Geplaatst op 28 februari 2017 in de categorie(ën) Japan.


Capsule hotels: een bijzondere Japanse ervaring

Daar sta je dan, met je backpack, net je eerste stappen op Japanse bodem gezet. Eenmaal aangekomen in de stad wordt het tijd om een hostel te zoeken. Daarmee bezig zijnde kom je erachter dat dat nog helemaal niet zo gemakkelijk gaat zoals in de meeste Zuidoost-Aziatische landen. Veel is al volgeboekt en de meeste overgebleven hotels passen eigenlijk niet binnen het budget van een backpacker. Een laatste optie blijken capsulehotels, waar je weleens van gehoord hebt, maar ook grote vraagtekens bij hebt.

Een Capsule hotel; wat moet ik me daarbij voorstellen?

Oorspronkelijk is het concept van capsulehotels bedacht om businessmannen een goedkoop en gemakkelijk onderkomen te bieden voor de nacht. Zo hoeven ze hun kostbare tijd niet reizend door te brengen wanneer ze tot laat in de avond aan het werken zijn en ’s ochtends vroeg weer aan de slag moeten. Toen de hotels succesvol bleken te zijn, zijn meer en meer ondernemers hun slag gaan slaan met dit concept. Het is vandaag de dag dan ook niet moeilijk om een capsulehotel te vinden. Naast businessmannen worden de hotels nu ook door veel andere mensen gebruikt, bijvoorbeeld door backpackers of andere toeristen die benieuwd zijn naar deze bijzondere vorm van overnachten. De capsule hotels geven een goed low-budget alternatief voor de hotels zoals wij ze kennen. Een dag van tevoren een hotel boeken in een grote Japanse stad kan namelijk nogal eens onbetaalbaar zijn. Verwacht prijzen vanaf twintig euro voor een van de capsulehotels, maar per stad kan de prijs variëren.
Capsule Japan 1

Hoe zo’n overnachting precies in zijn werk gaat

Zoals bijna ieder ander hotel(keten), verschillen de capsulehotels onderling enorm van elkaar. Hoe dan ook, er zijn een aantal overeenkomsten te vinden. Zo zal je bij binnenkomst verwacht worden om je schoenen uit te doen en in een kluisje te stoppen, waarna je slippers aandoet om je verder door het hotel te manoeuvreren. Ook zal je een opbergplek vinden voor de grote, verder onnodige bagage – deze past namelijk niet in de kleine ruimte waar je de nacht door zal brengen. Na ingecheckt te hebben krijg je een sleutel voor je ‘slaapkamer’ en een opbergruimte voor je kleinere bagage. Over het algemeen is er een gezamenlijke ruimte, waar je mensen zal aantreffen die aan het werk zijn of eventueel mensen kan leren kennen. Maar heb hier niet te hoge verwachtingen bij; de meeste mensen in deze hotels zijn hier niet om vrienden te maken, zoals je misschien gewend bent van de vele Aziatische hostels. De slaapcabines zelf zijn klein. Verwacht zo’n één bij één vierkante meter, wat gelukkig kleiner klinkt dan het in werkelijkheid is. De cabines zijn goed geïsoleerd en zo zal je geen hinder ondervinden van de slapers onder, naast en boven je. Om je capsule binnen te gaan zal je via een trappetje, zoals we van hoogslapers gewend zijn, de ruimte betreden. De wasruimte wordt gedeeld met de andere hotelgasten, maar zal wel gescheiden zijn op geslacht. Het is een erg bijzondere ervaring en zeker een aanrader om eens uit te proberen in Japan!