Budget backpacken Azië

Bijgewerkt op: 12-11-2024


Je budget voor je backpackreis in Azië is afhankelijk van veel factoren. Allereerst ligt het aan de landen waar je heen wilt gaan. Laos, Cambodja en andere landen in Zuidoost-Azië zijn een stuk goedkoper dan de Filipijnen of Japan. Daarnaast is het erg belangrijk hoe ‘goed’ je bent als lowbudget backpacker? Niet iedereen heeft evenveel zin om altijd de goedkoopste opties te zoeken en te nemen. Er zijn veel backpackers die af en toe gewoon even tijd willen besparen door een vlucht te nemen of die de voorkeur geven aan een comfortabelere kamer. Helemaal niks mis mee natuurlijk, maar houd hier wel rekening mee bij het plannen van je reis.

Hoelang je op reis wilt is uiteraard ook van belang. Niet alleen voor het totaalplaatje, maar als je binnen korte tijd veel wilt zien – en niet 90% van je dag in de bus wilt zitten – dan kost het meer dan wanneer je wat rustiger aan doet. Ook belangrijk is het bepalen van de invulling van je dagen. De hele dag op het strand liggen of wandelingen maken is goedkoper dan elke dag uitgaan. Het cliché dat je het zo gek kan maken als je het zelf wilt is wel echt van toepassing.

Een budget voor je backpackreis naar Azië bepalen

Je budget bepalen voor je backpack reis in Azië kan vrij lastig zijn. Met deze tips helpen we je een eind op weg!

De meest overzichtelijke kosten

Deze kosten zijn vrij makkelijk te berekenen. Het zijn namelijk de kosten die je voorafgaand aan je reis maakt of al vast hebt staan. Als eerste: je vliegticket naar Azië. Heb je een strak budget? Probeer dan te reizen buiten de schoolvakantieperiodes. Tel daar bovenop de nodige visum– en vaccinatiekosten van de landen waar je naartoe gaat en de premie van jouw reisverzekering naar keuze. Als je nog niet de juiste backpackspullen hebt is een goede backpack of daypack ook een kostenpost die je voor vertrek al af kunt ronden.

Deze overzichtelijke kosten vormen het basis van je reisbudget. Ga verder met het opstellen van een maandelijks budget aan de hand van de volgende kosten.

Reiskosten

Verdiep je van tevoren in het type vervoer dat je ter plekke zal gebruiken om van de ene naar de andere bestemming te komen. Sommige reizigers zien op tegen de ellenlange bus- of treinreizen en kiezen voor nationale of regionale vluchten met lowcost airlines als Air Asia, Nok Air, of Tiger Airways. Lees hier meer over de lowcost airlines in Azië. Al zijn deze vluchten relatief goedkoop, het blijft een flinke kostenpost op je budget. Voor de echte backpackervaring stellen wij trein- en busreizen voor. Zo beleef je het land als de lokale bevolking en heb je de meest schitterende en onvervangbare uitzichten onderweg.

Reis je met de trein? Seat61 biedt uitstekende informatie over treinroutes, -tijden en -kosten wereldwijd. Over het algemeen is de bus de meest budgetvriendelijke optie. Maar ook hier wordt onderscheid gemaakt in levels van luxe en comfort. De keuze is breed, van een lokale busmaatschappij waar je veelal met de lokale bevolking (en sporadisch een haan in een kooi) reist tot een hotelbus met WIFI en een gastvrouw aan boord.

Je gezelschap

In een groep reizen is meestal goedkoper dan alleen reizen. Te grote groepen kunnen juist weer tot extra kosten leiden, maar zaken als gezamenlijk eten halen en een kamer delen met iemand schelen je al gauw een aantal euro per dag. Ook als je alleen op reis gaat is het helemaal niet moeilijk om ter plekke iemand te vinden met wie je dit soort kosten kan delen.

Overnachting

Als avontuurlijke backpacker wil je graag op de bonnefooi reizen dus boek jij je overnachtingen in Azië misschien niet vooraf. Geen probleem, er is een simpele manier van het opstellen van een overnachtingsbudget per land door gebruik te maken van online accommodatie aanbieders. Bereken de gemiddelde prijs voor dagelijkse overnachting door te kijken naar de gemiddelde prijs van een overnachting (bijvoorbeeld Vietnam):
1. in de hoofdstad (Hanoi)
2. bij een toeristische trekpleister (Hoi An)
3. op een strandbestemming (Mui Ne).

Wil jij je budget beperkt houden? Stel dan voor jezelf een maximum op voor wat je per nacht aan overnachting bent bereid te betalen. Zo ga je gerichter op zoek en blijf je binnen je budget.

Eten, drinken en genotsmiddelen

Op Budgetyourtrip.com kan je per land bekijken wat de basiskosten zijn voor dagelijkse uitgaven. Zo kan je opzoeken wat de kosten zijn van een biertje in Laos, een fles water in Vietnam of een maaltijd op de Filipijnen. Houd als vuistregel het volgende per dag aan: twee flessen water, tweeënhalve maaltijd en een biertje (tenzij je helemaal niet of heel graag drinkt). Wij kiezen voor tweeënhalve maaltijd omdat veel hostels tegenwoordig gratis ontbijt (lees: getoast brood met een onidentificeerbaar gelei dat voor jam door moet gaan) bieden.

Overige kosten

Al wordt je door een backpack beperkt in de hoeveelheid die je kan meesjouwen, zal het je toch verbazen hoeveel geld van je budget zal opgaan aan onvoorziene aankopen. Zo verlies je tijdens je reis een zonnebril of vier, loopt er geregeld iemand per ongeluk met jouw slippers weg uit het hostel of moet je toch echt die ene olifantenbroek hebben. Daarnaast zal ook jij hoogstwaarschijnlijk toegeven aan de Aziatische souvenirtjes, of je nu het thuisfront wil verblijden of zelf een tastbare herinnering wil aan je Aziatische avontuur.

Buffer

Zorg altijd voor een buffer: een extra bedrag bovenop het budget dat je hebt samengesteld. Dit voor schade; bijvoorbeeld een ongeluk met een gehuurde scooter, of noodgevallen; bijvoorbeeld skimpraktijken of het kwijtraken van je paspoort. Zie het als een soort ‘noodpotje’. Heb je aan het einde van je reis niet hoeven graaien in dit potje? Dan heb je nog wat extra zakgeld over om je reis grootst af te sluiten of op je spaarrekening te storten als startbudget voor je volgende backpackavontuur.

Eigen ervaring

Uit eigen ervaring hanteren wij tijdens onze backpackreizen in Azië gemiddeld tussen de €800 en €1000 per land, per maand. Voor dit bedrag maken wij gebruik van binnenlandse busreizen, overnachten wij voornamelijk in hostels en verblijven wij twee a drie keer per maand in een middelmatig hotel. Wij bezoeken een à twee feestjes per week en drinken gemiddeld anderhalf glas bier op een dag. Verder vermaken wij ons binnen dit budget met gemiddeld twee korte excursies of activiteiten per week (denk aan een kookcursus in Thailand) en twee grotere excursies in de maand (denk aan de Phong Nha Ke Bang grotten in Vietnam). Let wel op, het hier genoemde budget is exclusief ‘de meest overzichtelijke kosten’ die genoemd zijn in dit artikel.

Onze budget calculators

Om je verder te helpen bij het berekenen van je budget hebben we een aantal handige budget calculators gemaakt. Vul hier je reisschema in en de manier waarop je reist. Vervolgens geeft de berekening een grove inschatting van het budget dat je nodig hebt. Bekijk de budget calculators van de volgende landen: Thailand, Vietnam, Cambodja, Laos, Indonesië, Maleisië, Myanmar, de Filipijnen, Sri Lanka, China en Japan.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.