Mardin

Bijgewerkt op: 30-06-2023


Hoewel je de meeste levendigheid in het westen van Turkije tegen gaat komen, is de oude stad Mardin een hele ervaring. De stad ligt in het zuidoosten van het land, niet ver van de Syrische grens. Er wonen hier naast Turken ook veel Koerden en Arabieren en de omgeving is woestijnachtig. Het is er veilig, maar je kunt je misschien voorstellen dat het een heel ander soort beleving is dan een moderne stad zoals Istanbul. De mensen hier zijn traditioneler, armer en spreken over het algemeen geen Engels.

Bezienswaardigheden in Mardin

Als je Mardin bezoekt dan zie je een totaal andere kant van Turkije. Omdat de stad zo oostelijk ligt, zijn de invloeden vanuit het Midden-Oosten ook duidelijk merk- en zichtbaar. Mardin heeft een oud stadscentrum dat overeenkomt met de architectuur van veel Arabische gebouwen. Maar ook zijn de Byzantijnen hier een lange tijd aan de macht geweest, waardoor Mardin ook veel Christelijke gebouwen kent, je kunt er bijvoorbeeld kerken en kloosters bezoeken.
Mardin

Het Deyrul Zafaran Klooster

De gehele stad Mardin wordt omschreven als een openluchtmuseum, ook is de hele stad onderdeel van de werelderfgoedlijst van Unesco. Het Deyrul Zafaran Klooster ligt ongeveer zes kilometer uit het centrum van Mardin, en is nog steeds in gebruik door Syrisch-Orthodoxe gelovigen. Er worden vooral weeskinderen opgevangen en grootgebracht. In 495 werd op deze plek het eerste klooster gebouwd, helaas zijn er een aantal originele structuren verwoest door verschillende veroveraars. Toch vind je hier nog originele mozaïeken vloeren die er al 1500 jaar liggen.

Midyat

Op ongeveer een uur rijden van Mardin ligt de plaats Midyat. De stad is het historische centrum van het Assyrische volk dat er leefde tot in 1915 een genocide plaatsvond. De stad kent dus een uitgebreid verleden en het is heel bijzonder dat het oude centrum nog bewaard is gebleven. Als je toch in dit gebied van Turkije bent, dan raden we je het ten zeerste aan om ook een bezoek aan Midyat te brengen.
Midtay

Hasankeyf

Hasankeyf is een dorp dat al duizenden jaren bestaat en het ligt in de buurt van Midyat. De huidige Turkse overheid is bezig met het bouwen van een dam (om boeren te voorzien van water) welke ervoor gaat zorgen dat Hasankeyf volledig onder water komt te staan. Ondanks dat hier veel tegenspraak op is, lijkt de overheid zijn plannen door te zetten. Als je de kans hebt is het dus zeker aan te raden om Hasankeyf te bezoeken: snel zal de historische stad waarschijnlijk voor altijd onder water verdwijnen en niet meer te aanschouwen zijn.

Overnachten in Mardin

Mardin is een bijzondere plek om te bezoeken, maar het blijft wel bij een hele specifieke groep toeristen die de plaats opzoekt. Vaak zijn dit oudere, hoogopgeleide, linkse westerlingen die met een groepsreis een paar weken wat cultuur gaan snuiven. Hostels ga je hier dus niet vinden, veel andere backpackers ook niet. Toch heb je voor zo’n € 18,- een tweepersoonskamer in een lokaal hotel, en vaak is ontbijt nog inbegrepen ook. In niet-toeristische plaatsen zoals hier, kun je ook altijd proberen om te onderhandelen over de prijs van de accommodatie. Hou het wel vriendelijk en respectvol.

Hoe kom ik er?

Mardin heeft uiteraard, zoals elke stad in Turkije, een schappelijk busstation. Het ‘gemakkelijkst’ is dus ook om een busticket richting Mardin aan te schaffen. Hou er wel rekening mee dat de plaats in het zuidoosten van Turkije ligt. De wegen zijn hier niet hetzelfde als in het westen. Het gebied is armer en droger, de mensen spreken er minder goed (of geen) Engels. Ook is het gebied een stuk conservatiever: hou hier rekening mee door je schouders, buik en knieën te bedekken.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.