Geplaatst op 26 mei 2017 in de categorie(ën) India.


Een bezoek aan de Taj Mahal

Denk je aan India, dan denk je natuurlijk aan de Taj Mahal! Iedereen heeft wel een beeld van de Taj Mahal, maar als je hem eenmaal in het echt bezocht hebt, begrijp je het. Je begrijpt waarom je hier al van kinds af aan foto’s van ziet; je begrijpt waarom hier ieder jaar miljoenen mensen naartoe komen; je begrijpt waarom het sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en je begrijpt waarom het in 2007 verkozen is tot één van de nieuwe zeven wereldwonderen. Een bezoekje waard dus!

Een kleine geschiedenisles

De Taj Mahal is een mausoleum dat in 1631 gebouwd is door keizer Shah Jahan ter ere van zijn derde en favoriete vrouw, Mumtaz Mahal. Zij overleed tijdens het baren van hun dertiende (!) kind. Zoals het liefdesverhaal gaat, was Shah Jahan zo verdrietig door de dood van zijn vrouw, dat hij het meest indrukwekkende mausoleum ooit wilde maken. Mahal’s rustplaats zou zo bijzonder worden, dat het zeker niet overtroffen mocht worden door de mausolea van Shah Jahan’s eerdere vrouwen. Toen Mumtaz Mahal nog in leven was, moest de keizer haar vier beloften afleggen: hij moest de Taj Mahal bouwen, hij moest opnieuw trouwen, hij moest goed zijn voor hun kinderen en hij moest het graf van Mumtaz Mahal altijd op haar sterfdag bezoeken. Zijn gezondheid verslechterde echter snel en zijn zoon werd de troonopvolger. In 1657 werd Shah Jahan door zijn zoon gevangengezet, waardoor hij zijn laatste belofte niet meer kon nakomen, en in 1666 overleed hij in gevangenschap. Hij is toen naast zijn vrouw begraven in de Taj Mahal.


Architectuur

De Taj Mahal staat op de oever van de rivier de Yamuna in Agra, die ook dient als gracht ter verdediging van het Agra Fort. De rechthoekige basis van de Taj Mahal symboliseert de schoonheid van de verschillende kanten van een vrouw. De hoofdingang is als een sluier voor het gezicht van een vrouw, welke in de Indiase traditie op de huwelijksnacht moet worden opgeheven om de schoonheid van de bruid te onthullen. Deze hoofdingang leidt naar de tuinen rond de Taj Mahal en is al indrukwekkend op zich; je vergeet bijna waarvoor je hier ook alweer naartoe kwam. De hoofdingang is gemaakt van rood zandsteen en marmer. Eenmaal door de hoofdingang, komt de Taj Mahal in zicht. Het uitzicht wat je hebt op de Taj Mahal vanuit de hoofdingang is het prachtige beeld wat je kent van alle foto’s.

Tips voor een bezoek aan de Taj Mahal

– De entreeprijs voor toeristen is 1.000 roepies, inclusief een fles water. Wil je een tweede kans om de Taj Mahal te zien? Ga dan naar de tuinen over de rivier. Je betaalt dan maar 100 roepies om binnen te komen, voor bijvoorbeeld een extra Taj-ervaring tijdens zonsondergang en weinig toeristen. – Bij de ingangen aan het zuiden en westen kun je direct je kaartje kopen, maar hier zijn de rijen langer. Als je je kaartje koopt aan de oostkant zul je twee kilometer moeten lopen, maar kun je wel direct doorlopen. Mocht je geen contant geld op zak hebben en met de creditcard moeten betalen, dan kan dit bij de westkant. – Wees er zo vroeg mogelijk! Rond 9.00 uur komen er bussen vol toeristen aan bij de Taj Mahal, dus zorg dat je deze drukte voor bent. De poorten openen om 6.30 uur, maar zelfs om 6.00 uur staat er al een rij. – De Taj Mahal staat in Agra, zo’n vijf uur rijden vanaf Delhi. Je kunt het als dagtrip vanuit Delhi doen, maar dan kom je wel op het drukste moment van de dag aan, waardoor het niet aan te raden is. – Er zijn veel goede hotels in de buurt van de Taj Mahal, zodat je gemakkelijk de Taj Mahal bij zonsopkomst kunt bewonderen. De omgeving van de Taj Mahal is echter autovrij. Als je een hotel hebt in deze directe omgeving zul je dus wel een stukje moeten lopen. – De Taj Mahal is op vrijdagen gesloten voor publiek! – Je wordt bij binnenkomst verdeeld in rijen voor mannen en vrouwen, omdat er wordt gefouilleerd. Neem dus geen aanstekers, scherpe of brandbare voorwerpen of eten mee naar binnen. – Hoe laat je ook gaat, het zal druk zijn. Een beetje geduld is dus vereist als je een goede foto wilt maken zonder dat er iemand in de weg staat.

Heb je een reis door India op de planning staan? Dan mag je dit romantische verhaal, gekleed in een marmeren jasje, zeker niet missen!