Jekaterinenburg

Bijgewerkt op: 15-10-2020


Jekaterinenburg wordt door sommigen de poort naar Azië genoemd (waar Sint-Petersburg de poort naar Europa is). Dit is interessant, aangezien de stad officieel nét in Azië ligt, al beweren het stadsbestuur en de inwoners anders. Wat er in deze Europees-Aziatische stad in Rusland te vinden is, zochten wij voor je uit.

Over Jekaterinenburg

De stad werd in de achttiende eeuw gesticht door de Nederduitse Georg Wilhelm de Gennin en de Rus Vasili Tatisjtsjev. Beide waren mijnbouwingenieurs. De stad werd vernoemd naar Catharina I van Rusland, tweede vrouw van tsaar Peter de Grote. De stad werd gebouwd volgens een vooropgezet plan en groeide uit tot centrum van de industrie in de Oeral. Naar deze stad werd in de nasleep van de Russische Revolutie van 1917 de tsaar verbannen die in 1918 met zijn hele familie aldaar is vermoord. De stad is toen omgedoopt naar de moordenaar: Sverdlovsk (ter ere van Jakov Sverdlov). Toen de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel, kreeg de stad de oude naam weer terug.
Jekaterinenburg

Bezienswaardigheden

Jekaterinenburg is een soort mix van Moskou en New York. Enerzijds kent de stad de megalomane Sovjet architectuur zoals we dat in Moskou en vele voormalige Oostbloklanden kunnen aanschouwen; anderzijds bevat Jekaterinenburg een hypermoderne skyline die enigszins aan de Big Apple doet denken. Dat komt door het aangrenzende nieuwe stadsgedeelte genaamd Jekaterinenburg-City. Dat is het zakencentrum van de stad. Ga vooral langs bij de Vysotsky-toren. Voor een klein bedrag kun je met de razendsnelle lift naar de vierenvijftigste verdieping van deze 188 meter lange wolkenkrabber om van een verbluffend uitzicht te genieten. De Kathedraal op het bloed is gewijd aan de gedode tsarenfamilie. De Romanovs werden in 1918 in de kelder van het gebouw (dat eerst op de plek stond waar nu de kerk staat) doodgeschoten door Russische revolutionairen. Er is een klein museum, men kan er souvenirs kopen en een eer bewijzen aan de vermoorde familie. Wie het ongrijpbare karakter van de Russische geschiedschrijving wil ervaren, moet dan twee blokken verder lopen om de standbeelden van Lenin en Sverdlov te aanschouwen, de verantwoordelijken voor deze tragedie. Geschiedenisliefhebbers kunnen ook het Jeltsin-Centrum bezoeken. Een museum over de eerste Russische president na de val van de Sovjet-Unie. Architectuurliefhebbers kunnen hun lol op. De stad bevat naast communistische bouwwerken en uitgestrekte boulevards ook diverse paleizen uit de tsarentijd, zoals het Landhuis Rastorgoejev-Charitonov en Sevastyanova. Daarnaast bevat de stad diverse monumenten, parken, musea en een dierentuin. De stad is prima beloopbaar en heeft tevens een metro.

Eten en drinken

Jekaterinenburg beschikt over diverse winkelcentra, koffietentjes en restaurantjes wat het prima maakt om er een dag of twee te vertoeven. Veel toeristen zul je in deze Centraal-Russische stad niet tegenkomen en dat geeft een gevoel dat je even weg bent uit de stroom. Een paar woorden Russisch of een vertaalapp is daarom geen overbodige luxe.
Jekaterinenburg

Vervoer in Jekaterinenburg

Er is een uitgebreid tramnetwerk gelegen in Jekaterinenburg. De meeste gedeelten van de stad zijn goed bereikbaar met de tram. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de metro, alhoewel er slechts één metrolijn is. Ritjes voor zowel de tram als de metro zijn goedkoop. Er zijn ook bussen, maar deze zijn voor toeristen minder praktisch. Uiteraard kun je ook gebruik maken van de taxi.

Overnachten in Jekaterinenburg

De budgetreiziger hoeft voor zijn overnachtingen in Jekaterinenburg niet diep in de buidel te tasten. Hostel prijzen liggen tussen de vijf en tien euro. Er is genoeg aanbod.

Hoe kom ik er?

Per vliegtuig kun je vanuit de meeste Russische steden relatief goedkoop op Jekaterinenburg vliegen. Vanuit West-Europa is het ook mogelijk, maar een stuk prijziger. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets naar Rusland.

De stad ligt aan de Trans-Siberische spoorlijn en de meeste reizigers zullen de stad per trein aandoen.

Ons oordeel
7/10

De Centraal-Russische stad is een interessante cocktail van negentiende eeuwse tsaristische; twintigste eeuwse communistische en eenentwintigste eeuwse kapitalistische invloeden. Gelegen aan de Trans-Siberische spoorlijn is Jekaterinenburg zeker de moeite waard één of twee dagen te verblijven.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.