Simkaart Indonesië

Bijgewerkt op: 10-09-2024


Tijdens je reis door Indonesië is het zeker aan te raden om je telefoon vooral niet te veel te gebruiken. Geniet van de vele bezienswaardigheden en de leuke activiteiten. Toch heb je tegenwoordig ontzettend veel aan een smartphone die verbonden is met internet, zeker als je op de bonnefooi gaat backpacken en ter plekke nog veel moet regelen. In Indonesië hebben nagenoeg alle accommodaties en ook steeds meer restaurants prima WiFi die je gratis kunt gebruiken. Toch zijn er genoeg scenario’s waarbij het handig is om online te kunnen zijn. Met een Indonesische simkaart ben je altijd bereikbaar voor vrienden en familie, en ook voor je nieuwe reisvrienden met wie je die dag nog iets wilt afspreken. Als je bijvoorbeeld je accommodatie niet kunt vinden, een leuk restaurant zoekt, of wat vermaak wilt hebben tijdens een lange bus- of treinreis, is het ideaal om even te kunnen internetten. Met je Europese simkaart kost dit je handenvol geld, dus het is veel voordeliger om een simkaart in Indonesië aan te schaffen.

Indonesische simkaart kopen

Bij aankomst op een van de grote luchthavens, zoals die in Jakarta of Bali, vind je vele kiosken en winkels die simkaarten verkopen. Dit is vaak de handigste plek om een simkaart te kopen, omdat de meeste werknemers in deze winkels Engels spreken en ervaring hebben met het helpen van toeristen. Naast luchthavens kun je ook terecht bij winkelcentra, supermarkten en officiële winkels van de grote providers zoals Telkomsel, XL Axiata en Indosat.

Providers bieden verschillende pakketten aan, afhankelijk van je behoeften. Je kunt kiezen voor alleen data, een combinatie van data en belminuten, of een volledig pakket met sms. De meeste backpackers in Indonesië kiezen voor data-only pakketten, om apps zoals WhatsApp en Google Maps te gebruiken.

Sinds 2018 is het in Indonesië verplicht om je simkaart te registreren met je paspoort. Dit betekent dat je bij aankoop van een simkaart je paspoort moet laten zien, zodat de winkelmedewerker je gegevens kan registreren. Dit proces duurt meestal niet lang, maar het is belangrijk om te weten dat het zonder een geldig identiteitsbewijs niet mogelijk is om een simkaart te kopen.

E-Sim Indonesië

Een goed alternatief voor een Indonesische simkaart is een e-sim. Dit is geen fysieke chip die je moet kopen, maar een configuratie in je telefoon via een speciale app. Je kunt in de app een lokale simkaart als het ware kopen en kunt de data gelijk gebruiken. Dit gaat vaak om specifieke internetpakketten, je krijgt dus geen nieuw nummer wat je met een nieuwe simkaart wel krijgt. Je kunt hiermee wel goedkoop internetten in het buitenland, maar niet bellen. Voor de meeste backpackers in Indonesië is dit precies wat ze nodig hebben.

De populairste app om een E-Sim voor Indonesië aan te schaffen is Airalo. Wij hebben goede ervaringen hiermee en ze krijgen ook duizenden positieve reviews. Als je gebruikmaakt van de kortingscode BIA10 krijg je 10% korting.

De app van Airalo is bovendien in heel Azië te gebruiken. Ideaal als je naast Indonesië nog andere landen in Zuidoost-Azië bezoekt en overal internet op je mobiel wilt hebben.

De handige Airalo app, welke goed te gebruiken is in Indonesië

Bellen in Indonesië

Als je met je Nederlandse of Belgische simkaart naar huis belt ben je bij de meeste providers meer dan € 2 per minuut kwijt. Ook met een lokale provider via een Indonesische simkaart naar Europa bellen is ontzettend duur. Via WhatsApp bellen is dan een veel betere optie! Als je een lokale simkaart heb kun je wel voor een regulier tarief binnen Indonesië zelf bellen.