De beste duikspots van Raja Ampat

De beste duikspots van Raja Ampat

Raja Ampat staat onder ervaren duikers bekend als hét paradijs van Zuidoost-Azië. Deze archipel, bestaande uit meer dan 1.600 eilanden, ligt in het hart van de ‘coral triangle’: het gebied van 6 miljoen km2 met de hoogste mariene biodiversiteit ter wereld. 80% van alle koraalsoorten op aarde hebben zich hier gevestigd (dat is tien keer zo veel als in de Cariben), 1.650 vissoorten, zes schildpad soorten en 27 soorten zeezoogdieren (waaronder walvissen, haaien, dolfijnen en mantaroggen’s). Zoals je wellicht verwacht zijn er tientallen prachtige duikplekken in Raja Ampat, wat het lastig maakt om te kiezen waar je heen wilt gaan. Daarom hebben we in dit artikel de beste duikplekken op een rijtje gezet.

Arborek eiland

Arborek is een klein eiland van ongeveer 500 bij 200 meter dat is omringd met een prachtig rif. Start je duik vanaf de grote steiger (ook wel ‘main jetty’), en neem dan onder de steiger een kijkje. Hier zijn vaak grote scholen fusiliers, jacks, batfish en surgeon major fish te vinden. Pal voor de steiger is een grote koraalrots te vinden van ongeveer vijf meter hoog, waaronder vaak wobbegong haaien te vinden zijn. Bij de koraalrots vind je vaak groepen snappers, sweetlips en veel zeeslakken zoals nudibranchs. Ga vervolgens naar rechts en volg het kleurrijke rif; grote kans dat je mantaroggen, haaien en blauwe pijlstaartroggen tegenkomt. Deze duikplek is tof voor zowel ervaren als beginnende duikers, en kan het beste worden gedoken tijdens vloed (dan is er minder stroming).


Raja Ampat



Blue Magic

Deze duikplek staat bekend om hetgeen waar menig duikhart harder van gaat kloppen: oceanic manta rays (of oceanische mantaroggen). Waar een rif mantarog een maximale spanwijdte van vijf meter heeft, kan de oceanische manta tot wel tien meter groot worden. Mariene biologen bezoeken daarom deze duikspot veel om informatie te winnen over de bedreigde diersoort. Maar daarnaast kun je hier ook allerlei andere dieren zien, van haaien tot octopussen en van de orang-oetan krab tot grote scholen barracuda’s. Het rif bestaat uit kleurrijk zacht en hard koraal, sponzen en grote koraalrotsen. Gezien de sterkere stroming wordt deze duikplek aangeraden voor duikers met een PADI Advanced Open Water certificaat of hoger.

Melissa’s Garden

Stel je de perfecte duikplek voor, zoals je ziet in magazines en in documentaires; dat is Melissa’s Garden. Dit is misschien wel de populairste duikplek van Raja Ampat, en niet zonder reden. Met gezond koraal in verschillende kleuren waarboven ontelbare aantallen scholen vissen en haaien zwemmen, is dit rif de lange boottocht waard. De duikplek bestaat uit drie kleine eilandjes, waartussen het rif ligt op ongeveer 7 tot 25 meter diep. Op het rif vind je naast de scholen jacks en sweetlips, ook bumphead parrotfish, zilvertip haaien en witte en zwarte rifhaaien. In 2016 is hier zelfs een walvishaai gespot. In het ondiepere gebied kun je zeeslangen en zeepaardjes tegenkomen, terwijl je op 20 meter meer kans hebt op barracuda’s en mantaroggen.


Duiken Raja Ampat


Manta Sandy

Een van de bekendste duikplekken in Raja Ampat is Manta Sandy, omdat hier de kans ontzettend groot is dat je de beroemde mantaroggen van dichtbij kunt bekijken. Deze duikplek bestaat niet uit een lang rif zoals de andere duikplekken, maar uit een korter rif met twee grote koraalrotsen. Deze koraalrotsen vormen samen de ‘cleaning station’ voor de mantaroggen: kleine vissen maken hier de huid van de manta’s schoon, waardoor de wonden sneller helen. Op zo’n tien meter kun je de manta’s zien worden schoongemaakt terwijl ze naast één van de koraalrotsen zwemmen. In het manta seizoen (oktober tot maart) zie je er al snel tien bij Manta Sandy. Let wel, er is een barrière neergezet met oud koraal op ongeveer vijf meter van de koraalrotsen af, waar je niet langs mag. De mantaroggen worden verstoord als duikers te dichtbij komen, daarom probeert Conservation International zo de duikers te sturen.

Cape Kri

Cape Kri staat bekend om het record voor hoogste aantal getelde vissen in één duik, dat door Dr. Gerry Allen is vastgelegd. Hij telde hier namelijk 374 soorten, waardoor Cape Kri in één klap een van de bekendste duikplekken ter wereld werd. Dit komt doordat de duikplek op het noordoostelijke puntje van Kri eiland ligt, waar verschillende sterke zeestromingen samenkomen. Hierdoor komen er veel scholen vissen samen op een relatief klein rif, en die trekken dan weer mantaroggen, haaien en schildpadden aan. Het diepste punt van de duikplek is 40 meter, en het wordt aangeraden om met hoogtij hier te duiken in verband met de stromingen.



Hoe kom je er?

Wil je duiken in Raja Ampat? Vlieg dan vanaf Jakarta of Makassar naar Sorong, en vervolg je reis met de ferry naar Waisai. Vanaf de haven van Waisai kun je met een liveaboard gemakkelijk door het gebied cruisen en iedere dag duiken, maar een vriendelijkere optie voor backpackers is om in een homestay te verblijven. Op eilanden zoals Mansuar, Gam en Arborek vind je veel homestays, maar alleen op Mansuar en Arborek eiland vind je diveshops.