Istanbul

Bijgewerkt op: 23-12-2024


Istanbul is de grootste stad van Turkije en kent een rijke geschiedenis. De stad werd in 330 gesticht onder de naam ‘Constantinopel’ en werd toen meteen de hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk. Nadat Mehmet II het Byzantijnse Rijk veroverde, werd Constantinopel omgedoopt tot hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Pas in 1930 kreeg de stad de naam Istanbul, toen de laatste sultan van het rijk aftrad onder druk van “vader des vaderlands” Atatürk. Het is daarnaast bijzonder dat de rivier de Bosporus, de stad verdeeld in continenten Europa en Azië.

Over Istanbul

In Istanbul wonen officieel 15,07 miljoen mensen, maar de daadwerkelijke populatie wordt geschat op ongeveer 20 miljoen. Het is een veelzijdige stad waar je je niet snel zult vervelen. De meest toeristische trekpleisters bevinden zich in de wijk Sultan Ahmet, hier vind je onder andere de Hagia Sophia, de blauwe moskee, het Topkapi paleis, en de grote- en kruidenbazaar. Deze wijk is één van de religieuze gebieden in Istanbul, het is gemakkelijk om te komen met openbaar vervoer en je hebt de trekpleisters in twee dagen wel gezien.

Andere wijken in de stad zijn juist erg modern en kun je qua gewoontes niet van Europa onderscheiden: er wordt gedronken, gefeest en je kunt je kleden zoals je wil. Voor backpackers is het dan ook leuker om in wijken zoals Karaköy, Besiktas of Kadiköy te verblijven.


Istanbul

De Bosporusbrug verbindt het Europese en Aziatische gedeelte van Azië


Istanbul

De Sultan Ahmet Moskee, ook wel bekend als de Blauwe Moskee


Bezienswaardigheden in Istanbul

De Hagia Sophia is beroemd omdat het gebouw zowel als Grieks-Orthodoxe kathedraal als moskee heeft gediend. De Hagia Sophia vertelt veel over de geschiedenis van Istanbul, omdat het pand eerst geregeerd werd door de Romeinen en later door de Ottomanen. Je vindt er traditionele fresco’s van christelijke heiligen en tegelijkertijd zie je Arabisch schrift dat rechtstreeks uit de Koran komt. Een imposante vertoning.

Op een steenworp afstand van de Hagia Sophia vind je de Blauwe Moskee. Dit is de naam die door toeristen wordt gebruikt, Turken noemen de ‘m de Sultan Ahmet Moskee. De Moskee stond lange tijd symbool voor de rijkdom van de sultan die tijdens het bouwen regeerde, dit kun je zien aan de zes minaretten die bij het pand zijn gebouwd. Tegenwoordig is er echter de Çamlıca Moskee, recent gebouwd in opdracht van huidige president Erdoğan. Deze megamoskee heeft ruimte voor 100.000 bezoekers en telt óók zes minaretten. We adviseren echter om de Süleymaniye Moskee te bezoeken, deze is indrukwekkender dan de Blauwe Moskee, is minder toeristisch en biedt een prachtig uitzicht over de stad.

Het Topkapı Paleis was de woning van verschillende Ottomaanse Sultans tussen de vijftiende en negentiende eeuw, ook hun harems verbleven hier. En als de sultans het hebben over een paleis, dan bedoelen ze ook echt een paleis. Het gebouw is gigantisch met eindeloze mozaïeken en een overdaad aan pracht en praal om hun rijkdom te illustreren. Het paleis vind je, net als de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee in de wijk Sultan Ahmet.

Als je toch in Sultan Ahmet bent, kun je kiezen om de Basilica Cisterne bezoeken. Dit is een gigantisch ondergronds waterreservoir, uitgegraven in 527. De Basilica Cisterne beslaat 9.800 vierkante meter met een capaciteit van 100.000 ton water, wat gebruikt werd door de inwoners van Constantinopel. Bijzonder in de Cisterne is dat je aan het einde twee zuilen vindt die rusten op hoofden van Medusa, een bekende figuur uit de Griekse mythologie.


De prachtige Hagia Sophia


Istanbul

De bijzondere Basilica Cisterne


Grote bazaar en kruidenbazaar

Wanneer je zoekt naar souvenirs, kleding, kruiden, sieraden, tapijten, elektronica of andere spullen, dan zijn zowel de grote- als de kruidenbazaar (Mısır Çarşısı) een bezoekje waard. Hou wel rekening met enthousiaste verkopers die je stuk voor stuk aanspreken en welkom heten. Hier is het trouwens mogelijk om op producten af te dingen. Je kunt bijvoorbeeld starten met vijftig procent onder de prijs, óf als je ervaren bent: proberen te eindigen vijftig procent onder de vraagprijs. Maak er altijd een vriendelijk spel van waar zowel jij als verkoper plezier aan beleven, dit is hoe Turken het zelf ook doen.

Dolmabahçe Paleis

Ook dit paleis is door sultans in het Ottomaanse rijk bewoond. Wat dit paleis extra speciaal maakt, is dat Atatürk er vier jaar heeft gewoond en zelfs is gestorven. Het paleis is indrukwekkend, alle details zijn tot de puntjes verzorgd en de kamers puilen uit met rijkdom. Decentralisatie van al het geld in de wereld wordt middels dit paleis goed geïllustreerd, toch is het het bezoeken waard.


Istanbul

Het fraaie Dolmabahçe Paleis


Vervoer in Istanbul

De zeestraat Bosporus scheidt het Europese en Aziatische gedeelte van de stad. Een leuke manier om je tussen beide continenten de verplaatsen is met de veerboot. Je krijgt zo een fraai uitzicht over de stad. Bovendien is het nog de snelste optie ook, met name tijdens de spitsuren als de bruggen volstaan met verkeer. Om je binnen Istanbul te verplaatsen is de metro een goede optie. Met het snelgroeiende metronetwerk van de stad kun je steeds meer wijken en hoogtepunten bereiken. Je kunt een lokale ov-chipkaart aanschaffen om de ritten goedkoper en makkelijker te maken. Daarnaast is er een bijzonder uitgebreid busnetwerk. Je kunt hier zowel het vliegveld als de meeste populaire bestemmingen in de stad bereiken. Uiteraard rijden er ook voldoende taxi’s rond om je naar je gewenste bestemming te brengen.

Overnachten in Istanbul

Er zijn tal van betaalbare hostels en hotels te vinden in Istanbul. Leuke buurten om te verblijven zijn Beyoğlu, Karaköy, Taksim, Beşiktaş en Kadiköy. Ook Couchsurfing is populair in Turkije. De Turken zijn erg gastvrij, dol op reizigers uit ‘het westen’ en vinden het leuk om hun stad te laten zien.

Hoe kom ik er?

Istanbul kent drie vliegvelden. Er zijn uitstekende verbindingen met Amsterdam en alle grote vliegvelden in Europa en Azië. Alle vliegvelden bieden shuttlebussen naar het centrum aan (een enkeltje kost zo’n € 3,-). Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets naar Turkije.

De trein wordt regelmatig gebruikt in Turkije, deze zijn vooral handig wanneer je tussen de grotere steden reist, zoals van Ankara naar Istanbul.

Vanuit andere steden in Turkije kun je altijd de bus pakken. Er zijn verschillende busorganisaties te vinden, Kamil Koç en Pamukkale zijn beide goede maatschappijen. Hou er rekening mee dat je een identiteitsnummer in moet vullen bij het kopen van een kaartje, maar dat dat online niet altijd kan met een buitenlands nummer. Je kunt dan telefonisch een kaartje kopen, vraag in dat geval een Turk om hulp aangezien de kans groot is dat de telefoniste geen Engels spreekt. Een andere optie is om naar het busstation te gaan en daar je ticket te kopen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.