Konya

Bijgewerkt op: 30-06-2023


Qua oppervlakte is Konya de grootste stad van Turkije. Er wonen ruim twee miljoen mensen: het inwonersaantal is sinds 2009 verdubbeld. Konya laat, in tegenstelling tot het westen van Turkije, een andere kant van het land zien. De stad was het epicentrum van islamfilosofie, en vandaag de dag is het de stad waar de conservatieve partij van Erdoğan de meeste stemmen wint. Dit merk je overduidelijk aan de sfeer in Konya: deze is ingetogen, veel vrouwen dragen een hoofddoek en wanneer je je (vooral als vrouw) ‘modern’ kleed, kun je starende en afkeurende blikken verwachten.

Bezienswaardigheden in Konya

Voor een vrolijke sfeer of uitbundigheid kun je Konya overslaan. Toch is de stad bijzonder omdat er een aantal belangrijke filosofen vandaan komen, waaronder soefi Mevlana Jalal ad-Din Rumi, een populaire filosoof onder vrijwel alle Turken en heilig onder de moslims. Ook de Derwisjen vinden hun oorsprong in Konya: dit is een orde van Mevlana, bestaand uit Islamfilosofen die bijna een uur lang in een trans om hun eigen as draaien. Het klimaat van Konya is droog en woestijnachtig, je vindt er weinig groen. Vooral wanneer je interesse hebt in islamfilosofie is Konya de moeite waard.
Konya

Mevlana museum

Het Mevlana museum is een klooster waar Derwisjen leefden en waar het graf van Mevlana zich bevindt. Er komen elk jaar anderhalf miljoen bezoekers op het bedevaartsoord af, omdat Mevlana door veel moslims als heilige wordt beschouwd. Maar ook is de filosoof bijzonder populair onder niet-islamitische Turken, omdat de man over veel wijsheid beschikte en verschillende geloven samenbracht. Bezoek het museum op een doordeweekse dag in de ochtend, omdat het op andere momenten overweldigend druk is.

Derwisjen

De orde van Mevlana, opgericht in 1312, wordt buiten Turkije omschreven als whirling Dervishes, of in het Nederlands de ‘dansende Derwisjen’. De Nederlandse vertaling doet de orde echter geen eer aan. De Derwisjen staan bekend om de indrukwekkende spirituele ceremonie die ze uitvoeren: het continu ritmisch draaien om de eigen as voor een interval van ongeveer drie kwartier. De Derwisjen komen op deze manier in een spirituele trans terecht terwijl ze poëzie uitdragen, onder begeleiding van muzikanten. De Derwisjen zijn volgers van het soefisme, een mystieke stroming binnen de Islam, waarbij meditatie een manier is om afstand te creëren van het fysieke gestel en op zoek te gaan naar geestelijke verdieping. Op veel plaatsen in Turkije kun je een voorstelling van de Derwisjen bezoeken, de uitvoerders zijn echter niet altijd échte Derwisjen. In Konya is het gemakkelijker om een voorstelling van de daadwerkelijke orde te bezoeken.
Konya

Karatay Madrasa

Een Madrasa is een religieuze school, specifiek om leerlingen te onderwijzen over de Islam en om kennis te verspreiden. De Karatay Madrasa is gebouwd in 1251 toen het Ottomaanse Rijk van start ging en had als doel de inwoners van Anatolië te bekeren tot de Islam. Emir Celaddin Karatay was veertig jaar lang een belangrijke speler binnen het regime van de Ottomaanse regering en Islamisering. Hij stichtte de Madrasa, welke tot en met 1914 actief als school diende. Het gebouw is vooral indrukwekkend omdat het al zo lang bestaat en zo’n rijke geschiedenis kent. Hier geldt dat je wel geïnteresseerd moet zijn in dit onderwerp, om een bezoek aan de Madrasa de moeite waard te vinden.

Meke gölü (meer) en krater

Op anderhalf uur rijden van het centrum van Konya vind je het Meke-meer. Een surreëel landschap wat buitenaards aandoet. Er ligt een krater met daaromheen een meer, die daar beiden al miljoenen jaren hun thuis vinden. Door de opwarming van de aarde gedurende de laatste decennia, is het meer echter aan het uitdrogen. De omgeving is nog steeds indrukwekkend en de moeite waard om rond te wandelen, toch is het schrijnend om te zien dat er nog maar weinig van het meer over is vergeleken met een paar decennia geleden.
Konya

Vervoer in Konya

De meeste bezienswaardigheden liggen in het centrum van de stad. Als je hier bent kun je lopend de verschillende hoogtepunten bereiken. Daarnaast beschikt de stad over een prima tramnetwerk. Dit is een goede optie als je grotere afstanden wilt afleggen. Ook zijn er volop dolmuş (gedeelde minibussen) en reguliere taxi’s aanwezig.

Overnachten in Konya

Vanwege het religieuze karakter van Konya, kun je hier geen hostels met gemengde slaapzalen vinden. Je kunt beter kiezen voor een hotel of Airbnb. In tegenstelling tot het westen van Turkije, zal je hier niet veel progressieve inwoners tegenkomen: er zijn meer dan genoeg hosts op Couchsurfing, maar hou er rekening mee dat de principes, idealen, normen en waarden mogelijk erg verschillen van die van jou. Wees in deze omgeving ook voorzichtig als vrouw alleen, respect voor de alleenstaande vrouwelijke reiziger is niet altijd aanwezig.

Hoe kom ik er?

Konya beschikt over een vliegveld waar je veel binnenlandse vluchten kunt vinden. Vanaf Istanbul doe je hier nog geen anderhalf uur over. Er zijn geen rechtstreekse vluchten vanaf Nederland naar het vliegveld van Konya te boeken, je hebt altijd een overstap.

Met de trein vanaf Istanbul ben je vier tot vijf uur in Konya, vanaf Ankara is doe je er nog geen twee uur over. Hou er rekening mee dat de coupés vaak volgeboekt zitten, waardoor je er verstandig aan doet om een paar dagen van tevoren je kaartje te kopen.

Ook zijn er meer dan genoeg bussen te vinden die je af kunnen zetten in Konya. Bussen maken overigens veel tussenstops, waardoor je er veel langer over doet dan met de trein (en ongeveer hetzelfde betaalt). Van Istanbul naar Konya doe je er bijvoorbeeld minstens tien uur over.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.