Geplaatst op 6 september 2015 in de categorie(ën) India, Myanmar, Thailand.


Meditatie cursus in het stilte klooster

Als het begrip stilteklooster valt denken en zeggen velen: dat is niks voor mij, dat gaat mij nooit lukken! Maar als je het nooit probeert zal je het ook nooit weten! Het is een hele uitdaging waar je veel profijt van zal hebben in de toekomst. Tijdens de cursus mag je niet lezen, schrijven, praten of naar muziek luisteren. Dit is nodig om het mediteren beter te ervaren en meer tot jezelf te komen. Ook zal het eetpatroon anders zijn dan je gewend bent. Het ontbijt wordt geserveerd om 7 uur in de ochtend en de lunch al om 11 uur. De gerechten zijn vegetarisch en er wordt gebruik gemaakt van vleesvervangers, de maaltijden hebben als basis rijst of noedels.

Maar wat is meditatie nou eigenlijk? Bij het uitoefenen van meditatie wordt ernaar gestreefd om je hoofd helder te krijgen. Een groot doel is om controle te krijgen over jezelf. In het dagelijkse leven wordt ons leven regelmatig beheerst door emoties zoals bezorgdheid, boosheid en angst. Het doel van meditatie is streven naar controle over jezelf, zo verminder je negatieve gedachten en zullen invloeden van buitenaf je minder beïnvloeden. Hierdoor wordt het lijden verminderd en word je gelukkig(er). Er wordt veel aandacht besteed aan positiviteit. Er is geen plaats voor negativiteit. Tijdens de cursus is er veel gesproken over materialisme. Mensen willen vaak meer meer meer. Dit is ook de reden waarom er geen heerlijk bed is tijdens het verblijf. Door de meditatie uit te voeren zou je je zo relax moeten voelen dat het niet uit zou moeten maken of je in een bed van een vijf sterrenhotel ligt of in een oncomfortabel bed. Het doel van de cursus is om je lichaam en geest samen te laten komen en weer terug te komen tot jezelf. Om ons lichaam op te frissen nemen we een douche, maar we vergeten vaak de geest op te frissen. Dit kan met meditatie, om zo de balans in onszelf te vinden en te behouden. De cursus kan worden gezien als een levenservaring. Na de cursus zal je merken dat je concentratie, je doorzettingsvermogen en de manier hoe je in het leven staat is verbeterd.



Wat Phrathat Doi Suthep, een bekend meditatiecentrum in Thailand


Er zijn veel verschillende tempels in Azië waar de meditatie cursussen worden aangeboden. Bijvoorbeeld in India, Myanmar en Thailand. Een bekend meditatiecentrum in Thailand is de Wat Phrathat Doi Suthep tempel in Chiang Mai. Het bijzondere aan deze tempel is dat er veel wordt gereflecteerd naar het dagelijkse leven in de westerse samenleving. Dit is een goed handvat om de positieve gedachten thuis vast te houden. De locatie van deze tempel, in de bergen, is overigens ook geweldig. Je kan zelf beslissen hoe lang je wil deelnemen aan het programma. Tien dagen of langer wordt aangeraden om het beste resultaat te bereiken. Als je het leuk vindt om te ervaren hoe het is in een stilte klooster kan je er ook een paar dagen verblijven. Voor diegene die de uitdaging aandurven kunnen ook kiezen voor 21 dagen. Als je hiervoor kiest bestaan de laatste drie dagen uit een verblijf in je kamer en je mag niet slapen. Je mag alleen mediteren, naar het toilet en het eten wordt op jouw kamer bezorgd.

Tijdens de cursus is er een dagelijks programma opgesteld. Voordat de cursus begint wordt er eerst uitleg gegeven over het mediteren. De loop- en zitmeditatie worden het meest gebruikt tijdens de cursus. De ligmeditatie doe je voordat je gaat slapen en de stameditatie wordt toegepast tijdens de loopmeditatie. Tijdens de eerste dag vindt er een openingsceremonie plaats. Dit wordt op een bijzondere wijze gedaan met bloemen, een gebed en een openingsverhaal van de monnik. Aan het einde van de cursus wordt op deze wijze ook de cursus beëindigd en krijg je nog wat handige tips mee voor thuis.

Hier is een voorbeeld van een dag in het meditatie centrum:

05:00 uur: de dag begint.
05:30 uur: Dharma talk. Tijdens de Dharma talk geeft de monnik les over het leven. De onderwerpen verschillen per dag. Er wordt gebruik gemaakt van casussen uit het dagelijkse leven.
07:00 uur: ontbijt. Het ontbijt verschilt per dag. Vaak krijg je noedel- of rijstsoep.
08:00 uur: individuele meditatie. Tijdens de individuele meditatie kan je zelf indelen wanneer jij je meditatiesessie uitvoert. De rest van de tijd kan je zelf besteden.
11:00 uur: lunch. Meteen ook de laatste maaltijd van de dag! De maaltijd bestaat uit rijst met groenten en vleesvervangers.
12:00 uur: individuele meditatie.
14:00 uur: meditatie feedback. Tijdens de feedback vraagt de monnik hoe het gaat en komt er een stapje bovenop. Je begint met 15 minuten loopmeditatie en 15 minuten zitmeditatie. Dit wordt elke dag iets meer.
18:00 uur: chanting. De chanting is een speciale gebeurtenis in het klooster. Het wordt ook goed ontvangen bij de deelnemers. Hier ga je een uur lang gebeden voorlezen. Dit is in het Sanskriet. Het is fijn om even je stem te laten horen.
19:00 uur: individuele meditatie.
21:00 uur: de dag is voorbij. Je gaat op tijd naar bed, want de wekker gaat alweer on 5 uur!

Lijkt jou dit wat? Zorg ervoor dat je op tijd reserveert zodat je verzekerd bent van een plek. De kosten van de cursus zijn op basis van een donatie. Je kan zelf bepalen hoeveel geld je wilt geven voor jouw verblijf. Bezoek voor meer informatie de website van het project.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.