Zwarte Zee

Bijgewerkt op: 23-12-2024


Het zwarte zeegebied is een heel ander soort Turkije dan je misschien gewend bent. Het klimaat is regenachtiger, je vindt er veel bergen en groen. Dit deel van Turkije is overigens ook een stuk conservatiever en armer dan het westen van Turkije. Buitenlandse toeristen zal je hier niet veel tegenkomen, het zijn vooral Turkse toeristen die hier op georganiseerde rondreis gaan om dit deel van hun land te ontdekken. Toch, vooral als je een natuurliefhebber bent, is dit gebied rondom de Zwarte Zee zeker de moeite waard om een stop te maken.

Bezienswaardigheden rondom de Zwarte Zee

Normaal gesproken schrijven we artikelen per stad, met de belangrijkste bezienswaardigheden. Er is in dit gebied echter niet zoveel verscheidenheid, de omgeving is vaak hetzelfde en vooral de adembenemende natuur is een reden om deze kant op te gaan. De grotere steden in het gebied zijn Samsun, Giresun, Trabzon en Rize. Als je tussen deze steden hopt, dan kom je genoeg te doen tegen.


Zwarte Zee

Sumela Monastery

Als je besluit om naar het zwarte zeegebied te gaan, dan is het Sumelaklooster een bezienswaardigheid die je eigenlijk niet over mag slaan. Dit klooster stamt uit de derde eeuw na Christus en is op ongeveer 1200 meter hoogte gebouwd tegen een steile helling van een berg aan. Dat maakt het aangezicht behoorlijk uniek. Toen het klooster werd gebouwd viel dit deel van Turkije nog onder Griekenland, waardoor het klooster een Orthodoxe origine kent.

Aya Sofia in Trabzon

Dit is de grootste bezienswaardigheid van Trabzon maar ligt wel een eindje buiten het centrum. De kerk stamt nog uit de tijd van toen de Byzantijnen aan de macht waren (zoals je inmiddels misschien weet hebben vele rijken het huidige Turkije veroverd en geheerst). De kerk werd in de tweede eeuw na Christus gebouwd maar in 1461 is ook dit gebied veroverd door de Ottomanen, waardoor de kerk in 1584 tot moskee werd omgebouwd. Net als de Aya Sofia in Istanbul, is het gebouw zo bijzonder omdat je er zowel Christelijke als Islamitische invloeden in terugziet.


Zwarte Zee turkije

Giresun Adasi

Mocht je een nachtje in Giresun verblijven, dan kun je een boottour maken rondom het eiland van Giresun (Giresun Adasi). Hier bevinden zich namelijk nog een aantal ruïnes van een oud Byzantijns klooster dat bewaard is gebleven. Jammer is dat je het eiland niet mag betreden, maar vanaf een afstand is het eiland ook de moeite waard. Een groot pluspunt is dat je met een klein vissersbootje wordt rondgevaren, in tegenstelling tot de massale toeristische boten in het zuidwesten van Turkije.

Overnachten rondom de Zwarte Zee

Hostels ga je hier niet snel vinden, en dure grote hotelketens ook niet. Omdat je in het zwarte zeegebied nog het echte traditionele Turkije gaat vinden, passen de voorzieningen daar ook bij. De kans is dus groot dat je in een lokaal hotelletje of pensionnetje belandt bij lieve Turkse eigenaren die hoogstwaarschijnlijk geen woord Engels spreken, maar wél heel behulpzaam en gastvrij zijn.


Zwarte Zee

Hoe kom ik er?

Er ligt een lang treinspoor in het gebied: het Samsun-Kalın spoor, je kunt jezelf gemakkelijk verplaatsen tussen de grotere steden in het zwarte zeegebied langs het treinspoor.

Je kunt altijd een bus pakken vanuit Istanbul, of een andere grote stad in de buurt. Liften wordt in deze omgeving niet aangeraden om te doen.

Om in kleinere dorpen om de steden heen te komen, pak je de dolmuş (een minibus die dorpen met steden verbindt).

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.