Geplaatst op 6 februari 2019 in de categorie(ën) Algemeen.


Backpacken met kinderen

Het is een wens van veel reislustige (toekomstige) ouders: backpacken met kinderen. We komen in Azië genoeg backpackende gezinnen tegen, waarbij de leeftijden van de kinderen variëren van een aantal maanden tot beginnende pubers. Toch hebben veel ouders twijfels of ze het avontuur in Azië met hun kleine aan moeten gaan. Onze beste tip: gewoon doen! Wees relaxed, denk niet constant aan wat er fout kan gaan en het belangrijkste: geniet. Om je hierbij te helpen, zetten we de voor- en nadelen van backpacken met kinderen op een rijtje en vertellen we je welke voorbereidingen je moet treffen. Verder vind je tips naar welke landen geschikt zijn voor kinderen en andere handige informatie voor je gezinsreis naar Azië.

Backpacken in kindvriendelijke landen

Wil je een verre reis maken met kinderen, dan is Azië een geschikt continent. Het is er over het algemeen veilig, goed te bereizen en de accommodaties zijn er redelijk kindvriendelijk. Bovendien zijn de mensen in Azië gek op (westerse) kinderen. Voor kinderen in alle leeftijdscategorieën is er in Azië avontuur te beleven.

Eenmaal gekozen voor dit schitterende continent, komt de volgende vraag: Naar welke Aziatische landen ga je met kinderen? Over het algemeen geldt: hoe meer toerisme in een land, hoe meer (toeristische) voorzieningen. Zo is Thailand meer ingespeeld op toeristen dan bijvoorbeeld Myanmar. In toeristische landen zijn de wegen vaak goed begaanbaar, is het openbaar vervoer vrij goed geregeld en spreken de mensen Engels. Zo zijn landen als Thailand, Vietnam, een groot deel van Indonesië en Maleisië goed te bereizen met kinderen (Maleisisch Borneo daarentegen minder). Als je kijkt naar hygiëne, is Singapore heel schoon – zelfs nog schoner dan Nederland!

Raden we dan minder ontwikkelde landen als Myanmar en Cambodja af? Nee, maar deze landen vragen wel meer van ouders. Zo zijn er in deze landen minder faciliteiten voor gezinnen, bijvoorbeeld kinderzitjes op de fiets of speeltuinen. Ben je een ervaren reiziger, dan kun je ook minder ontwikkelde landen bereizen met kinderen. Voor beginnende reizigers raden we aan om eerst een ‘makkelijker’ land te kiezen.

Kijk bij het kiezen van het land (of meerdere landen) ook naar de afstanden, of deze goed te bereizen zijn voor jouw kind. Zo zijn de afstanden in Sri Lanka relatief kort, wat het een geschikt land maakt om te backpacken met kinderen.



Pretparken worden door de meeste backpackers overgeslagen, maar zijn met kinderen zeker het overwegen waard.


Wat neem je mee?

Als je wilt weten wat je het beste mee kunt nemen tijdens een backpackreis, raadpleeg je onze handige inpaklijst. Ga je reizen met je gezin, dan hebben we nog enkele aanvullingen. Voor elke backpackreis geldt: neem niet meer mee dan nodig. Het is niet alleen een hoop gesleep, maar je bent met zoveel spullen ook vaker aangewezen op een taxi. Bovendien zijn luiers en andere benodigdheden goed verkrijgbaar (en goedkoper!) in Azië. Natuurlijk is het wel belangrijk voldoende medicatie mee te nemen, zoals ORS, diarreeremmers en oordruppels.

Ook een babydrager is voor veel ouders een uitkomst, en dus raden we dit ook aan om mee te nemen. Kies dan niet voor een babydrager waarin een heel frame zit ingebouwd, maar kies juist voor een ergonomische draagzak/doek. Een ander handig snufje is de speciale (stoffen) constructie waarmee je van een gewone stoel een kinderstoel kunt maken. Deze soort van doek kun je zo vastmaken dat je kind makkelijk op een gewone stoel kan zitten.

Zorg ook dat je altijd genoeg te eten bij je hebt. Jij kunt namelijk wel wachten tot jullie stoppen bij het eerstvolgende restaurantje, maar jouw kind heeft NU honger. De volgende tip is natuurlijk afhankelijk van je kind, maar neem niet al te veel speelgoed mee. In Azië is genoeg vermaak; komt dit niet van de mooie omgeving, dan komt het wel van de vriendelijke locals.


backpacken kinderen


Voor- en nadelen backpacken met kinderen

Reizen met kinderen brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Net als thuis, is je kind afhankelijk van jou. Dat betekent – zeker als je met jonge kinderen reist – je 24/7 met je kind bezig zal zijn. Stel dus je verwachtingen voor je backpackreis bij. Het reizen met een kind beperkt je soms in het doen van activiteiten, omdat een kind het simpelweg niet kan, of niet mee kan. En bovendien: wat voor een volwassenen niet erg is, is voor een kind wellicht wel vreselijk, bijvoorbeeld om urenlang in een bus zitten. Bovendien vereist backpacken met kinderen meer planning; iets wat de meeste backpackers liever links laten liggen. Ook ontmoet je misschien minder snel andere backpackers tijdens je gezinsreis. Maar des te sneller kom je in contact met locals, aangezien Aziaten gek zijn op kinderen. Soms krijg je zelfs een voorkeursbehandeling omdat je een kindje mee hebt.

Er zitten dus ook zeker voordelen aan backpacken met kinderen. Zo kom je bijvoorbeeld op plekken waar geen andere toeristen komen, simpelweg omdat je kind vaker moet stoppen tijdens het reizen. Soms ben je dan genoodzaakt ergens te overnachten, terwijl je anders gewoon zou doorrijden. En de belangrijkste reden: reizen is fantastisch. Niets of niemand zou je moeten weerhouden om meer van onze prachtige wereld te zien.



Moderne treinen brengen net dat stukje extra comfort wat met jonge kinderen wel zo prettig is.


Voorbereidingen voor je gezinsreis

Voorbereiding is het halve werk. Zo ook als je met kinderen gaat backpacken. Het loont om voor je gezinsreis naar Azië vooraf (deels) de route te bepalen en vooral: uitzoeken hoe je van plek A naar B komt. Op die manier sluit je verrassingen onderweg uit. Je wilt immers niet dat de reistijd oploopt, met als gevolg een moe en chagrijnig kind. De lokale bevolking zorgt vaak voor genoeg vermaak aan boord, maar te lange reizen zijn voor geen enkel kind leuk. Overweeg eventueel een binnenlandse vlucht te maken. Bovendien moet je een goede balans vinden tussen het aantal reis- en rustdagen. Neem dit ook mee in je planning.

Hoewel bij backpacken ook de vrijheid hoort van niet alles plannen, is het niet alleen verstandig om vooraf je route te bepalen, maar ook al wat kamers te reserveren. Na een lange reisdag heb jij (en vooral je kind) geen zin meer om een verblijfplaats te moeten zoeken. Een reservering voor die eerste nacht in een nieuwe plaats kan dan wel fijn zijn. Dingen vastleggen maakt je misschien minder flexibel, maar het geeft ook een hoop rust. Is dit je vooraf niet gelukt? Geen paniek, want er is vrijwel overal in Azië wifi.

Sowieso is het verstandig om – zeker als onervaren reiziger – je te verdiepen in het land waar je naartoe gaat. Zijn er gebruiken of gewoonten waar je rekening mee dient te houden? Hoe zijn de lokale inwoners en hoe reageren ze op kinderen? Zo zijn de Vietnamezen een stuk minder verlegen dan andere Aziaten en zullen ze jouw kinderen wellicht eerder aanspreken of -raken. Het kan je helpen op dit soort dingen voorbereid te zijn.

Laat je vooraf ook goed informeren op het gebied van gezondheid – of jouw kind nu wel of geen medicatie gebruikt. De kans is namelijk groot dat je (op tijd) vaccinaties moet halen. Gebruikt je kind medicatie, check dan van tevoren even of je dit zonder problemen het vliegtuig mee in krijgt.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.