Geplaatst op 17 december 2019 in de categorie(ën) Turkije.


De politieke situatie in Turkije

Turkije is over het algemeen een veilig land om te backpacken, mits je rekening houdt met een aantal aspecten die op politiek gebied een rol spelen. Erdoğan speelt al lange tijd een actieve rol in de Turkse politiek. Sinds 2014 is hij officieel president van Turkije en ging gepaard met veel onrust. Erdoğan is leider van de APK, een conservatieve en religieuze partij die veel aan- en tegelijkertijd tegenhangers heeft. De politieke voorkeur van de inwoners van Turkije kent een grote tweedeling.

Een korte geschiedenis

De republiek van Turkije werd in 1923 officieel gesticht onder leiding van Atatürk. Atatürk is een volksheld, die -na het lange heersen van een reeks van Ottomaanse sultans- eindelijk staat en religie wilde scheiden. Zo kwam Turkije in een progressieve sneltreinvaart terecht en kreeg het land gebruiken, normen en waarden die grotendeels overeenkomen met die van de westerse wereld. Religie speelde in steeds meer families een kleinere rol.

Slechte economie

Lange tijd is het slecht gegaan met de economie van Turkije. Dat leidde tot meer en meer onvrede bij een groot deel van de bevolking. Vooral het oosten van het land kent veel armoede en heeft agricultuur voornamelijk als inkomstenbron. Erdoğan is sinds 2003 staatshoofd van Turkije. Omdat hij net aan de macht kwam ten tijde van de economische crisis in ‘het westen’ deed de Turkse lira het in verhouding plotseling erg goed, en leek Turkije uit hun eigen financiële dal te klimmen. In 2014 werd, mede daarom, Erdoğan als president van Turkije verkozen, met 51% van de stemmen.

Protesten

Vanaf dat moment werd het rumoerig in Turkije, het land werd echt in tweeën verdeeld, en tegenhangers gingen de straat op. Demonstraties en tegengeluid worden in Turkije echter hard aangepakt: protesten eindigden met doden en tot op de dag van vandaag zijn bepaalde websites nog steeds verboden (Wikipedia werkt niet, maar ook het bekijken van pornografie is niet toegestaan). In 2016 werd tevergeefs geprobeerd een staatsgreep te plegen, wat mislukte en ernstige gevolgen had voor veel inwoners. Omdat het nooit helemaal duidelijk is geworden wie er allemaal achter de staatsgreep zaten, zijn onder leiding van Erdoğan veel rechters, journalisten, advocaten en zelfs leraren achter slot en grendel gezet. Tot vandaag de dag zijn er nog steeds mensen die het land ontvluchten, omdat de overheid nog steeds bezig is met arrestaties. Volgens Amnesty International zijn martelingen en verkrachtingen voorgekomen bij de arrestanten naar aanleiding van de coupe. Vlak na de staatsgreep was het niet veilig om in een openbare ruimte kritisch te spreken over Erdoğan. Mocht iemand dit horen die kwaad in de zin had, stapte deze op de politie af om verhaal te doen met als gevolg dat mensen werden opgepakt en vastgezet. Zelfs op universiteiten is politie de campus binnengedrongen om studenten uit hun bed te trekken, in elkaar te slaan en mee te nemen naar de gevangenis, omdat zij een spandoek op de campus hadden opgehangen die hun kritiek weerspiegelde.

Hoe veilig te reizen

Tegenwoordig is de grootste wind gaan liggen, maar toch is het belangrijk dat je voorzichtig bent met het uiten van je mening. Vrijheid van meningsuiting, zoals we dit in Nederland kennen, bestaat daar niet. Je kunt natuurlijk over de politieke situatie praten, maar doe dit vooral binnenshuis met mensen die je vertrouwt. Ga niet uitgebreid op een terras bespreken wat je vindt dat er allemaal mankeert aan de president van het land. Ook niet tegen mensen die je mening delen, je weet namelijk nooit wie er meeluistert.

Social media

Dus Wikipedia is verboden (maar 1wikipedia.org maakt gebruik van proxies, dus zo kan je nog steeds niets opzoeken) en hoewel YouTube, Facebook en Twitter niet meer geblokkeerd zijn, moet je wel voorzichtig zijn met wat je hier post. De kans is natuurlijk niet groot dat ‘de instanties’ je op de voet aan het volgen zijn, maar wanneer je iets online deelt kan dat wel altijd met terugwerkende kracht problemen opleveren. Hou er dus rekening mee wat je online gooit als je in Turkije bent. Als backpacker in Turkije hoef je je niet onveilig te voelen. Je kunt er prima je mening uiten over zo’n beetje alle controversiële onderwerpen, maar zorg ervoor dat je in het openbaar niets negatiefs deelt over de huidige president of over de Islam.