Het coronavirus overheerst al geruime tijd het wereldnieuws en is de laatste weken ook in Europa sterk toegenomen. In Azië, waar het virus is ontstaan, is de situatie relatief stabiel. Daardoor kunnen we nu wat meer informatie geven over de actuele situatie per land. We hebben de landen opgesplitst in categorieën van erg naar minder erg.
Disclaimer: we zijn geen medische specialisten. We zullen zeker niet beweren dat we het beter weten dan medische specialisten of de buitenlandse zaken. We willen hoogstens informeren over de situatie per land en de gevolgen voor reizigers in Azië.
Helaas wordt de situatie er niet beter op. Het epicentrum van het virus ligt op het moment in Europa en niet meer in Azië. De situatie is daarom nu omgedraaid. Steeds meer Aziatische landen sluiten hun grenzen voor Europeanen. Dit gold al voor onder meer Sri Lanka en Vietnam, maar nu ook voor landen als Indonesië en Maleisië. We verwachten dat ook andere landen zullen volgen. We raden daarom aan om landen naar Azië even uit te stellen. Sowieso is het voor de wereldwijde oplossing van het virus beter als mensen zich zo min mogelijk verplaatsen de komende tijd.
Los van het reisadvies van buitenlandse zaken raden wij af om deze landen nu te bezoeken. Reizen is door deze landen op het moment niet zo leuk als het normaal zou zijn. Veel attracties zijn gesloten, hotels zijn in quarantaine en andere maatregelen worden getroffen die de reiservaring minder prettig maken. Dit kan over enkele maanden zeker anders zijn.
In de stad Wuhan is het virus waarschijnlijk ontstaan. In deze stad en in de rest van de provincie Hubei zijn de meeste bestemmingen geconstateerd. De strenge maatregelen van de Chinese overheid lijken inmiddels geholpen te zijn. Waar er vorige maand nog duizenden gevallen per dag bij kwamen zijn dit er inmiddels ‘nog’ maar tientallen. Toch is een groot gedeelte van het dagelijks leven in China nog op slot. Toeristische attracties zijn gesloten, reizen tussen steden is beperkt en veel winkels zijn nog altijd gesloten. Daarom raden we af om China nu te bezoeken.
Ook voor Zuid-Korea geldt dat het virus zich enkele weken geleden snel verspreidde, maar dat het nu de goede kant op gaat. Nog altijd zijn er de nodige dagelijkse besmettingen en is het bezoeken van Zuid-Korea niet zo leuk als het normaal is, wegens de maatregelen die het land heeft genomen.
In Iran is de situatie helaas nog minder onder controle. Er komen nog honderden dagelijkse besmettingen bij en de daling is nog niet ingezet.
Update 14/03:
Vanaf 15/03 worden er geen reizigers uit Schengenlanden (waaronder dus Nederland en België) toegelaten tot Vietnam. Dit voor een periode van 30 dagen. Je kunt voorlopig dus niet naar Vietnam reizen.
Vanaf 13/03 geldt een algeheel inreisverbod voor India. Tenzij je een werkvergunning of een diplomatiek paspoort heb mag je India niet meer betreden. Deze rigoureuze maatregel is plotseling genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij en/of reisorganisatie voor de vervolg stappen.
De Filipijnen heeft de grenzen gesloten voor reizen vanuit landen waar corona voorkomt, dus je kunt niet meer van Nederland naar de Filipijnen reizen. Daarnaast geldt er vanaf 15/03 een ‘lockdown’ voor de hoofdstad Manilla en andere gedeelten van het eiland Luzon.
Op 13/03 heeft de overheid besloten dat alle reizigers uit Nederland voor minimaal 14 dagen in quarantaine gaan bij aankomst in Sri Lanka, ook als je geen klachten hebt. Reizen naar Sri Lanka raden we daarom voorlopig af.
In deze landen zijn relatief veel corona besmettingen of zijn dusdanige maatregelen getroffen die reizen minder prettig maken.
Met name in het noordelijke Hokkaido zijn de nodige besmettingen vastgesteld. Hier zijn maatregelen getroffen om de verspreiding te beperken. In andere gedeelten van Japan valt het nu relatief mee. Bovendien neemt het aantal besmettingen niet zo snel meer toe als eerder. Als het zo doorgaat valt Japan snel in een veiligere categorie.
Voor alle onderstaande landen geldt dat er besmettingen zijn geconstateerd, maar dat er nog geen sprake is van een grote uitbraak. Als toerist zul je niet veel meekrijgen van de gevolgen. Het is overal wat rustiger omdat er veel minder reizigers door Azië reizen, maar dit kan eerder een voordeel zijn. Wel zal wellicht af en toe je temperatuur gecontroleerd worden en zul je meer mensen met mondkapjes rond zien lopen.
Singapore, Maleisië, Thailand, Indonesië, Taiwan en Cambodja.
In deze landen zijn nog geen besmettingen geconstateerd of zijn alle besmette personen inmiddels genezen. Toch zal het ook in deze landen rustiger zijn (dit kan dus juist een voordeel zijn) en zullen er misschien beperkte voorzorgsmaatregelen worden getroffen.
Laos & Nepal
14/03/2020. We proberen deze pagina zoveel mogelijk te updaten als er nieuwe relevantie informatie is.
Azië is een waar paradijs voor backpackers met een voorliefde voor…
Algemeen, BlogOp deze website en in onze reisgidsen vind je natuurlijk ontzettend…
AlgemeenHet was een prachtige reis. Met een backpack op je rug…
Algemeen