Geplaatst op 27 oktober 2017 in de categorie(ën) Iran.


Reizen als vrouw in Iran

Als je als vrouw besluit te gaan backpacken in Iran krijg je al gauw tientallen vragen naar je toe gesmeten, waarvan de kern eigenlijk neer komt op: ‘ben je gek?’. Wij vrezen al gauw waar we niets over weten en over Iran weten de meesten van ons eigenlijk niet zo veel. Het ooit zo moderne Iran heeft een intense islamitische revolutie meegemaakt wat het vandaag de dag een islamitische Republiek maakt. In hoeverre beïnvloed dit jouw reis als vrouw door Iran? Hoe gevaarlijk is het nu echt? Wat kun je verwachten? Welke kleding neem je mee en hoe dien jij je te gedragen? Wij beantwoorden voor jou de meest gestelde vragen over het reizen in Iran als vrouw.

Veiligheid

Gevallen van gevaar, geweld of seksuele intimidatie jegens reizende vrouwen in Iran zijn vrijwel onbekend. Dit betekent niet dat je niet op je hoede hoeft te zijn. Net als in ieder ander land kun je worden nageroepen of aangesproken door mannen, maar niet meer of minder dan in steden als Rotterdam of Amsterdam. Reageer hier niet fel op maar negeer het simpelweg en sla een andere kant op. Ontwijk zeer goedkope budget hotels, kies voor vrouwelijke gidsen en blijf uit de theehuizen (tenzij je met een gezin of een gezamenlijke groep vrouwen bent). Verder geldt het standaardadvies dat wij voor ieder land aanraden: loop ‘s avonds niet in het donker alleen op straat, ontwijk geïsoleerde plekken, doe altijd onderzoek naar je aankomende bestemming en zorg er voor dat je voldoende geld bij je hebt.

Gedrag

Zoals wij in het westen al gauw denken in het stereotypebeeld van de Iraanse vrouw, gesluierd in het zwart, heerst er ook een stereotype beeld in Iran van de westerse vrouw: de ‘losse’ en ‘immorele’ vrouw. Ingetogen gedrag jegens mannen kan dus meer respect oproepen dan zeer vriendelijk gedrag. Probeer altijd beleefd te blijven tegen mannen, maar benader bij voorkeur vrouwen als je een vraag hebt of ergens hulp bij nodig hebt. Steek je hand niet uit om een man te groeten maar strijk met je hand over je hart en buig lichtjes om een respectvolle groet uit te brengen en het verder verbaal te houden. Reis je met een partner? Onthoud dan dat fysiek contact tussen man en vrouw, met name ongehuwde koppels, in het openbaar verboden is. Verder raden wij aan een neppe trouwring te dragen en je als getrouwd koppel te presenteren. In Iran worden mannen en vrouwen in openbare gelegenheden vaak gescheiden gehouden. Denk hierbij aan restaurants met aparte zithoeken en stadsbussen met specifieke ingangen en zitplekken voor vrouwen. Verder zijn hotelzwembaden vrijwel exclusief voor mannen weggelegd. Het is echter niet altijd een verplichte scheiding. De metro’s kennen aparte vrouwencoupés en in sommige steden rijden er vrouwentaxi’s, bestuurd dóór vrouwen vóór vrouwen maar het gebruik van deze coupés en taxi’s is niet verplicht. In tegenstelling tot de stadsbussen hebben de langeafstandsbussen geen aparte zitplekken. Toch raden wij aan een plekje te zoeken naast een vrouw en daar de rest van de rit te zitten.

Kleding

Het belangrijkste aspect van backpacken in Iran als vrouw is je kleding. Vanaf het moment dat je het vliegtuig uitstapt moet je er al rekening mee houden voor het overgrote deel bedekt te zijn. De kledingdracht van Iran bestaat uit drie belangrijke onderdelen.

1. De hijab

De hijab is een sjaal of doek die je in Iran losjes om je hoofd kunt wikkelen om het haar te bedekken in het openbaar. Denk hierbij ook aan hotels, cafés, bussen en vliegtuigen. Dit is verplicht voor alle vrouwen in het land, dus ook voor de westerse reiziger. Als je bij iemand thuis uitgenodigd wordt geldt dit alleen in het bijzijn van mannen. In grote moderne steden, met name Teheran, zie je grote plukken haar van onder en boven de hijab’s uitsteken maar in conservatieve of heilige steden zoals Mashhad en Qom is dit not done! Kijk dus goed om je heen en pas je aan aan je omgeving.

2. Manto

De manto is een lange, loszittende jas die je lichaam tot een stuk onder de billen / boven de knieën bedekt. Als je tijdens de warmere maanden naar Iran reist, dan kan dit een lange dunne vest of een loszittende tuniek zijn. Let op, verwar de Manto niet met de Chador. De Chador is het lange zwarte gewaad dat, op het gezicht na, het volledige lichaam en hoofd bedekt. Dit is niet verplicht!

3. Bedekkende kleding

Het belangrijkste bij het kiezen van je kleding is dat je enkels, benen, armen en huid (op handen en gezicht na) bedekt zijn. Verder is alles toegestaan. Leggings, spijkerbroeken, jurken of rokken dus ook. Ook voor de kleding geldt, net als voor de hijab, dat het afhankelijk is van de plek waar je bent. In Teheran kan een zwarte legging met een rok tot op de knieën geaccepteerd worden, maar dit hoeft niet overal zo te zijn. Een belangrijke tip is om alle kleding die je naar Iran meeneemt vooraf te passen en outfits klaar te hebben liggen. Zo kun je van tevoren goed zien in hoeverre je bedekt bent. Nu kun je al deze regeltjes en adviezen bestuderen maar laat je hier vooral niet door afschrikken. Houd je aan de kledingdracht, gedraag je ingetogen en weet je even niet hoe jij je moet gedragen? Let dan simpelweg op de lokale Iraanse vrouwen en gebruik dit als leidraad! Onthoud dat dit een andere cultuur is waarvan het contrast met de westerse cultuur soms vermoeiend kan zijn maar het des te interessanter en avontuurlijker maakt om dit ongewone land te bezoeken.