Geplaatst op 15 maart 2018 in de categorie(ën) Algemeen.


Backpacken met een drone

Heb je een drone of twijfel je nog om er een te kopen voor je reis naar Azië? Weet je niet waar je op moet letten of twijfel je of je er wel mee kunt vliegen? In dit verhaal leggen we je uit waarom een drone je reis naar een hoger niveau kan tillen maar tegelijkertijd ook een extra last kan zijn.

Een drone meenemen op reis

Hoogstwaarschijnlijk wil je een drone gebruiken om er jaloersmakende en bijna onrealistisch mooie beelden mee te maken van je reis door Azie. De meeste drones maken je dit tegenwoordig erg gemakkelijk doordat ze, allereerst, zeer eenvoudig te besturen zijn en ten tweede ook nog eens over een camera beschikken die hoge kwaliteit videobeelden en foto’s kan maken. De geavanceerde technologie in een drone wordt steeds beter beschikbaar waardoor ze ook nog eens betaalbaarder worden. Je kunt het qua prijs zo gek maken als je zelf wilt maar bedenk goed dat je als “beginner” echt niet het allerduurste model nodig hebt. Zelfs de “goedkopere” modellen leveren tegenwoordig al bijna professionele beelden. Ook worden ze steeds compacter en lichter zodat ze ook nog een reisvriendelijk zijn. Daarbij komen we bij het belangrijkste punt van het wel of niet kopen en meenemen van dit fantastische apparaat. Namelijk; wat wil jij met een drone? Een semi-professioneel model zal tussen de 600 en 1300 euro kosten. Daar kun je in Azië een maand van reizen dus het kan het maar beter waard zijn. Immers; wanneer je alleen af en toe eens een foto maakt, neem je ook geen dure spiegelreflex camera mee. Wanneer je niets met videobewerking hebt is het wellicht ook niet nodig om direct het duurste model te kopen. Echter kan de aanschaf van een drone wel het begin zijn van een geweldige hobby. Sterker nog; er zijn mensen die met het maken van dronevideo’s hun geld verdienen en daarmee de hele wereld over reizen. Wanneer je deze mensen vraagt hoe ze dat voor elkaar krijgen zullen ze je vertellen dat ze een heleboel oefenen en, nog belangrijker, een heleboel tijd steken in het monteren en bewerken van hun video’s. Doe je dat namelijk niet, dan heb je eigenlijk niet zo veel aan je beelden en daardoor ook niet aan je drone. Dus wat wil je met je drone? Wil je de magie van dit apparaat in beelden omzetten, dan kost je dat tijd en energie. Maar wees gerust, het is het waard. Heb je hier geen zin in of tijd voor, dan is het wellicht niet de beste investering.


Welke drone heb ik dan nodig?

Wanneer je reist met een backpack in Azië wil je een licht en compact model. Eentje met een goede camera die zichzelf stabiliseert en een batterij die het zo lang mogelijk volhoudt. Gelukkig zijn de ontwikkelingen al zo ver dat de meeste drones hier goed aan voldoen. Soms kun je ervoor kiezen de drones in een “all-in pakket” te kopen. Dit betekent vaak een aantal extra batterijen, een handig tasje en/of hardcase en in sommige gevallen een adaptertje om de batterij als batterypack te gebruiken. Dit om zo je andere apparaten op te laden. Zo’n “all-in pakket” is absoluut aan te raden aangezien het vaak goedkoper is dan alles los aan te schaffen. Daarnaast zijn extra batterijen sowieso erg fijn, gezien de vliegduur van de meeste drones tussen een kwartier en een halfuur minuten ligt. Ook is een stevige hoes/koffer of hardcase noodzakelijk. Houd er tevens rekening mee dat, wanneer je voor langere tijd weggaat, je een laptop of tablet nodig hebt om de beelden op te slaan en te bewerken.

Kan ik er mee vliegen?

Deze vraag kan twee dingen betekenen. Kun jij er mee vliegen? Ja, absoluut, iedereen kan een drone besturen. De controllers zijn eenvoudig en dankzij sensoren vliegt een drone erg stabiel en gecontroleerd. Vliegen én tegelijkertijd maken van mooie beelden vergt echter wat oefening. Ook ontwijken ze vaak automatisch obstakels en kunnen sommige modellen zelfs opstijgen en landen in de palm van je hand. Erg handig want je wilt je drone niet in het zand leggen. Desondanks zul je af en toe flink stressen en zweten, er hangt immers een boel geld in de lucht. Check daarom van tevoren ook goed of je verzekering je dekt, mocht je onverhoopt schade krijgen. De andere vraag is of je er mee mag vliegen in het land dat je bezoekt. Er is een flink aantal landen dat het niet toestaat. De sancties verschillen per land maar zijn wel erg afhankelijk van degene die je aanhoudt. Soms vragen ze je simpelweg te stoppen met vliegen, soms pakken ze hem af. Ook zijn er, voornamelijk bij heilige plekken, “no drone zones”, dit spreekt voor zich. Er zijn ook verhalen waarbij de drones op luchthavens al in beslag worden genomen. Tegenwoordig gebeurt dit een stuk minder omdat ze zo klein zijn en daardoor niet herkend worden door de scanners. Het blijft echter een risico, check het daarom van tevoren online.

Drone aanschaffen

Voor het kopen van een drone en advies over het juiste model raden wij Coolblue aan, bekend om hun uitstekende service. Bekijk de voor- en nadelen van elke drone en lees de beoordelingen goed door.

Dus?

Zoals gezegd kan een drone je reis een andere dimensie geven. De eerste keer dat je naar 500 meter hoogte vliegt en een heel tropisch eiland in beeld brengt, of die keer dat je een kudde olifanten spot vanuit de lucht, zul je nooit vergeten. Je ontdekt zoveel en je legt het vast voor altijd. Steek er tijd en energie in en je zult er absoluut geen spijt van krijgen. Vlieg voorzichtig!