Geplaatst op 22 september 2016 in de categorie(ën) Algemeen.


Onze favoriete gerechten van Azië

De oneindige variatie van de geuren en kleuren van verschillende Aziatische keukens trekt al jarenlang reizigers van over de hele wereld aan. Het overheerlijke eten zal je doen vragen om meer en zal je doen wensen om een grotere maag. Wij delen onze favoriete gerechten van Azië met je. Ga jij binnenkort naar Azië? Laat je dan nu inspireren. Ben je al geweest? Zit dan back en relax want wij nemen je smaakpapillen mee down memory lane.

1. Zuid-Korea: Korean BBQ

De Korean BBQ, oftewel Gogigui, is een specifieke Koreaanse manier van rundvlees, varkensvlees of kip grillen op een gril dat in een tafel is gebouwd. Het gehele pakket wordt geserveerd met +/- 10 traditionele bijgerechten die ieder een eigen rijke en specifieke smaak hebben en zo de smaak van het gegrilde vlees versterken.

2. Thailand: Pad Thai

Een van de beroemdste gerechten van Azië. Het nationale gerecht van Thailand kan variëren maar bestaat over het algemeen uit gebakken rijstnoedels, ei en tofu. Vervolgens wordt het geheel op smaak gebracht met tamarinde, vissaus, gedroogde garnaaltjes, knoflook, sjalots en chilipepers. De geroosterde pinda’s als garnering maken het gerecht helemaal af. Thais Eten 1

3. Vietnam: Banh Mi

Tijdens je reis door Vietnam zal je hier en daar sporen tegenkomen van het Franse verleden van het land. Het mooiste dat de Fransen hier hebben achtergelaten is het stokbrood dat de Vietnamezen vervolgens met creativiteit en smaak hebben omgetoverd tot de sandwich die vaak wordt geprezen als het beste broodje ter wereld. De Banh Mi.

4. Japan: Tongkotsu ramen noedels

Het beeld dat de gemiddelde student heeft van noedels is ver verwijderd van wat de Japanners als noedels accepteren. Elk regio van het land kent wel haar eigen soort ramen maar geen een is populair en rijk in smaak als de Tonkotsu ramen. Een hartige en heftige soep met een crèmige textuur, varkensbotten en varkensvet dat meerdere uren wordt gekookt en wordt geserveerd met noedels. Geen liefhebber van varkensvlees? Dan kun je de ramen gelukkig ook in andere smaken krijgen, zoals miso. ramen-1

5. Myanmar: gember/tomaat salade

Het woord ‘salade’ is hier vrij misleidend. Waar wij al gauw denken aan een gezond alternatief op de AVG om eventuele kilo’s te verliezen, denken ze hier in Myanmar anders over. Deze heerlijke salade is een samenstelling van noten en gefrituurde sojabonen, kool, tomaten en brokken gember gedrenkt in een smaakvolle olie.

6. Vietnam: Pho

Het meest bekende en populairste gerecht van Vietnam dat negen van de tien keer verkeerd wordt uitgesproken: Pho (uitspraak: fuh). Een noedelsoep die bereid wordt met kip of biefbouillon en, afhankelijk van de regio, geserveerd wordt met citroen, lente-ui, taugé, basilicum en chilipepers om naar wens op smaak te brengen. pho-1

7. India: Falooda Kulfi

Als je denkt aan India denk je al gauw aan de vele gekleurde, geurige en over het algemeen pittige gerechten. Maar onze favoriete gerechten in India zijn de zoete deserts waarmee je de brand van het hoofdgerecht kan blussen. Falooda Kulfi is een koud nagerecht gemaakt van verdampt gecondenseerd en gezoet melk dat haar specifieke smaak dankt aan rooswater, basilicum en tapioca als ingrediënten.

8. Nepal: Dal Bhat

Tijdens het backpacken in Nepal zal je al gauw merken dat de variatie van de gerechten beperkt is en je het overgrote deel van de tijd je maag vult met dal bhat. Zodra je het geurige en energierijke gerecht proeft zal jij je hier vredig bij neerleggen. Het is namelijk geen straf om te leven van gestoomd rijst (bhat) met linzensoep (dal) dat gegeten wordt met verschillende groentes en, afhankelijk van de regio, kip of vlees. dal-bhat-1

9. Cambodja: Som Ang

Een heerlijk zoete snack dat je in de straten van Cambodja koopt. Zoete bananen worden gegrild en geroosterd om vervolgens samen met plakkerige rijst (gekookt in kokosmelk en palmsuiker) ingepakt te worden in bananenbladeren. Deze pakketjes worden vervolgens geroosterd totdat de rijst karamelliseert en de banaan begint te smelten.

10. Thailand: Tom Yum Goong

Deze lijst zou niet compleet zijn zonder minstens één Thaise soep. Tom Yum is de Thaise benaming voor pittige zure soep en Goong betekent ‘garnalen’. Deze frisse en heerlijke soep wordt bereid met citroengras, kafir blaadjes, limoen, vissaus, galangal, chilipepers en overheerlijke garnalen. tom-yum-1

11. Cambodja: Loc Lac

Dit traditioneel Cambodjaanse gerecht kan je in vrijwel ieder restaurant van het land vinden maar de beste variaties hebben wij op de straatmarkten mogen proeven. Loc Lac bestaat uit gefrituurde of gebakken blokjes rundvlees en rode ui dat geserveerd wordt op een bedje van sla, komkommer en tomaat.

12. Maleisië: Assam Laksa

Maleisië, met name Penang, is zeer trots op de Assam Laksa. Een heerlijke visnoedelsoep dat op Penang haar roots kent maar tegenwoordig door het gehele land te vinden is. De ietwat pittige en zurige soep, met brede noedels en vers gevangen en gepocheerde vis gaat perfect samen met de frisse garnering bestaande uit mint, komkommer en soms zelfs ananas. asam-laksa-1

Andere niet te missen gerechten:

Er is uiteraard nog veel meer lekkers te eten in Azië. Denk bijvoorbeeld aan de (verse) spring rolls in Vietnam, de satés in Indonesië, de Thaise curry’s, de honderden heerlijke Indiase gerechten, dim sum in China en een favoriet bij velen; sushi. Azië is een onvergetelijke verassing voor je smaakpapillen. Wil je ook graag het beste van de Aziatische keuken proberen maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan nu meer over de beste streetfood bestemmingen van Azië.