Geplaatst op 29 maart 2016 in de categorie(ën) Algemeen.


Herkennen en voorkomen van bedbugs

Menig backpacker wordt overvallen door de gedachten te zijn aangevallen door bedbugs. De horrorbeestjes zijn parasieten, zorgen voor een tijdelijk berglandschap op je huid en veroorzaken jeuk die je hopeloos maakt.

Bedbugs?

De bedbug, bedwants, bedluis of wandluis is ongeveer vijf millimeter lang. Vraag ons trouwens niet waar dit nare onderkruipsel de eer vandaan haalt vier namen te krijgen. Bedbugs leven van het bloed van warmbloedige dieren, zoals mensen. Soms is dit zelfs aan ze te zien. Wanneer een bedbug net een slachtoffer heeft gemaakt, zich heeft gevoed, dan heeft het ovale insect een donkerrood, gezwollen achterlijf. Is de bloedzuiger hongerig, dan heeft het lijfje een roodbruine kleur. Doordat bedbugs klein zijn, merk je ze misschien pas op als je al jeuk hebt. Bedbugs zuigen bloed uit je en vervolgens injecteren ze anti-stollende, verdovende stoffen en laten ze speeksel achter. Die stoffen veroorzaken jeukende bultjes of wondjes. Vaak steken bedwantsen meerdere keren op een rijtje. Dit doen ze vooral ’s nachts. Bedbugs houden niet van licht. Hun favoriete lichaamsdelen zijn je armen, benen, nek en rug. Ondanks de onuitstaanbare jeuk, is het beter om niet te krabben. Het openkrabben van de bultjes en wondjes kan leiden tot huidinfecties en littekens. Ook kan de bedbug ziektes bij zich dragen, zoals Chagas. Chagas komt echter vooral voor in Zuid-Amerika.

Herken het zuigende beestje

De beestjes leven vaak in de zomen van matrassen en in andere onderdelen van bedden. Ook op de rest van de slaapkamer vinden ze het goed toeven. In meubels, achterkant plinten, in kieren, onder het tapijt en zelfs achter het behang voelen ze zich thuis. De meeste slaapkamers waar bedbugs voorkomen, zijn die van hostels en hotels. Misschien is dit een pijnlijke mededeling voor je, maar wel een reden om goed op te letten als je op zoek bent naar een slaapplek. Overigens komen bedbugs ook voor in bioscopen en in het openbaar vervoer. Vraag voordat je incheckt in een hostel of hotel of je de kamer mag zien. Je kunt kijken of er bedbugs zijn en je kunt checken of de kamer schoon is en of de beloofde faciliteiten aanwezig zijn en functioneren. Kijk naar de zoom van het matras, want daar verstoppen de bloedzuigende insecten zich het liefst. Zie je gelige of bruine stipjes in de kamer, op de lakens of op de muren bijvoorbeeld, dan kunnen dit de uitwerpselen van bedbugs zijn. Hele kleine, donkere huidschilfertjes zijn ook een aanwijzing van hun verblijf op de kamer. Bedbugs verspreiden de geur van zoete amandelen. Vind je deze aanwijzingen en wil je de volgende dag wakker worden zonder wondjes en bultjes, kies dan voor een andere slaapplek. Het heeft geen zin om met het licht aan te slapen of om DEET te gebruiken, zoals weleens beweerd wordt. Heb je een schoon ogende slaapplek gevonden, wees dan nog steeds voorzichtig. Bedbugs zijn zo klein dat je ze misschien niet hebt gezien. Ze kunnen zich zelfs in kieren verstoppen. Het nare aan bedbugs is dat ze met je mee kunnen reizen. Ze plaatsen eitjes in je tas en kleding. Zet je backpack daarom bij voorkeur niet tegen het bed – de plek waar de beestjes het liefst zijn –, op de grond of tegen de muur. In de badkamer staat je tas het veiligst.
Bedbugs 1 De boosdoener

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Lakenzak tegen bedbugs

Om een extra laag bescherming op te bouwen kun je overnachten in een lakenzak. Een goedkope lakenzak biedt weinig extra bescherming, maar een lakenzak inclusief anti-insecten bescherming kan je wel een beet besparen. In onze blog Moet je een lakenzak meenemen als je gaat backpacken? lees je meer over dit onderwerp.

Beet

Blijkt dat je je kamer deelde met bedbugs, ga dan naar een ander hostel en was je spullen zo snel mogelijk. Aanwijzingen zijn de zaken waarop je je kamer vooraf checkt, bloeddruppeltjes in de lakens en meerdere wondjes of bultjes bij elkaar op je huid. 60 graden Celsius of meer is een effectieve temperatuur voor het wassen van je kleding om eitjes van bedbugs te doden. Een andere optie is stomen. Stop je kleding ook in een droger, als het kan. 48 uur lange blootstelling aan –14 graden Celsius of kouder is ook een oplossing. Dit vergroot de kans op het doden van de eitjes. De overheid raadt af in de weer te gaan met spray tegen ongedierte. Steeds meer bedwantsen zijn resistent tegen insecticide. Deze ontwikkeling wordt aangemoedigd door het spul te gebruiken. Helaas wordt er in Azië weinig gewassen op 60 graden Celsius en zijn drogers al helemaal nergens te vinden. Als je hierin geen gelukt hebt kun je als alternatief een sauna opzoeken, om daar je spullen voor een uur te laten stomen. In de luxere hotels in Azië kun je dit wel vinden. Ben je gestoken, dan kun je helaas niets anders doen dan wachten tot de jeuk en de plekjes op je huid verdwijnen. Heb je last van heftigere symptomen dan jeuk, bultjes en wondjes, neem dan contact op met je huisarts. Een allergische reactie op de beet is een mogelijke oorzaak. Of je huid kan ontstoken zijn.

Home sweet home

Als je bedbugs mee naar huis hebt genomen, dan is het goed je kleding en tas te behandelen zoals hierboven beschreven staat, kieren in huis te dichten met kit en een professionele bestrijdingsdienst in te schakelen. Anders kom je er niet snel vanaf. Hopelijk heb je deze tips niet nodig!