC klassen zijn de slaaphutten open (AC2 heeft wel gordijnen voor privacy) en met elkaar verbonden door een gang. Het verschil tussen AC2 en AC3 zit hem in het aantal slaapbanken boven elkaar. Bij AC2 heb je twee rijen slaapbanken ( ‘upper’ en ‘lower’) en bij AC3 heb je drie rijen met een uitklapbare slaapbank in het midden. Volgens ons is AC3 een prima keuze voor langere treinritten als je gaat backpacken in India. Niet te duur en heel comfortabel!
Sleeper Class (SL)
Voor de avontuurlijke backpackers is Sleeper Class een goede optie. De meeste lndiërs reizen langere afstanden in de Sleeper Class, dus wanneer je in deze klas reist krijg je echt de ‘local’ ervaring. Sleeper Class bestaat uit open slaaphutten met drie rijen slaapbanken tegenover elkaar. Echter, omdat er meer tickets worden verkocht dan dat er slaapbanken zijn, kan het erg druk zijn in de coupé. Als je de onderste bank hebt zal deze overdag vaak vol zitten met mensen, maar als je wil slapen dan kun je dit gewoon aangeven en zal iedereen van je bank afgaan (met een beetje pech blijft er alleen iemand aan het voeteneinde zitten). Wil je zeker zijn van je eigen bank overdag en ’s nachts probeer dan de bovenste slaapbank te reserveren. De Sleeper Class is basic en soms wat smeriger, dus wees voorbereid (neem bijvoorbeeld wc-papier en desinfectiegel mee). Verder is beddengoed niet inclusief, dus moet je zelf een slaapzak en kussen meenemen. Er is geen airconditioning aanwezig dus in de zomer kan het erg warm worden. Er hangen wel ventilators en je kunt altijd je raam open zetten voor wat frisse wind.
2nd class seat (2C = reserved or II = unreserved)
In 2nd class vind je plastic of houten zitbanken tegenover elkaar. Mocht je reizen op een klein budget dan zijn 2nd class seats prima voor korte dagtripjes, maar niet aan te raden voor als je ’s nachts wilt rijden. De coupés kunnen erg vol zijn en iedereen probeert een bank te claimen om op te slapen.
Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.
Voor alle lange afstandstreinen heb je een reservering nodig. Je kunt tegenwoordig al 120 dagen van tevoren je ticket voor een lange-afstandstrein reserveren. Deze treinen raken snel volgeboekt, dus is het aan te raden om zo ver mogelijk van te voren je tickets te boeken. Nu is het natuurlijk zo dat je als backpacker vaak nog niet zo ver van te voren weet wanneer je gaat reizen. Hier hebben ze gelukkig rekening mee gehouden in India. Zo hebben de meeste belangrijke treinen een kleine ‘Foreign Tourist (FT)’ quota, waarbij ze een aantal zitplaatsen tot 1 of 2 dagen van te voren beschikbaar houden speciaal voor toeristen. Op deze manier kunnen toeristen toch op korte termijn aan treintickets komen. De tickets van de Foreign Tourist quota zijn niet online verkrijgbaar, maar alleen op het station zelf.
Een andere mogelijkheid is gebruik maken van het Tatkal systeem. Hierbij worden een aantal tickets (van de drukste treinen) een dag van te voren om 10:00 verkocht op het station voor een kleine meerprijs.
Er zijn drie verschillende soorten tickets die je kan reserveren: Confirmed Reservations (CNF), Reservation Against Cancellation (RAC) en Waitlisted (WL). Wanneer de trein volgeboekt is (dus alle CNF tickets) worden er een aantal RAC tickets per klas verkocht. Met een RAC ticket mag je gewoon mee met de trein, maar ben je niet verzekerd van een zitplek. Wanneer er een annulering is van één van de gereserveerde tickets krijg je een upgrade naar een gereserveerde plek. Wanneer alle RAC plekken verkocht zijn, kun je een WL ticket krijgen. Met een WL ticket mag je niet met de trein reizen, tenzij je een upgrade krijgt naar een RAC of CNF ticket. Veel mensen annuleren hun treinticket een paar dagen voor de reis, dus er is een goede kans dat je alsnog met de trein kan reizen.
Internationaal toeristenbureau
De belangrijkste stations in de grote steden zoals Delhi, Mumbai, Kolkata, Agra, Jaipur en Varanasi hebben een internationaal toeristenbureau waar buitenlandse reizigers treintickets kunnen boeken.
Online
Onze favoriete optie om online treinkaartjes voor India te kopen is via 12Go.Asia. Dit is een betrouwbare site, waar wij veel goede ervaring mee hebben. De uitstekende klantenservice en de eenvoudige site helpen je bij dit proces.
Op het station
Het is natuurlijk ook mogelijk om je tickets op het treinstation te kopen. Op grote stations is er zelfs een speciale toeristenbalie aanwezig, zodat je niet in een lange rij hoeft te staan en persoonlijk geholpen wordt.
– Er zijn genoeg mogelijkheden om eten en drinken te kopen in de trein of op tussenliggende stations. Hou er wel rekening mee dat het eten soms niet al te best is en vaak pittig. Om geen risico te lopen kun je ook je eigen eten meenemen in de trein.
– De toiletten zijn niet in elke klas even hygiënisch, dus is het verstandig om eigen wc-papier en desinfectiegel mee te nemen.
– In de meeste klassen zijn oplaadpunten aanwezig waar je bijvoorbeeld je mobiel aan de oplader kan leggen.
– Over het algemeen is reizen met de trein in India erg veilig. Voor je eigen geruststelling kun je je backpack met een ketting met hangslot vastmaken aan het bagagerek of aan de bank.
– Mensen in India wachten niet netjes met instappen tot dat iedereen de trein uit is (soms klimmen ze zelfs door de ramen!), dus zorg ervoor dat je klaarstaat om de trein te verlaten voordat je op je eindstation arriveert.
– In de treinen worden de stations niet omgeroepen. Vraag dus aan een van je medepassagiers (mensen in India willen je maar al te graag helpen) om aan te geven wanneer jouw eindstation er aan komt of hou het goed bij via gps op je mobiel – wat goed werkt met de ideale app maps.me.