Eten in Turkije

Het eten in Turkije is verrukkelijk. Hou er rekening mee dat Turkije echt een vleesland is: met bekende gerechten als köfte, kebab, lahmacun en döner, is het als vegetariër niet altijd even gemakkelijk om er een geschikt gerecht te vinden. Maar als je goed zoekt, is het ook zeker mogelijk om lekkere en gezonde vegetarische gerechten te bestellen. Ook vis wordt in Turkije veel gegeten, het liefst in combinatie met mezze (kleine hapjes) en de Turkse sterke alcoholische anijsdrank rakı. Zo’n traditioneel diner mag je zeker niet over slaan wanneer je Turkije bezoekt.

Lekkerste Turkse gerechten

Turkije is een groot land, bestaat al zó lang, en met ongeveer 90 miljoen inwoners kun je je misschien voorstellen dat er tal van traditionele gerechten te vinden zijn. De meeste gerechten worden geserveerd met pilav (rijst) of bulgur, en als je het lekker vindt mag je ook op daadwerkelijk elk gerecht een schep yoghurt gooien. Hieronder lees je een aantal populaire bekende gerechten.

Sarma en dolma

Wijnbladeren gevuld met een rijstmengsel wordt sarma genoemd en is een typisch Turks gerecht dat je gaat vinden in restaurants die adverteren met ‘homemade Turkish food’. Het gerecht wordt al eeuwenlang gemaakt door traditionele Turkse vrouwtjes en kost ontzettend veel tijd om te bereiden. Over het algemeen is dit gerecht vegetarisch, maar in Oost-Turkije willen ze nog wel eens vlees aan het mengsel toevoegen. Dolma zijn gevulde groenten, vaak kleine paprika’s gevuld met een rijst- of bulgurmengsel. Allebei de gerechten worden meestal warm of lauwwarm geserveerd met (uiteraard) een schep yoghurt.

Turks ontbijt

Het Turkse ontbijt bestaat uit allerlei kleine hapjes zoals verschillende kazen, olijven, honing, jam, simit (een soort Turkse bagel), brood, eieren of menemen (een combinatie van roerei en tomaat), gözleme (deeg gevuld met bijvoorbeeld spinazie en witte kaas), börek (filodeeg gevuld met kaas), tomaten, komkommer, paprika en daarbij çay (Turkse thee). Meestal heb je al zo’n ontbijt voor een paar euro per persoon en zit je de rest van de dag flink vol.

Adana kebab

Niets is Turkser dan kebab, en geen kebab is bekender dan die uit Adana. Adana kebab ga je overigens alleen in de gelijknamige plaats in het zuiden van Turkije vinden. Maar gelukkig zijn er meer dan genoeg restaurants die kebab serveren. In Turkije is kebab vaak gekruid lamsvlees, maar ook bestaat een runder- of kippenvariant. Kebab heeft dus voornamelijk te maken met de bereidings- en kruidwijze en niet met het vlees.

Lahmacun

In Nederland ook wel de ‘Turkse pizza’, die na het uitgaan door dronken mensen wild wordt verorberd. Hier vaak gevuld met een halve kilo döner. In Turkije is het een wat verfijnder gerecht, wat de lokale bevolking eet als avondeten en vult met kruiden als peterselie of koriander. Uiteraard ook met tomaat, rode ui en komkommer. In Turkije moet je overigens niet verwachten dat ze je lahmacun (uitgesproken als laghmadjoen) volstouwen met döner zoals ze dat in Nederland doen.
Eten Turkije

Drinken

Ook zijn er in Turkije een aantal dranken te vinden die je in andere landen niet tegenkomt, zowel alcoholisch als non-alcoholisch. Degene die je hieronder leest moet je toch minstens één keer uitproberen.

Rakı

Om deze alcoholische anijsdrank bevindt zich een hele culturele beleving. In rakı zit 45% alcohol waardoor deze vaak wordt gemixt met water en ijs, terwijl je met een grote groep vrienden of familie bent, urenlang vis of vlees met mezze eet, treurige verhalen deelt en dronken meezingt met live volksmuziek in het restaurant. Vraag de locals naar een restaurant om lang te tafelen en rakı te drinken: een meer Turkse avond ga je niet beleven.

Şalgan

Bij rakı hoort şalgan. Şalgan is een kruidige bietensap die goed contrasteert met de sterke alcoholische anijsdrank. Het is wel een smaak waar je aan moet wennen: verwacht een romige, pittige, zure en tegelijkertijd geconcentreerde drank waar waarschijnlijk de tranen de eerste keer van in je ogen springen.

Bier

De bekendste biermerken zijn Efes en Tuborg. In restaurants, kroegen en clubs is de kans groot dat je dit bier geserveerd krijgt. Tuborg is een tikkeltje goedkoper, Efes net wat populairder. Bomonti Filtersiz is een populair verfrissend biertje dat ook steeds meer populariteit wint. Alcohol kun je vinden in de grotere supermarkten of in een Tekel (een klein supermarktje waar ook alcoholische dranken, sigaretten en dergelijke verkocht worden).

Ayran

Misschien heb je in Nederland al wel eens ayran gedronken, de zoute melkdrank is razend populair onder de Turken maar de toerist moet er meestal even aan wennen. Omdat de drank zo zout is, is deze goed om te drinken tijdens hete dagen om vocht vast te houden. Ook werkt de drank goed tegen en bij katers.
Koffie Turkije

Uit eten

Buiten de deur eten is in Turkije heel gebruikelijk, je kunt dus ook meer dan genoeg restaurants vinden. Van goedkoop lokaal eten, tot fancy restaurants. Populair zijn vis- en vleesrestaurants waar lang wordt getafeld en veel wordt gedronken. Maar ook restaurants met ‘homemade turkish food’ ga je veel vinden. Hier vind je tientallen verschillende gerechten en kan je aanwijzen wat je wil, dit gooien ze allemaal op een bord en dat reken je daarna af bij de kassa. Voor een paar euro heb je dan je buik rond gegeten.

Kookcursus

Zoals overal op de wereld worden in Turkije ook meer dan genoeg kookcursussen aangeboden, vooral in grotere steden zoals Istanbul, Antalya en Izmir. De Turkse keuken is heel uitgebreid dus er zit sowieso een cursus voor jou tussen. Of je nu wil leren hoe je de perfecte vis kunt bereiden, goede traditionele sarma maakt of zelf köfte (gehaktballen) wil draaien: alles wordt aangeboden. Op de website Cookly.me kun je de kookcursussen vergelijken, beoordelingen lezen en gemakkelijk een plek reserveren.

Lees verder over Turkije