Gezondheid

Zorg dat je voor je vertrek op de hoogte bent van de gezondheid kwesties die spelen voor backpackers in Azië. Al is het maar om je familie gerust te stellen dat je goed ingelezen bent en alle voorzorgsmaatregelen genomen hebt. Een backpackreis naar Azië is een geweldig avontuur, maar het kan ook een uitdaging zijn voor je gezondheid. Het klimaat, eten en levensstijl zijn vaak heel anders dan thuis. Met een goede voorbereiding kun je gezondheidsproblemen vermijden en optimaal genieten van je reis. Hier zijn onze tips om gezond te blijven tijdens je avontuur in Azië.

Voorbereiding: vaccinaties en medicijnen

Voordat je vertrekt, is het slim om je goed in te lezen over zetten van de juiste inentingen. Zij kunnen je adviseren over de benodigde vaccinaties voor de landen die je bezoekt. Veelvoorkomende vaccinaties voor Azië zijn die tegen hepatitis A en B, buiktyfus, DTP (difterie, tetanus en polio), en mazelen. Voor sommige gebieden is een vaccinatie tegen gele koorts of Japanse encefalitis aan te raden. Inentingen zijn niet verplicht, maar worden wel sterk aangeraden.

Zorg dat je ook een EHBO-setje meeneemt. Dit kan pleisters, ontsmettingsmiddel, diarreetabletten, ORS (oral rehydration salts), pijnstillers en allergiemedicatie bevatten. Als je medicatie gebruikt, neem dan genoeg mee voor je hele reis.

Voorkom ziekte door water en voedsel

Een van de grootste risico’s voor reizigers in Azië is voedselvergiftiging. Hier zijn een paar tips om dit te voorkomen:

  • Drink alleen gebotteld of gefilterd water. Vermijd ijsblokjes, tenzij je zeker weet dat ze van schoon water zijn gemaakt.
  • Eet alleen vers bereid eten. Streetfood is vaak prima, zolang het ter plekke wordt gekookt of gebakken.
  • Schil fruit zelf en vermijd rauwe groenten als je niet zeker bent van de hygiëne.
  • Was je handen regelmatig of gebruik handgel als er geen water beschikbaar is.
  • Als je toch ziek wordt, hydrateer dan goed en gebruik ORS om je elektrolyten op peil te houden.

Voorkomen en genezen ziektes in Azië

Waarschijnlijk wil je niet denken aan ziekte zoals malaria en dengue. Toch is het goed te weten welke ziektes in Azië voorkomen en wat je er tegen kunt doen. Voorkomen is beter dan genezen.

Malaria

Muggen kunnen je in contact brengen met malaria. De symptomen van de ziekte doen denken aan griep. Denk er niet te nuchter over, want je kunt overlijden aan malaria.

Voorkomen malaria

Helemaal zeker weten dat je malaria tegengaat, kan niet. Met tabletten die je dagelijks of wekelijks slikt, afhankelijk van het soort tabletten dat je hebt, verklein je de kans op malaria wel. Verder is het belangrijk de muggen geen kans te geven. Haal die klamboe maar uit je tas. Spray met DEET en bedek je.

Genezen malaria

Malaria voelt als heftige griep; koorts, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en soms overgeven zijn de symptomen. Kun je malaria hebben, ga dan snel naar een arts. Wacht je langer dan een paar dagen met dit bezoek, dan kan de ziekte ernstige gevolgen hebben. Een paar maanden na de besmetting kun je nog ziek worden. Gebeurt dit als je weer thuis bent, dan is het net zo belangrijk naar een dokter te gaan. Vergeet niet te vertellen waar je bent geweest.

Dengue

Net als malaria wordt dengue verspreid door de mug. Dengue staat ook wel bekend als knokkelkoorts, omdat gewrichtspijn een van de symptomen van de ziekte is. Andere symptomen zijn koorts, spierpijn, hoofdpijn achter de ogen, misselijkheid en na enkele dagen rode uitslag. Dengue kan dodelijk zijn. Als je al eens dengue hebt gehad en later besmet raakt met een ander type dengue, kunnen de complicaties dodelijk zijn.

Voorkomen dengue

Dengue is niet te voorkomen met een vaccin of andere medicatie. Daarom is het zaak muggen uit te buurt te houden. Kijk bij de tips tegen malaria hoe je dit doet.

Genezen dengue

Dengue is een virus dat vanzelf geneest. Veel rusten en water drinken zijn belangrijk. Heb je eerder dengue gehad, dan is het belangrijk naar een arts te gaan. Ibuprofen, aspirine en naproxen kunnen negatieve gevolgen hebben op je bloed als je dengue hebt. Paracetamol is oké als pijnbestrijder.
Je kunt het virus via bloed doorgeven aan anderen.

Hondsdolheid

In Azië kom je allerlei dieren tegen. Honden, koeien, buffels, varkens, kippen en apen zullen je passeren in het verre oosten. Als je gebeten, gekrabd of gelikt wordt door een dier dat rabiës (hondsdolheid) bij zich draagt, kan het virus je lichaam binnendringen. Rabiës is een ernstige infectie. Het tast de hersenen aan en leidt tot de dood als er niets tegen gedaan wordt.

Voorkomen hondsdolheid

Blijf bij dieren uit de buurt. Vooral moeders met kleintjes zien je als een vijand als je hen nadert. Dieren aaien is ook geen goed idee. Voordat je op reis gaat, kun je je laten inenten met het rabiësvaccin. Lees meer over reisvaccinaties. Met het rabiësvaccin in lijf heb je geen antiserum meer nodig als je gebeten wordt. Het antiserum is op veel plekken moeilijk verkrijgbaar.

Genezen hondsdolheid

Als je gebeten bent door een dier, ga dan zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Heb je geen rabiësvaccinaties, dan heb je zo snel mogelijk een antiserum nodig. Als je wel ingeënt bent tegen rabiës, dan heb je meestal alsnog antibiotica en soms een tetanusinjectie nodig. Ga altijd naar het ziekenhuis als een dier je likt, krabt of bijt.

Bescherm je tegen insecten

Muggen kunnen vervelend zijn, maar in sommige gebieden brengen ze ook ziektes over zoals malaria en dengue. Draag lichte, lange kleding en gebruik een goede muggenrepellent met DEET. Slaap onder een geïmpregneerde klamboe als je in risicogebieden verblijft. Check altijd de actuele situatie voor ziektes in het gebied waar je heen gaat.

Ongemakken op reis

Je zit er natuurlijk totaal niet op te wachten ziek, zwak en misselijk te zijn als je Angkor wilt bekijken of wanneer je op het punt staat naar de Full moon party te gaan. Toch overkomt het zelfs de meest ervaren backpackers. Wij helpen je op weg.

In de toilettas

Als je je niet lekker voelt voor een lange rit of vlucht, is het fijn om jezelf een beetje te kunnen helpen. Een paracetamol of ibuprofen verzacht je pijn een paar uur. Diarreeremmers kunnen op de meest onverwachte momenten van pas komen. ORS kan in dezelfde situatie helpen je toestand te verbeteren. Kun je eten en drinken niet binnenhouden, dan neemt je lichaam geen voedingsstoffen op. Als dit lang duurt, droog je uit. ORS is een mengsel van zouten en suikers. Deze oplossing helpt je lichaam water op te nemen. Om wondjes niet uit te laten groeien tot infecties, neem je ontsmettingsmiddel mee. Neem ook de bijsluiters van deze producten mee op reis.

Reizigersdiarree

Lag het aan het eten, heb je water binnengekregen onder de douche of was het iets anders? Waardoor je de reizigersziekte krijgt, is vaak moeilijk te zeggen. Eén ding is duidelijk; je lichaam wil de bacterie zo snel mogelijk kwijt. Naast diarree kunnen dramkrampen en misselijkheid voorkomen en soms ook koorts.

Voorkomen reizigersdiarree

Als backpacker ben je niet immuun voor de bacteriën die in Aziatisch kraanwater voor kunnen komen. Drink daarom altijd mineraalwater. Gebruik dit ook bij het tanden poetsen en voor het schoonmaken van voedsel. Zelfs als je tappunten voor drinkwater tegenkomt, op straat bijvoorbeeld, dan is de kans groot dat je ziek wordt als je dit water drinkt. Neem het zekere voor het onzekere. Check of de dop van je fles water bij aankoop verzegeld is. Als dit niet het geval is, kan de fles gevuld zijn met ander water.

Via verschillende wegen kun je per ongeluk kraanwater binnenkrijgen. De ijsblokjes in je drinken bijvoorbeeld, die kunnen van kraanwater zijn. Vraag daarom om drinken zonder ijs en let erg goed op wat er in een vers sapje gaat. Verder is de kans behoorlijk dat rauwe groenten en fruit zijn gewassen met kraanwater. Met name in minder toeristische gebieden is dit de normale gang van zaken. Eet daarom gekookt, gebakken, gestoomd, gefrituurd, gepasteuriseerd of gedroogd voedsel.

Genezen reizigersdiarree

Eerder in dit artikel las je dat diarreeremmers handig zijn, dit betekent niet dat ze je genezen. Moet je reizen, dan kun je diarreeremmers gebruiken. Als je in je hostel of guest house kunt blijven, dan kun je je lichaam beter laten doen wat het wil doen. Drink daarbij veel water. Je verliest veel vocht. Probeer te eten. In de meeste gevallen gaat reizigersdiarree vanzelf over binnen drie tot vijf dagen. Is dit niet het geval, dan is het goed naar een arts te gaan. Waarschijnlijk schrijft hij antibiotica voor. Bij koorts en bloed bij je ontlasting mag je geen diarreeremmers gebruiken. In dit geval is het aan te raden een arts te raadplegen.

Hoogteziekte

In onder andere Tibet, Nepal en India zijn de bergen zo hoog dat je last kunt krijgen van hoogteziekte. Vanaf 2500 meter hoogte is voorzichtigheid gewenst. Veel jonge, vitale mensen hebben last van hoogteziekte. Onderschat niet wat minder zuurstof met je doet. Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid zijn kenmerken van hoogteziekte. In ergere gevallen zijn verschijnselen ademloosheid, evenwichtsloosheid, verwarring en buitenbewustzijn. Symptomen uit de laatste categorie zijn levensbedreigend. Het is belangrijk direct te dalen.

Voorkomen hoogteziekte

Stijg langzaam. Vlieg je in één keer van Delhi naar Ladakh, dan speel je Russisch roulette. Andersom hoeft geen probleem te zijn. Dalen kan sneller. Stijg bij voorkeur niet meer dan 300 meter per dag. Doe je dit toch, slaap dan in ieder geval op een punt dat niet hoger ligt dan 300 meter in verhouding met het punt waar je je een dag eerder bevond. Drink veel water. Drink geen alcohol en neem geen slaaptabletten.

Genezen hoogteziekte

Het belangrijkste is niet te stijgen als je last hebt van hoogteziekte. Heb je last van heftige symptomen, daal dan direct. Ademloosheid en bewusteloosheid zijn duidelijke signalen van je lichaam dat het meer zuurstof nodig heeft. Heb je last van mildere symptomen, daal dan indien dat mogelijk is. Pak rust, drink veel water en neem eventueel een paracetamol om je wat beter te voelen.

Klimaat en zonnesteek voorkomen

Het warme en vochtige klimaat in veel Aziatische landen kan een uitdaging zijn. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, maar let ook op je zoutinname, zeker als je veel zweet. Bescherm jezelf tegen de zon met een pet of hoed, zonnebrandcrème (minimaal factor 30), en zoek regelmatig de schaduw op. Oververhitting kan snel toeslaan, dus luister naar je lichaam.

Hoogteziekte

In onder andere Tibet, Nepal en India zijn de bergen zo hoog dat je last kunt krijgen van hoogteziekte. Vanaf 2500 meter hoogte is voorzichtigheid gewenst. Veel jonge, vitale mensen hebben last van hoogteziekte. Onderschat niet wat minder zuurstof met je doet. Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid zijn kenmerken van hoogteziekte. In ergere gevallen zijn verschijnselen ademloosheid, evenwichtsloosheid, verwarring en buitenbewustzijn. Symptomen uit de laatste categorie zijn levensbedreigend. Het is belangrijk direct te dalen.

Voorkomen hoogteziekte

Stijg langzaam. Vlieg je in één keer van Delhi naar Ladakh, dan speel je Russisch roulette. Andersom hoeft geen probleem te zijn. Dalen kan sneller. Stijg bij voorkeur niet meer dan 300 meter per dag. Doe je dit toch, slaap dan in ieder geval op een punt dat niet hoger ligt dan 300 meter in verhouding met het punt waar je je een dag eerder bevond. Drink veel water. Drink geen alcohol en neem geen slaaptabletten.

Genezen hoogteziekte

Het belangrijkste is niet te stijgen als je last hebt van hoogteziekte. Heb je last van heftige symptomen, daal dan direct. Ademloosheid en bewusteloosheid zijn duidelijke signalen van je lichaam dat het meer zuurstof nodig heeft. Heb je last van mildere symptomen, daal dan indien dat mogelijk is. Pak rust, drink veel water en neem eventueel een paracetamol om je wat beter te voelen.

Bedbugs: kleine monsters in je hostel

Bedbugs (bedwantsen) zijn de nachtmerrie van iedere backpacker. Ze zijn klein, vervelend en lastig te bestrijden. Deze beestjes nestelen zich vaak in matrassen, kussens of zelfs je backpack. Check bij aankomst in je accommodatie altijd het bed: zie je kleine zwarte puntjes of rode vlekjes op het matras? Vraag dan om een andere kamer of zoek een andere plek om te slapen.

Mocht je toch last krijgen van bedbugs, was al je spullen zo heet mogelijk of vries ze in (in veel hostels kun je om hulp vragen).

Zorg voor een goede reisverzekering

Ook een reisverzekering is absoluut iets wat je moet hebben voor je vertrek. Als je gaat backpacken is de kans op een ongelukje wat groter en je wilt niet thuiskomen met een gigantische ziekenhuisrekening. Bovendien ben je zo ook verzekerd als je bagage kwijt raakt of wordt gestolen. Welke reisverzekering je het beste kan afsluiten ligt voornamelijk aan de lengte van je reis. Wij hebben een aantal tips voor je op rij gezet en de beste reisverzekeringen voor backpackers uitgekozen.