Mataram, gelegen op het Indonesische eiland Lombok, is de hoofdstad van West Nusa Tenggara. In wezen is het een verzameling dorpen die is omgedoopt tot hoofdstad. De moeite waard?
De haven Ampenan, het bestuurlijk centrum Mataram en het commerciële centrum Cakranegara waren vroeger nog gescheiden. Nu gaan ze samen onder de naam Mataram. Bij elkaar wonen er nu zo’n 420.000 mensen. Het merendeel van de bevolking is moslim. Minderheden zijn christelijk of Hindoestaans. Een ander deel is weer van Chinese afkomst. Dat maakt Mataram een mengelmoes van diverse religies en etniciteiten.
Mataram was ooit de zetel van een Balinese vorst. Voordat de Nederlanders met hun koloniale ambities naar Indonesië kwamen, waren het de Balinezen die Lombok stevig in hun greep hadden. Een Hindoestaanse minderheid, de Balinezen, overheerste een islamitische meerderheid. De islamitische inwoners werden ook wel de Sasaks genoemd. Die werden door de Balinese vorst ingezet om conflicten op Bali te beslechten. De afkeer van de Sasaks naar de Balinese overheersers werd hierdoor groter en groter. De Nederlanders kwamen tussenbeide en leden grote verliezen onder een Balinese verrassingsaanval. Met groot machtsvertoon en veel geweld sloegen de Nederlanders terug. Hierbij werden grote delen van Lombok verwoest. De schatten van de vorst werden geroofd en naar Nederland gebracht. Een deel van deze Lombokschat bevindt zich nog in van het Museum Volkenkunde in Leiden.
Het museum van West Nusa Tenggara bevindt zich in deze stad. Wie geïnteresseerd is in cultuur, geografie en historie moet hier even langs gaan. Er zijn enkele tempels te bezichtigen. Taman Mayura is de leukste. Deze staat ook wel bekend als het Waterpaleis, het is een tempel die gebouwd is in het water. Te bereiken door een smal muurtje waar je overheen moet lopen. Het werd in 1744 gebouwd door vorst van Lombok. Het was hier waar eind negentiende eeuw flinke gevechten plaatsvonden tussen Nederlandse en Balinese troepen.
Zo’n tien kilometer buiten de stad vind je de Taman Narmada. Dat is een park dat begin achttiende eeuw door de Balinese koning is gebouwd als recreatiepark. Er bevindt zich een hindoeïstische tempel waar de god Shiva aanbeden kan worden. Jaarlijks worden hier nog Balinese ceremoniën gehouden. Er is een zwembad, aquaduct en een waterbron. Volgens de legende leef je langer als je water uit deze bron drinkt. Wij hebben het niet geprobeerd.
Winkelcentra zijn voor de doorgewinterde reiziger in Zuidoost-Azië al lang geen nieuw verschijnsel meer. Mataram heeft er ook de nodige. Dus mocht je willen shoppen, een filmpje pakken of van andere westerse geneugten willen genieten, dan kom je ook hier zeker aan je trekken.
Als de afstanden te groot zijn om lopend af te leggen kun je een motortaxi nemen, een reguliere taxi of een bemo aanhouden. Bemo’s zijn minibussen die op vaste routes rondrijden en waarbij je voor een hele lage prijs kunt meerijden. Als je een taxi neemt raden we de Blue Bird taxi’s aan.
Mataram heeft geen hostels, maar de aanwezige hotels zijn niet duur. Een aanrader is Minabi Guest House met erg ruime kamers, comfortabele bedden en warme douches voor weinig geld. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.
Vanuit de Gili eilanden of Bali kun je naar Lombok varen. Goedkope taxi’s en busjes rijden je naar Mataram.
Als je al op Lombok bent is de taxi of bus vaak de beste optie. Deze zijn lekker goedkoop op het eiland.
Mataram is een verzameling dorpen en vormt het administratieve centrum van Lombok. Zeker niet onbelangrijk, maar als toerist niet heel interessant. Het hindoeïstische Waterpaleis is wellicht een leuke verfrissing te midden van de islamitische gebedshuizen, maar verder heeft de stad niet veel te bieden.
Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.