Beste duik- en snorkelspots op Bali

Beste duik- en snorkelspots op Bali

Naast heel goed surfen, meerdere vulkanen beklimmen, struinen door de prachtige rijstvelden en alle andere interessante activiteiten die je kunt doen op het vasteland, is er ook genoeg te bewonderen in Bali’s onderwaterwereld. Rondom het eiland vind je veel plekken waar je zowel als snorkelfanaat als fanatiek duiker goed uit de voeten. Van nachtduiken in Padangbai tot een schipwrak bewonderen op 30 meter diepte; de vele duikspots rondom Bali bieden een gevarieerd aanbod aan leven in de zee.

Menjangan eiland

Ten noordwesten van het vasteland van Bali vind je Menjangan, nummer drie op Discovery Channels lijst ‘Beste snorkelspots ter wereld’. Menjangan dankt zijn naam aan de grote hertenpopulatie die op het eiland woont, want in het Indonesisch betekend het ‘hert’. Zowel beginnende snorkelaars als ervaren duikers kunnen hier hun hart ophalen. Je betaalt een kleine €20 om toegang te krijgen tot het eiland, dat wordt gebruikt om de habitat en de biodiversiteit op het eiland te beschermen. Bij Menjangan kun je goed ‘muur-duiken’: het eiland gaat als het ware 60 meter door onder water in de vorm van gesteente, grotten en koraal, waar je langs kunt duiken. De zichtbaarheid is uitstekend (+50m), wat het eiland tevens een perfecte plek maakt om te snorkelen. Je ziet hier vooral kleine vissen, hoewel er ook perioden zijn waarin manta’s, rif haaien en zelfs walvishaaien het eiland een bezoek brengen.


menjangan-1


Nusa Penida

Ten zuidwesten van Bali vind je Nusa Penida het grootste eiland vergeleken met buureilanden Nusa Lembongan en Nusa Ceningan. Dit eiland staat bekend om de gunstige omstandigheden voor manta rays, waardoor ze er dus vrijwel het hele jaar te vinden zijn. De populairste spot om te snorkelen en duiken is dan ook Manta Point. Het water hier is hier iets kouder dan op andere duikplekken aan de kust van Bali, door een koude opwelling vanuit de diepe oceaan ten zuiden van Bali. Bij andere duikspots rondom Nusa Penida heb je kans om de mola-mola vis en rif haaien te zien. Maar naast de manta rays en mola-mola’s biedt Nusa Penida ook genoeg klein marien leven en veel koraalsoorten. Vanaf Chrystal Bay strand kun je gemakkelijk een snorkel set huren en zelf de onderwaterwereld verkennen. De diepte is 6 tot 40 meter en de zichtbaarheid ligt gemiddeld rond de 30 meter, afhankelijk van waar je duikt of snorkelt.


Nusa Penida 2


Nusa Lembongan

Een populairdere snorkelplek en een van de buureilanden van Nusa Penida is Nusa Lembongan. Dit eiland is ongeveer 20 keer zo klein als Nusa Penida, maar heeft gek genoeg veel meer accommodaties en faciliteiten voor toeristen. Een snorkel tour rondom dit eiland wordt daarom ook vaak gecombineerd met wat plekken aan de kust van Nusa Penida, op 20 minuten afstand. Het noordwesten van het eiland bestaat uit mangroves die uitmonden op een kleurrijke onderwaterwereld. Het is er vrij ondiep, en daarom een goede plek voor beginners. Allerlei kleine, felgekleurde visjes zwemmen je tegemoet en als je geluk hebt zie je zelfs een schildpad. Duiken kun je ook bij Nusa Lembongan, bijvoorbeeld op de duikspot Blue Corner, waar regelmatig mola-mola’s te vinden zijn. De diepste duikspot bij dit eiland is 30 meter diep, en de gemiddelde zichtbaarheid ligt rond de 20 meter.


nusa-lembongan-3


USS Liberty Schipwrak, Tulamben

Heb je al een PADI-certificaat en ben je toe aan iets spannends? Ga dan naar het schattige kustplaatsje Amed voor een overnachting of 2 en maak een dezer dagen een tripje naar Tulamben, waar je door een gezonken schip kunt duiken. Dit is de bekendste duikspot aan de kust van Bali en een van de beste schipwrakken ter wereld om in te duiken. Het Liberty schip werd in 1942 geraakt door een Japanse torpedo en strandde aan de kust van Tulamben. De uitbarsting van Mount Agung in 1963 zorgde ervoor dat het schip terug de zee in zakte, waardoor hij nu op een zandbank ligt, ongeveer 30 meter onderwater. In 50 jaar is er veel koraal geen groeien dat veel vissoorten aantrekt. Dit zijn voornamelijk kleinere vissoorten, hoewel er ook regelmatig kleine haaien en roggen te zien zijn. De zichtbaarheid is zeer goed en rijkt tot ongeveer 20 meter. Door de diepte van deze duikspot wordt het alleen aan ervaren duikers (PADI Advanced/Open Water met meer dan 10 duiken) aangeraden de plek te bezoeken.


tulamben-1


Padangbai

Kom je net terug van je trip naar de Gili eilanden? Slaap dan een extra nachtje in Padangbai en verken de duikspots aan de kust van dit kleine dorpje. Zowel voor beginners als ervaren duikers zijn er goede snorkel en duikplekken te vinden. Onderwater zie je vooral grote scholen vissen, verschillende soorten roggen, diepzeevissen en kleine haaien. Padangbai leent zich heel goed als nacht duikspot door de rustige stroming en het ondiepe water. ’s Nachts vind je er zeepaardjes, zeldzame naaktslakken, kathaaien en roggen. Een van de beste duikspots dat bekend staat om de vele kleuren ligt op 200 meter van het vasteland, The Ferry Channel. Blue Lagoon is het beste plekje om te snorkelen. De maximale diepte van de plekken is 40 meter met gemiddeld 18 meter zicht.


padangbai-1


Reisgids Indonesië